Rent teoretiskt ja.

Å andra sidan kan kommunen påbörja en planändring och på så sätt fixa till så att det bebyggda faller inom den nya planen och sedan ge bygglov för det redan utförda.

Tro mig, inom förvaltningsrätten är nästan allt möjligt om man bara har kommunen på sin sida. Har man däremot kommunen emot sig är det betydligt svårare.

Lycka till! :) :) :)
 
Vet inte men om ett överklagande skall lyckas så måste det nästan vara så att den överklagande har upptäckt någon detalj i bygglovet som strider mot antingen detaljplan eller PBL, som kanske är en tolkningsfråga där byggnadsnämnden gjort en enligt rätten felaktig tolkning.

Det borde inte kunna handla om annat än detaljer, som det bör gå att kringå med en smärre förändring i så fall. När det gäller avstånd till tomtgräns för ett garage, så skulle jag nog se till att ha järnkoll på vad som är rätt tolkning av avståndet, dvs är det grunden eller den mest utstickande byggnadsdelen (inklusive hängränna) som skall vara på 1,5 meters avstånd. Vore ju lite trist om man tvingades såga bort hela takfoten. Och i det fallet skall man kankse ta in kunskap från annan än kommunen, efterssom det ju ev är deras bedömning som kan ifrågasättas vid ett överklagande.

Om det handlar om mera tvivelaktiga fall, ex. att man fått dispans för att bygga nära vatten och det överklagas, så är nog rivningrisken större.
 
hempularen skrev:
...man kankse ta in kunskap från annan än kommunen, efterssom det ju ev är deras bedömning som kan ifrågasättas vid ett överklagande.
Håller definitivt med hempularen ;)

1) Vänta med att börja bygga tills överklagandetiden på bygglovet gått ut.

2) Om någon överklagar ta reda på om bygglovet står sig mot argumenten och om det finns några andra tveksamheter i bygglovet.

Lycka till! :) :) :)
 
Så här går det till när ett bygglov blir överklagat:
1, Du söker bygglov för (i detta fall) garage som ska ligga 1,5m från tomtgräns.
2, Kommunen tittar på den detaljplan som gäller för din fastighet. Eftersom du måste ha grannemedgivande så är minsta avstånd till tomtgräns INTE 1,5m utan längre.
3, Kommunen måste (enligt PBL) då fråga vad grannen anser om ditt förslag. Om han inte tycker det är bra så måste han lämna ett skriftligt argument till varför.
4, Grannen lämnar sin redogörelse och kommunen gör då en bedömning om han har sakliga argument.
5, Om JA, då måste du hitta en annan plats för garaget.
6, Om NEJ, då får du ditt bygglov och grannen får möjlighet att överklaga beslutet.
7, Överklagandet går till länsstyrelsen som begär ett yttrande av kommunen (du är inte inblandad) om varför de tog detta beslut. Ofta finns (bör finnas i allafall) det redan i beslutet en motivation om varför bygglov gavs.
8, Nu behandlas ärendet av länsstyrelsen och du (och kommunen) kan endast vänta på deras utslag. Om grannen har begärt inhibitation (= byggstopp) så måste du vänta på detta beslut först. Annars kan du börja bygga med den risken att grannen får rätt och du måste riva.
9, När länsstyrelsen har sagt sitt väntar därefter länsrätten om du får rätt och grannen vill fortsätta överklaga eller grannen får rätt och du vill överklaga.
10, När länsrätten har behandlat ärendet så är det ofta stopp där. Grannen kan överklaga till kammarrätten men de måste då bevilja prövningtillstånd. Det gör de endast om ärendet anses vara av sådan art att hela Sverige kan ha nytta av deras beslut (tex så var/är master med tillhörande mobilantenner ett sådant ärende).

Överklagandeprocessen kostar inget om du inte själv anlitar en advokat.
Jag tror att du har stor chans att få ditt bygglov beviljat. Det ska MYCKET till för att din granne ska få rätt. Däremot kanske ni kan komma fram till en kompromiss, dels för grannsämjan och dels för att överklagande tar mycket lång tid. I min kommun tar det drygt ett år innan man får ett beslut från länsstyrelsen.
Lycka till :)
 
Ang. punkt 2 ovan.

Som jag förstått ursprungsmeddelandet så har "Nisses bygg" försökt få grannens godkännande frivilligt, i onödan. Detaljplanen föreskriver tydligen en gräns på 1,5 meter i det område som gäller. Det verkar inte som att det skulle vara kommunen som begärt grannegodkännande.

Och då har väl inte grannen med beslutet att göra överhuvudtaget. Han kan iofs alltid överklaga ändå, men om det skulle lyckas så skall det väl igentligen till ett fel i handläggningen i stil med att beviljat avstånd råkat bli 1 meter istället.
 
Håller med hempularen ang avståndet och följden därav.


Dessutom kan tilläggas till den uppställning som gjorts av Elica:
Elica skrev:
Om grannen har begärt inhibitation (= byggstopp) så måste du vänta på detta beslut först.
- enbart den omständigheten att någon sökt inhibition (ej inhibitation ;)) betyder inte att någon måste stoppa ett bygge; det är först om inhibitionsbeslut meddelas som detta gäller. Annars var uppställning i huvudsak riktig.


Lycka till!  :) :) :)  
 
Håller med hempularen: Det är väl så att det är bara om man bygger inom denna 1,5-metersgräns som man behöver grannes medgivande.

Vet själv att för bostadshus gäller 4,5 meter och det är endast om byggnaden hamnar inom detta som man behöver bifoga grannes godkännande med bygglovsansökan. Om bygget inte inkräktar på denna zon så har grannen heller inget att yttra. Eller?
 
Du får bygga omedelbart efter det att bygglovet meddelats och kungjorts på sedvanligt sätt.
Hmm. Vi ska ha samråd med byggnadsinspektör - och han ville inte ha detta innan "bygglovet vunnit laga kraft, dvs tre veckor efter det att bygglovet expiderats"
 
Bygglovet gäller från det att det kungjorts på sedvanligt sätt, vilket är när protokollet från nämndsammanträdet expedierats.

Alla åtgärder intill bygglovet vunnit laga kraft sker dock på egen risk.

Lycka till! :) :) :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.