Jag har gamla tvåglasfönster som är helt befriade från tätningslister, dragigt med andra ord. Det finns ett fräst spår som jag tror att det ska sitta nån sorts garn i, det sitter pyttesmå nubb kvar i spåren. Finns det sånt garn att köpa?
 
Hej!

Om man inte är notorisk byggnadsvårdare så kan man också använda helt vanliga moderna tätningslister i lagom tjocklek.

;) pinebar
 
pinebar skrev:
Om man inte är notorisk byggnadsvårdare så kan man också använda helt vanliga moderna tätningslister i lagom tjocklek.
Gamla tyglister fungerar mer som dammtätning än tätningslister. Det är meningen att det skall dra om gamla fönster som är en del av självdrragsventilationen.
Oftast saknas tilluftsventiler helt i gamla kåkar och då behövs fönsterdraget.
 
pinebar skrev:
Hej!

Om man inte är notorisk byggnadsvårdare så kan man också använda helt vanliga moderna tätningslister i lagom tjocklek.

;) pinebar
Jo, jag har provat. Tesa P-list bygger för mycket så man får knappt igen fönstren och sen blir den platt och hård ganska snart. Tesa skumgummilist funkar bättre men blir oxå platt.. får nog bli att prova den gamla metoden med garn.
 
  • Gilla
P D Svensson
  • Laddar…
Jo, jag har provat. Tesa P-list bygger för mycket så man får knappt igen fönstren och sen blir den platt och hård ganska snart. Tesa skumgummilist funkar bättre men blir oxå platt.. får nog bli att prova den gamla metoden med garn.
Japp! Det är ju det jag säger, det var bättre förr :)

Har samma problem med gummilisterna i våra 2-glas, de får bytas varje år eftersom de blir platta efter ett tag.
 
Nya tätningslister funkar säkert bättre i nya fönster och gamla i de gamla eftersom de är anpassade efter detta. Att linsnöre eller annan textiltätningslist bara skulle fungera som dammtätning håller jag inte med om. Vi har bytt ut alla våra gamla slitna dåliga textillister mot nya likadana. Skillnaden är enorm. Innan drog det så det fladdrade i gardinerna och under Gudrun så blåstes några ljus ut som stod i ett av fönstren. Efter att vi bytt har vi inte längre något drag.

Gamla hus behöver drag, visst, men det ska ju inte vara överdrivet. Det ska ganska mycket till för att man ska kunna täta bort allt naturligt drag i ett hus. Det tar sig alltid in luft någonstans så man behöver nog inte oroa sig för det.

Eftersom du har ett spår i fönstret är det bästa troligen att sätta tillbaka likadana tätningslister som suttit där innan. Fäst dem med häftpistol istället för nubb.

Och en annan sak. Vi köpte våra på Gysinge och de har två modeller. En som ska vara till fönster och en som är tjockare och är avsedd för dörrar. Vi köpte den tunnare men den försvann i spåret och gjorde ingen verkan. Våra spår är ca 4-5 mm breda och djupa. Vi skickade tillbaka dem och beställde de tjocka och de fungerar utmärkt.
 
Tror det blivit lite missförstånd här. Jag menar ju att ett gammalt hus enligt den allmänna uppfattningen faktiskt behöver ett visst drag, eller flöde av luft eftersom man ofta har kakelugnar, kaminer eller vedspisar. Om det är självdrag i dem måste luft komma in någonstans, annars blir det undertryck. Vad jag inte håller med om är att det ska dra genom springor i fönstren. Fönstren ska tätas med ulllister eller linsnöre och dessa fungerar inte bara som dammtätning.

