Tänkte att denna tråden skulle handla om för och nackdelar med bricketter. Priser och inköpsställen etc.
 
Svårare att tända
Jämfört med torr och finkluven ved är briketter svårare att tända. Men med lite brännbar vätska eller rejält med näver och eller en förbrasa med små träpinnar så fungerar det bra.
 
Effektiva
Men när briketter väl tagit eld är de förundransvärt effektiva. Så effektiva att jag vill varna för överladdning. Den glada panneldaren som laddar fullt i pannan kan bli mindre glad när han sprängt hela eldstaden. Vanligtvis brukar halva volymen av briketter vara lika effektivt som ett vedinlägg motsvarar. Effektiviteten beror på att briketter är så komprimerade och har extremt låg fukthalt, lika som pelletter cirka 8%.
 
Jag lägger ett plus för hanteringen gentemot ved, man slipper staplingen för torkning.
 
lite tidningspapper duger gott att tända mina SBE brigetter iallfall. så att det skulle vara svåra o tända vette F-N..

En naktdel är att det kan smula lite granna.
En annan naktdel är att det blir lite mera sopor (kommer ju i plast säckar) ;)

En fördel är att det är mera miljövänligare änn vid. Ingen risk att man sur eldar med briketter.

Finns även runda (såg det på Ica MAX) som liknar mera vanlig ved pinnar.

http://www.bioheat.se/
är ett bra ställe i stockholm om man vill prova på. Går att köpa enstaka säckar (4st), 10säckar, eller 52 säckar (halvpall) eller 105 säckar (1 pall) ända upp till hur många pallar man vill. Bra om man vill bara testa på. Eller får slut på Ved. ju mer man köper desto billigare blir det dock.

Samma sak gäller vid Pellets.
 
Man bygger ett upp och ned vänt U med klossarna, lägger en "T-gul tändkloss" (finns på ICA) i mitten och tänder den - fungerar alltid 100%, värme på en tändsticka

Fördel: brinner längre, bra att köra med på natten t.ex. men effektiva och man slipper den övriga vedhanteringen, många timmar man kan göra annat på, jobbar man samma antal timmar istället tjänar man in kostnaden med råge.
Nackdel: spån på golvet vid hantering, askan är ett ännu finare damm som gärna åker omkring när man ska ta hand om den.

Henrik
 
  • Gilla
Strande89
  • Laddar…
Lyfter tråden lite...
Någon som vet om det är eller upplevs som någon skillnad mellan briketter gjorda av löv kontra barrved? Det borde vara samma ju med tanke på att vikten är densamma?

Bauhaus har förresten 10 säckar dvs 100 kg för 230 kr, måste väl ses som ett hyfsat pris?

/Kent
 
Per-Erik skrev:
En fördel är att det är mera miljövänligare änn vid. Ingen risk att man sur eldar med briketter.
man kan surelda och få kondens i skorstenen också med briketter bara man stryper luften tillräckligt ;). Vatten kommer inte enbart från bränslet ... ångan tillverkas faktiskt under förbränningen också av absolut torr bränsle : H+O= H2O. H kommer från vedens kolvätefföreningar som splittras och oxideras och det är ju det som ger värmen :).
gaia
 
Köpte precis 8 förpackningar (80kg) från Silvan för 200 spänn. Ska bli intressant att testa detta. Min förhoppning är att kunna elda dessa loggs i pelletskorgen. Säljaren sade att man med fördel kunde kombinera dessa med pellets genom att helt enkelt lägga på en logg på glödbädden. Det bästa skulle så klart vara att enbart kunna elda dessa utan några andra metoders hjälp. :)

 
För oss som bor i närhteen av GBG så säljer hornbach 10 kg för 24 spänn. Tror man fick dem för 19 spänn st om man köpte en hel pall. Köpte två packet idag för att testa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.