Jag skulle väl kanske fundera så här... Finns "kärlek" till huset eller känns det bara "blä"?

Är det mest "blä" så kolla marknaden och ta in en besiktningsman (INTE Anticimex!) och fixa det som anges som direkta "fel". Gammalt badrum eller tak är ju förstås saker ni lämnar till nästa ägare, men t.ex. radonsugen är ju bra om den fungerar. Elen kan det löna sig att fixa också men försök tänka "smart" och fixa det som människor skulle backa mest för.

Jag själv köper hellre ett hus jag kan renovera än ett som är klart t.ex...

Finns det kärlek till huset så gör upp en plan, både ekonomisk och tidsmässig samt med det som är viktigast. Radonsug och el är väl det jag skulle börja med, tråkigt förstås då det inte "syns" sen när det är gjort men med barn i huset, det viktigaste i mitt tycke.
Jag och min familj (fru och två barn (nu 15 år)) har hållit på renoverat "upp oss" sedan vi flyttade till Sverige år 2000 och köpte en mögelskadad kåk för drygt 7 år sen, det är lite av "drömhuset" och här renoverar vi ännu...
Prioritet för oss då var ju att kunna bo i en del så bort med mögel, byta fönster och tak och el var det första vi gjorde och sen har vi hållit på med insidan sedan dess (dock mest intensivt de första 2 åren).

Det måste få ta tid, och det måste finns pengar... Att försöka "spara" sig till en massiv renovering och köpa några reglar och gipsskivor i månaden tror jag inte blir bra utan ta hellre lite mer lån (om det går) och gör en REALISTISK tidsplan. Jag brukar göra en tidsplan och göra det rum för rum och sen diskuterar jag och min fru om vad som ska göras först. Innan jag börjar brukar min fru dubbla tiden i tidsplanen för att göra den REALISTISK... :crysmile:

Vad ni än bestämmer, lycka till och här finns många som gjort samma resa, så fråga på!
 
Det här låter lite som arga snickarn, rivit ut och nu är pengarna slut.
Om man på 1,5 år bara rivit ut övervåningen så fattas det någon sorts planering, det kanske bara behövts lite ytskiktsrenovering och flyttat upp Legobitarna så kan man sedan ta hand om andra saker.

Försök att få till övervåningen så ni får lite mer livsutrymme.
Om källaren är fuktig, ställ dit en avfuktare så möglar det inte (jag har så i halva källaren).

Protte
 
Hög igenkänningsfaktor! Med tanke på svaren i tråden verkar fler känna igen sig.

1. Gör klart det ni börjat. Dvs övervåningen.

Har själv tre barn (tätt) och köpte vårt hus från -43 när den yngsta just var född 2011. Tidigare ägaren hade inte gjort något förutom:
- En tillbyggnad från 1970 (med läckande plåttak).
- Nya takpannor/papp på delen byggd -43.

Det som ingick var oisolerade väggar (plankstomme), elledningar i tyg i stålrör, tvättgryta, ingen altan, litet kök, etc etc.

Tänkte på samma sätt som du, gjorde listor på allt som behövde göras. Har idag gjort i princip allt på din lista + ett källarprojekt och ett isolerat uthus. Nu har vi efter 8år blivit klara...typ.

Läget är jätteviktigt! om ni kan pendla till jobb på ett bra sätt utan att behöva köra bil runt halva stan med barn som ska lämnas på dagis/skola/träning och sen barnen kan ta sig själva runt bor ni bra.

Byta tak:
  • Behövs säkert förr eller senare. Det behöver inte vara panik.
  • Läcker det nu?
  • Gamla rötskador på råspont?
  • Vindskivor eller fotbrädor är rötskadade?

Dränera:
  • Ni har två bovåningar + källare = troligtvis ingen panik att dränera även om det står förtryckt i alla besiktningsprotolkoll. Jag antar att ni inte bor där nere.
  • Puts släpper som är från 1945.
  • Isoleringen antar jag är typ isodrän du menar. Ja, när du väl dränerar är det bra.
Skorsten:
  • Om dom piporna som används för era spisar/kaminer är sotade är dom täta och godkända.
  • Det kan vara så att ni måste lära er ert hus här och inrykningen är mer en feature än en bug.
  • Hos oss hade vi problem med inrykning. Brandlarmet kunde gå i källaren när vi eldade på bovåningen.
  • Problemet med gamla hus är alla pipor då skorstenen användes till öppna spisar, pannor, tvättunna och även frånluftventilation i massor av rum. När man börjar elda kan man ha ett undertryck i huset från början (man vill ha det alltid) som blir större när man eldar och om skorstenen är kall (dålig skorstenseffekt) går inte luften automatiskt åt rätt hål i skorstenen (uppåt). Rök från elden kan gå upp under kåpan och direkt sugas ner i pipan bredvid och hamna i en annan öppen spis eller frånluft. Det här blir bättre ju kallare det är ute (skillnad inne och ute = skorstenseffekt). Öppna på glänt i rummet du tänder brasan i och stäng av eventuella fläktar för att minska undertrycket i huset (köksfläkt, badrumsfläkt etc). Vet inte hur en radonsug bidrar här riktigt, ta en funderare.
  • Ibland ser man på hus att det finns en huv på skorstenen men det går upp rör genom huven för att inte blanda rök och frånluft direkt under huven.
Ventilation:
  • Tilluft i alla sovrum. Finns inte det, köp en hålborr och sätt igång.
  • Frånluft i kök och badrum. Funkar med separata fläktar även om en central fläkt är bättre.
  • Stäng alla andra frånluft än i kök/badrum.
  • frånluftsventilationsrör i eternit som funkar som tilluft (t.ex. ryker in via dom) gillar inte jag och skulle ersätta eller ta bort.

