Hej, relativt nybliven husägare till ett 1,5 vånings mexitegelhus byggt - 74. Har nu börjat fundera på att bygga en takkupa samt även minska ned kattvinden för att omdisponera huset så att OV blir sovvåning. Min fråga blir då om/hur man förverkligar detta och vad som isf krävs.Eller helt enkelt, går detta att göra och vad kan det kosta?
Bifogar lite ritningar och lastberäkningr samt planlösning på hur det ser ut idag och vad jag tänker mig.

Arkitektritning av en våningsplanslayout för ett mexitegelhus, inklusive sovrum och arbetsrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ritning på en takkonstruktion för ett 1,5 våningshus med måttangivelser och konstruktionsdetaljer. Teknisk ritning av takkonstruktion med måttangivelser och materialbeskrivning för takkupa.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En bild på tekniska ritningar och lastberäkningar relaterade till byggplanering, inklusive mått och beräkningsformler.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ritningar med lastberäkningar och skisser av takkonstruktion för husrenovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ritning av övervåning i ett hus med markeringar för ny takkupa och föreslagen omdisponering av kattvinden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
En takkupa är säkert en bra lösning på era utrymmesbehov. Ännu bättre är två takkupor, mitt emot varandra på vardera sida av huset. Jag är något tveksam till om en takkupa ska vara så lång som du har ritat, men eftersom det inte finns någon måttsättning så avvaktar jag med den frågan. När man gör en takkupa sågar man av högbenen i takkupans mitt och avväxlar dessa med en balk. En lång takkupa leder till stor dimension på balken och stora taklaster som ska föras ner. c/c 600 mm mellan takstolarna och 2x8 tum till högbenen skvallrar om att huset ligger någonstans norrut i landet.

Att flytta stödbenen är inte oproblematiskt. Det skulle leda till att berörda takstolar måste byggas om. Som framgår av takstolsritningen är högbenen dessutom skarvade vid stödbenen. Antagligen krävs nya högben av limträ.
 
Hej o stort tack för svar! Huset ligger i Stockholm. Byta högben låter som lite av ett projekt, antar att man lyfter bort takpannor o går utifrån för att göra detta då? Tanken jag har är att maximera takkupan så den blir 4,5 m. Skulle det vara lika krångligt/dyrt att bygga om ena sidan så att man får en "kupa" som sträcker sig hela vägen? Har du någon uppfattning om tidsåtgång för att göra en kupa om man tar in snickare som fått en välgjord k ritning de kan följa?
 
Enklast brukar vara att låta de gamla högbenen sitta kvar och placera de nya vid sidan om. Jag är tveksam till en 4,5 m lång takkupa (den bör f.ö. vara en multipel av 0,6 m). Den kommer sannolikt att kräva två separata pelare som bär avväxlingsbalken och som går hela vägen ner till bottenplattan. Det är dessutom osäkert om plattan tål den punktlasten utan förstärkning. Det här är ett projekt som kräver k-ritningar av en kompetent person. Det är ingenting en snickare klarar på egen hand.

Jag vågar inte ha åsikter om arbetskostnaden men gissar att det rör sig om flera veckors arbete för en snickare. Till det kommer kostnad för konstruktör samt material. Bara kostnaderna för limträ ligger säkert på 10000 -20000 kr, beroende på vald lösning.
 
  • Gilla
Ylva Nord och 2 till
  • Laddar…
Sm sagt stort tack för input! Tror du att denna ösningen skulle vara enklare elle blir det lika stora ingrepp? Vill skapa en ovanvåning med masterbedroom till vänster, en mittendel för TV och sedan två rum för barnen.
 
  • Ritning av en våningsplan med beteckningar för sovrum, arbetsrum, kupor och WC, planerat för en ovanvåning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
I princip mycket bättre och enklare. Fortsätter taket över balkongen?
 
Ja taket fortsätter ut över balkongen, är det bra eller dåligt? Kan man kanske bygga in o isolera balkongen för att få större rum? Är ju dock just en balkong så inget under men kankse går att isolera det med? Alternativet är att jag gör en 300cm kupa i mitten så får barnrummen vara ~5kvm mindre.
 
Jag tycker det är bra att taket fortsätter. Annars kunde det ha sett lite knepigt ut med två takkupor längst ut på gaveln. Det är klart att det går att bygga in balkongen även om det inte är helt okamplicerat. Spara det till nästa etapp så du inte blir sysslolös i framtiden...
 
Haha tack för det sista tipset. Verkligen STORT tack för dina svar, ovärderliga för mig o min familj!
 
Badrummet ser lite trångt ut, ska ni ha dusch så tycker jag ni ska bredda lite, plats finns :)
 
Är faktiskt redan dusch o toalett i det utrymmet
 
Oj. Tight sa flickan. Då får ni inte gå upp mycket i vikt
 
Lär inte ha råd med så mycket mat efter att dessa kuporna är på plats....
 
D Dandersson80 skrev:
Haha tack för det sista tipset. Verkligen STORT tack för dina svar, ovärderliga för mig o min familj!
J justusandersson skrev:
Jag tycker det är bra att taket fortsätter. Annars kunde det ha sett lite knepigt ut med två takkupor längst ut på gaveln. Det är klart att det går att bygga in balkongen även om det inte är helt okamplicerat. Spara det till nästa etapp så du inte blir sysslolös i framtiden...[/QUOTE

Har nu funderat om ännu en vända i mitt projekt. Justusandersson va tror du om detta? Kommer jag tvingas att förstärka golvet på OV och hur gör man isf det? Kupan blir 6 meter lång o tänker tt ytterväggen hamnar mot yttervägg p å NV men misstänker ttd t blir en del laster som ska tas m hand av golvbalkarna ändå?
 
  • Ritning av en våningsplanslayout med mått och markeringar för rum som sovrum, arbetsrum och allrum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Har nu funderat om ännu en vända i mitt projekt. Justusandersson va tror du om detta? Kommer jag tvingas att förstärka golvet på OV och hur gör man isf det? Kupan blir 6 meter lång o tänker tt ytterväggen hamnar mot yttervägg p å NV men misstänker ttd t blir en del laster som ska tas m hand av golvbalkarna ändå?[/QUOTE]
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.