Hej Byggahus

Lång historia kort: I Juli så renoverade vi köket och anlitade elektriker som drog ny el, bland annat till två vägglampor som ska sitta till höger och vänster om köksfläkten.
Efter en hel del förseningar så sätter vi upp köksfläkten först nu och upptäcker då att lamporna inte är centrerade som bestämts utan har en differens på +10cm.

Elfirman har tagit på sig ansvaret för att de hamnat fel och erbjuder sig att fixa detta utan kostnad, men det kommer dock innebära att några kakelplattor kommer att behöva bytas. De anser dock att detta inte är deras ansvar utan yrkar på att kakelsättaren (från en annan firma) borde uppmärksammat att elen till lamporna inte satt rätt. Kakelsättaren håller inte med och anser i sin tur att elfirman borde stå för kostnaden att återställa kaklet.

Jag som kan väldigt lite undrar därför vad ni tycker? Jag tänkte även ta ärendet till konsumentvägledaren i kommunen för att få råd därifrån om det inte löser sig, men i och med julhelgen så räknar jag med att ett svar kan ta tid.
 
Det kan ju inte va kakelfirmans fel, dom skiter ju i vart kablar kommer ut.
 
Hade jag varit kakelfirman så hade jag hellre dött än att gå med på att jag skulle ha kontrollerat att elektrikern gjort rätt.
Det är elektrikern uppgift att göra sitt jobb rätt. Gör dom inte det så skall dom stå för kostnaden.
 
Byta två kakelplattor?
Kan du inte bara köpa ett par plattor och byta dem själv?

(Annars är det väl rätt charmigt om det inte är total symmetri?)
 
Kan du inte försöka få en ekonomisk kompensation av elfirman och sedan acceptera diffen på 10 cm?
 
@KnockOnWood - Vi sparade som tur var en del kakel så det är inget problem. Men då jag har noll erfarenhet av att kakla så tänker jag inte ge mig på det själv. Skulle du sedan fråga min sambo om hon inte ser charmen i felet så skulle du nog bli utskrattade alternativt få något i huvudet ;)

@etompau - Kanske... Kakelläggaren uppskattar att det skulle kosta honom ca 3500kr i arbetskostnad att fixa det, så skulle en ekonomisk kompensation ligga runt det så skulle problemet vara löst. Men nu är de som sagt inte intresserade av att stå för den kostnaden.
 
Att kakelfirman skulle ha ett formelt ansvar för att upptäcka det felet låter helt orimligt. Nu får jag inte riktigt klart för mig på vilket sätt (X eller Y led) de sitter fel. Men om vi ex. antar att de sitter fel i Y led, så borde felet vara så uppenbart att en plattsättare med lite klass borde givetvis upptäckt det, och påpekat det. Men det kan inte finnas något formelt ansvar att upptäcka det.

Sedan kan det troligen diskuteras om elfirman har fullt ansvar för följdskador av deras fel. Om vi antar att detta är en delad entreprenad, du har anlitat el och plattsättare på separata avtal, de är inte underentreprenörer till någon med totalentreprenadsansvar. Då är det möjligt att det ligger på dig som beställare att säkerställa att allt är OK och klart för plattsättning, innan plattsättaren kör igång.
 
B Bygg_Mats skrev:
upptäcker då att lamporna inte är centrerade som bestämts utan har en differens på +10cm.
En bild skulle underlätta att förstå exakt vad som är fel och därmed underlätta att ge förslag.

Känns orimligt att lägga något ansvar på kakelfirman om det nu inte är ett fullkomligt uppenbart jättefel, men det får man inte intrycket av att det är.
 
I princip förstår jag el firman, men det bero väll lite på vem som har huvud ansvaret.
Ta ett exempel om två sladdar till lampor hamnade fel vid ett badrumsbygge är det inte rimligt att elektriker skall ta kostnaden för våtskikt och kakel när de skall rättas till.
Nu har elektrikern tagit på sig skulden men, var jag förstår tycker det att du skulle upptäckt deras fel innan kaklet sattes.
 
Jag är på jobbet så har inte någon klockren bild på hur lamporna sitter just nu. Men som man kan se på första bilden så sitter lamporna fel i X-led, dock var det väldigt svårt (åtminstone missade både vi, elektriker och kakelläggare det) att se det när det bara vara kablar som stack fram. Som sagt så såg vi det tydligt först när köksfläkten kom på plats i mitten. Men som man kan se på mätningarna vi gjorde så hamnade lamporna på ca 24 respektive 36 cm ifrån fläkten när tanken var att de skulle vara symmetriska.

Sedan gällande ansvar att observera att ett arbete inte genomförts korrekt så tycker jag att det är svårt att veta vad reglerna säger (eller om det är några regler). Det jag kan säga med säkerhet är att ingen har bett oss att dubbelkolla att alla mått stämmer i efterhand, och därför har vi utgått ifrån att de stämmer.

Kök med ojämnt placerade taklampor i förhållande till köksfläkten, modern inredning, asymmetrisk belysning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hand håller ett vattenpass och måttband intill kaklade väggar för att visa asymmetrisk placering av lampor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Mätning av avstånd på vit kakelvägg med vattenpass och måttband som visar 24 och 36 cm från köksfläkt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Macce
  • Laddar…
Lamporna har ju ganska stor fot. Går det inte att flytta dom några cm så att kabeln fortfarande sitter under foten?
 
  • Gilla
RoBo
  • Laddar…
Den som gipsade borde väl ha uppmärksammat det.
 
useless useless skrev:
Lamporna har ju ganska stor fot. Går det inte att flytta dom några cm så att kabeln fortfarande sitter under foten?
Tyvärr verkar det inte så, annars hade det varit en smidig lösning.
 
Ansvaret är tveklöst elektrikerns så han kanske kan ta fram en lampa vars bottensockel tar upp differensen

samma idé
 
useless useless skrev:
Lamporna har ju ganska stor fot. Går det inte att flytta dom några cm så att kabeln fortfarande sitter under foten?
Antar att du menar något i stil med att lamporna/foten hamnar rätt men man låter kabelinföringen hamna snett/osymetriskt vilket i så fall inte syns, typ som nedan om jag inte missförstår helt.

Kök med mörka skåp, fiskbensparkett och väggplattor i fiskbensmönster, markerade punkter för lampinstallation.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.