Och angående att luften tar sig in någonstans så är det ju sant att ett nytt hus som är byggt med omsorg är nästintill lufttätt. Men detta handlar ju om ett gammalt hus som har fönster som ska tätas. Då skriver jag utifrån de förutsättningarna. Ett gammalt hus är sällan eller aldrig lufttätt. Då stämmer det faktiskt att luften alltid hittar någon annan väg in. Även om det finns extremfall där husen börjar må dåligt eftersom man tätar dem för mycket. Det har gamla hus svårt att klara av. Så det du skriver passar ju inte riktigt in på de förutsättningar som finns för gamla hus och dess fönster.
 
jocke@nybleus.se skrev:
Har samma problem med gummilisterna i våra 2-glas, de får bytas varje år eftersom de blir platta efter ett tag.
Prova textillister. De av våra som suttit längst nu har vi haft i över 2 år och de ser ut som nya. Kanske inte ska blanda materialen. Gamla lister till gamla fönster och nya lister till nya fönster. Det kan ju knappast bli billigare för dig att byta varje år än att köpa textil från början... :)
 
Är det någon som har en uppfattning om hur bra dessa ulltätningslister dämpar ljud? Är de likvärdiga "moderna" lister?

Jag har liknande fönster och ska börja byta ut de gamla hårda (och ibland saknade) p-listerna. Ullister hade varit trevligast, men 4 stadsbussar och 2 länsbussar per timme, 4m från fönstret gör ju att ljuddämpningen är viktigare...
 
I senaste numret av "Gårdar och torp" (icke att förväxlas med noblare systertidningen "Gods och herresäten") säger deras byggingenjör att fönster (och dpå snackar vi gamla hus) icke alls skall behöva vara dragiga, rekomendationen är att täta dem ordentligt, och istället sätta in vanliga ventiler i väggarna. Antar att de menar de vanliga hålen med regnavvisande galler på utsidan. På så sätt kan man själv kontrollera draget/ventilationen genom att öppna/stänga ventilen utifrån.

Byggaren, du som verkar ha stenkoll på detta; Satte nyligen in bergvärme i mitt självdraghus från 1929. Olja innan. Vad kan man göra för att slippa de problem som kan uppstå i skorstenen när det blir fuktigare eftersom man inte eldar längre? Mina föräldrar hade direktel i sitt 20-talshus med kakelugnar. Var aldrig något problem med detta, hade de bara tur eller?

/A
 
Ok, tack för ett utförligt och pedagogiskt svar!!
Ska definitivt montera huv på skorstenen, hade läst något om det tidigare faktiskt. Dragluckan låter ju också som något man kan få till ganska enkelt, hittade den här på nätet;

http://www.skorsten.org/ved_eldning.html

Vi får börja där, kommer att kännas mkt bra att få till så viktiga åtgärder :)

/A
 
Silikonlister med O-profil avsedd antingen att limmas eller att häftas fungerar utmärkt i gamla kopplade fönster. EPDM-gummi eller skumgummi är som nämnts ovan inte bra.

Flätade lister kan man använda om man är rabiat byggnadsvårdare.
 
Törs man väcka liv i denna gamla tråd!? Hoppas få höra hur ni som gjorde något för 5 år sedan har upplevt resultatet...

Sitter själv i en 30-talskåk där jag renoverat alla fönster och karmar ordentligt, trärent, linoljefärg, nya kulturglas i flertalet ytterbågarna och energiglas i innerbågarna och hela tjillevippen (är nog "rabiat byggnadsvårdare" innerst inne). Värsta jobbet hittills. Dränerar hellre om kåken en gång till.

Hur som haver; kan inte sätta dit den Omega-list jag fick mig rekommenderad, dels då jag i karmarna har just en 5mm u-formad fals, dels är innerbågarna _precist_ avpassade mot karmarna vilket gör att om jag sätter något "på" karmen så trycker det ut fönstret (ytterbågarnas passning mot karmen och karmens "hantverksmässighet" däremot gör att gliporna där är 1-8 mm...).

Därmed står jag i valet och kvalet:
- o-list i falsarna men vägrar åtminstonde att dra silikon i hela falsen för att fästa dem pga det jobb jag fått lägga ner på att göra rent falsarna... En dutt här och där kanske. Eller häftklammer
- linsnöre
- Gysinges ullsnöre

Vad är det egentligen för skillnad på lin- och ullsnöre i funktion?
Hur länge håller egentligen dessa snören? De monterade snören jag har sett har haft några år på nacken och har ju sett allt annat än trevliga ut och fönsterdraget var ordentligt...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.