Vi har gamla fönsterbräder i Ölandssten. Tyvärr är de lite repiga och missfärgade (vita ringar från vattenspill från blomkrukorna). Måste man slipa om skivorna för att få de fina igen? Eller finns det någon enklare metod som man kan göra själv?
 
Man ska polera om de. Man använder en pasta med vatten, men jag tror inte att du kan göra det själv.

Det bästa är att ta dina fönsterbräder till en stenfirma och be de att polera de. Det kan inte kosta så mycket.

 

Om missfärgningarna är vita borde det vara kalkavlagringar eller kanske salter. Dessa borde kunna lösas upp med en blandning av vatten och bikarbonat, men kolla först att stenen inte etsas (och förstörs) av blandningen!

Ett annat gammalt knep för att få bort vattenringar är att polera med ytterst fin aska. Egentligen är det avsett för möbler, men jag tror nog att det kan vara värt att pröva på sten.

Skaffa en cigarr, tänd på den och samla hop askan. (Det skall vara cigarraska då denna är finare än annan aska!) Det luktar illa, man du kan ju bränna eländet utomhus…

Lägg lite aska på fläcken och blanda i ett par droppar matolja. Gnid försiktigt med en ren bomullstrasa tills fläcken försvunnit

Vad gäller att skivorna blivit repiga, är det nog bara att ta bort skivorna och lämna in dem på ett stenhuggeri för omslipning. Det är mer eller mindre omöjligt att få till en bra polering på en stenskiva utan specialmaskiner och en hel del hantverkskunnande.

Å andra sidan lär ju både fläckar och repor försvinna om du lämnar in skivorna på ett stenhuggeri för omslipning. Det brukar inte kosta så väldigt mycket.

MvH
Thorsten

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.