Vi har bott i vårt hus i sedan 1983 och när vi nu börjar flytta runt hyllor och frysbox i förrådet så hittar vi denna fördelningscentral av något slag bakom en lucka och vi förstår inte vad det är.

Vårt hus byggdes 1976 och har vattenburen värme med radiatorer i varje rum. Vi har ingen vattenburen golvvärme någonstans. Jag är mycket medveten om var ledningarna går till alla dessa radiatorer och de går inte där denna anordning sitter. Alla rören på bild är kalla så det går inte varmvatten i dem. Förre ägaren är saligen insomnad så där kan vi inte få någon information. Vi hittar inte någon VA ritning där denna anordning finns. Jag tror att den är inaktiv och kanske ett resultat av en plan att installera tex golvärme som aldrig blev av då huset byggdes. Vad tror ni att det kan vara?
 
  • Fördelningscentral med ledningar och ventiler bakom en lucka i en vägg med retro tapet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ser ut att vara en fördelning av tappvatten, varmt och kallt. Till ett badrum tex, varmt till handfat och dusch, kallt blir ett rör till till porslinstronen.
 
Det är säkert tappvatten till ett närliggande badrum, så stäng av ventilerna till vänster (grå) och se vad som slutar att fungera.
 
Det stämmer. Det är fördelning av tappvatten. Tur att vi inte haft problem med detta under våra 37 år i huset för det har inte varit lätt att komma åt. Tack för hjälpen.
 
Ska ni ställa något för igen så kan det vara en idé att bygga ihop något tråg som samlar ihop eventuellt vatten som kan läcka från kopplingar samt som kan komma ut längs rören. Detta ska sedan ledas någonstans där man ser det, helst där det inte heller gör skada.

Då får man reda på om man råkar spika genom ett rör någon gång, då läcker vattnet ut genom inner-röret och tar sig sedan till denna central genom det korrugerade ytter-röret. Samlar du då upp detta och leder det dit man ser så får du en hint om det innan det små-droppat inne i väggen i något år...
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Tack för svaren och tips. Jag har nu installerat ett läckagelarm för att upptäcka ev läckage. Hela förra sommaren gick åt att byta de flesta golven ner till bottenplattan i en annan del av huset pga av en skruv i en vattenledning. Skruven hade suttit där många år och läckaget började när skruven rostade bort. Det tog väl ytterligare ett år innan vi märkte läckaget.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.