El:
  • Dra om el är ingen jättegrej. Det klarar säkert en erfaren elektriker (om det är i pansarrör och dosor och inte utanpåliggande) på en vecka för ett hus. Ny central med JFB och jord till alla uttag.
  • Men det blir en del pengar i material då man byter alla uttag + elektriker 40h*500:- typ...
  • Men det är bara att göra som jag ser det.
  • Att kaffebryggaren inte funkar i vissa uttag. Går säkringen? kan vara 6A säkringar i gamla hus. Tror en kaffebryggare kan vara för mycket. Kan vara fel på fläkten som får jfb att gå (om det finns en sån).
Såga upp fönster etc:
  • Ta lite i taget. Om det redan sitter ett fönster kan man "lätt" ersätta det med en dörr om man inte ökar bredden (måste växla av). Jag hade problem med elementen som hade stålrör som skulle kapas nere i golvet och golvet repareras. Men vill man verkligen ha en dörr så går det. Ersatte inte alla fönster själv utan bara ett, men en ny glasdörr är bättre isolerad så det är inga problem med kallras.
  • Tar du bort alla element behövs golvvärme. Här börjar det låta överkurs för mig. La dock golvvärme (vetten) i kök och badrum när jag renoverade.
  • Göra alla fönster större driver väldigt mycket kostnader och stora ingrepp. Jag är tveksam till det.
  • Vi gjorde det lilla köket så det blev mindre förvaring genom att ta upp ett dörrhål till så man kan gå igenom köket lätt och sitta i rummet bredvid om man är många. Funkar dock att sitta alla fem även om det inte är perfekt.
  • Asbestsanera = vad gäller saken? rörisoleringar etc kan ni låta vara tills vidare. Eller är det något speciellt?
 
Redigerat:
hsd
Tror inte TS gillar svaren, verkar inte vara på tråden längre
 
  • Gilla
JA”Snabbe”
  • Laddar…
Sanningen kan vara lite besk....

Protte
 
Jag tycker inte det låter som om det är något fel på huset utan mer underhåll behövs.

Hade varit intressant att veta hur utriven övervåningen är. Antar att väggar står än och el/avlopp/vatten/värme fortfarande är på plats?

Ytskiktsrenoveringar i sovrum etc tar inte mycket längre tid än 1-2 veckor att fixa själv.
 
Ni verkar inte gilla huset som det är och har inte ekonomi att bygga om det. Så antingen acceptera situationen och lev i befintligt hus, fixa de tekniska måste sakerna. Eller fixa ytskikten på övervåningen sen sälj, välj billiga material, behöver inte bli alltför stor förlust.
 
Jag tror som många skrivit ovanför att det verkar som ni tappat ”geisten”, liksom kärleken till huset och drömmen att få göra något eget.

Kom ihåg att självbyggen och självrenoveringar mycket sällan är ekonomiskt rationellt annat än på kort sikt. En modern ekonomi bygger på att vi specialiserar oss. De flesta hemmapulare skulle tjäna på att investera tiden i den egna karriären istället, och växla avkastningen mot proffstjänster. Att vi ändå håller på beror ju på att vi känner något slags stolthet/kärlek gentemot huset som vi är med och skapar eller vårdar. Känner man inte det är det kanske bäst att göra slut, precis som man ibland måste göra med sociala relationer.
 
hsd
PROTEST
Många självbyggare gör ett mycket bättre jobb än proffsen som bara vill att det ska gå undan och skicka fakturan
 
  • Gilla
yalazy och 5 till
  • Laddar…
Staffans2000
N nikoman skrev:
De flesta hemmapulare skulle tjäna på att investera tiden i den egna karriären istället, och växla avkastningen mot proffstjänster.
Den hypotesen är det få som håller med dig om. Om ens någon!
 
Staffans2000 Staffan2000 skrev:
Den hypotesen är det få som håller med dig om. Om ens någon!
Intressant, den är ju så uppenbart sann. Men jag fattar att jag är i fel forum för att komma med sådana påståenden..!
 
JanneJanne123
hsd
N nikoman skrev:
Intressant, den är ju så uppenbart sann. Men jag fattar att jag är i fel forum för att komma med sådana påståenden..!
Jag har under åren sett många undermåliga proffsreparationer och fuskbyggen
Däremot när amatörer jobbar med egna huset så blir det oftast välgjort (undantag finns)
 
N nikoman skrev:
Intressant, den är ju så uppenbart sann.
Nej, det är den inte. Om inte annat så pga. skattekilar.
 
TS känns inte så värst delaktig i sin egen tråd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.