Hej!

Vad tror ni om utsikterna för detta:

Vi har fått bygglov för tillbyggnad av vårt hus, allt enligt detaljplanen.

Grannarna närmast oss har överklagat (kommunen ska göra en rättidsprövning så vi vet inte om det går igenom ännu, 25 dagar efter det kungjordes i Poit)

Grannarna har följande argument

Insynen blir för stor när huset kommer närmare, vi ska inte ha några fönster emot dem annat än de som redan är på fasaden nu och flyttas fram och det är smala höga fönster för att få in ljus. Större fönster blir ut mot gatan och mot en annan granne. De menar att deras familjeliv blir hotat nu när vi kommer bygga, att de och deras barn kommer känna obehag över att ständigt vara iakttagna (jag vet inte hur de tänker för vi är ju inte klistrade vid fönsterna)

Deras värde på huset kommer enligt dem att minska avsevärt, så mycket att deras livsinvestering är hotad. De köpte huset med tomten så här och det var så de tog förgivet att den skulle fortsätta vara.

Enligt dem kommer de få ständig skugga över hela tomten. Vi bygger mot deras sida där det är skugga redan nu, vid baksidan där de har sin uteplats bygger vi inte.

De vill inte ha byggtrafik vid sitt hus och de är rädda att deras buskar kommer skadas. Vi bor i ett nybyggt område där det ska byggas och växa i kanske 30 år framåt. Bara några hundra meter från oss har de börjat förbereda för 350 nya bostäder och en bit upp ska det bli 200 nya bostäder, allt väldigt nära våra hus. Så byggtrafik kommer det bli i år framåt, vårt kommer ta max 14 veckor.

Vi bygger helt enligt detaljplanen och i samma stil som alla hus i vårt område. Vi gör inga stora fönster emot dem, belysning eller liknande.

Någon som varit med om liknande?
 
Nu är det alltid svårt när man bara får höra ena sidans argument och beskrivning av situationen, men om det du skriver stämmer och kommunen beviljat bygglovet enligt detaljplanen kommer nog dina grannar att bli besvikna. Det brukar krävas mer än att man inte gillar vad grannen bygger för att det ska påverka. Ni kommer nog inte fira jul tillsammans med dem nästa år heller.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 1 till
  • Laddar…
Vi har pratat om att bygga ut med dem innan vi satte igång med ritningar och liknande och då var de bara positiva. Sen hade de haft en vän på besök som var mäklare som sagt att huset skulle gå ned massor i värde om vi byggde. Så de ändrade sig och sa att om det inte vore för att de skulle förlora pengar skulle de inte ha något emot det.

Vi får väl se om överklagan lämnats in i tid och hur det blir. Trist att de har så mycket emot det dock.
 
Hemmakatten
Det ska mycket till för att kommunen ska neka bygglov om man håller inom detaljplanen.

Ert hus, är det byggt i enlighet med detaljplanen och inom fastlagda avstånd från tomtgränsen?
 
Det är inga gränser mot grannen angivna i detaljplanen. Vi kollade upp det noga innan vi startade hela processen det blir 3,8 meter mot grannens tomt.
 
Hemmakatten
Och BYAn på nuvarande hus är enligt detaljplan? Och samma för tillbyggnaden? Inga, godkända, avvikelser?
 
Allt är enligt detaljplanen, vi håller oss inom gränsen för vad man får bygga med god marginal. Det grannehördes inte då det är helt enligt detaljplanen.
 
Om ni inte är goda vänner och planerar att umgås med grannarna så ansök om startbesked och kör igång! Samma regler gäller för alla inom detaljplanen och om du inte utelämnat något från deras överklagan tycker jag det är det vanliga tramset och kommunen kommer avslå deras klagan. Lycka till!
 
Det där med placering mindre än 4,5m från gränsen. Såvitt jag har förstått så beror det på hur gammal detaljplanen är.

Om detaljplanen är äldre än 1987 (osäker på årtalet), så gäller 4,5m även om det inte står något i detaljplanen. Detta eftersom det på den tiden var generellt reglerat i lagen att man inte fick bygga närmare än 4,5m. Den lagen togs bort, men man tillämpar en övergångsregle med samma innebörd.

Om planen är nyare, så borde avståndet vara reglerat i planen (istället för i lagen), är det inte reglerat i planen, så finns ingen planregel om avstånd.

Sedan är det ju en annan frmma att man kan få igenom det som en mindre avvikelse även om grannarna ogillar bygget.
 
  • Gilla
MetteKson
  • Laddar…
Detaljplanen är från 2011
 
Gjordes grannhörande? Risken finns att länsstyrelsen upphäver och återremitterar lovet om inte grannhörande gjordes.
 
R Robert-san01 skrev:
Gjordes grannhörande? Risken finns att länsstyrelsen upphäver och återremitterar lovet om inte grannhörande gjordes.
Eftersom bygget håller sig inom detaljplanen, så skall inget grannehörande göras. Så den enda risken borde vara om det finns någon punkt där kommunen tolkat detaljplanen fel.

Sådant har hänt.
 
  • Gilla
Tilt och 1 till
  • Laddar…
H hempularen skrev:
Eftersom bygget håller sig inom detaljplanen, så skall inget grannehörande göras. Så den enda risken borde vara om det finns någon punkt där kommunen tolkat detaljplanen fel.

Sådant har hänt.
Frågan är väl 3,8m till granne är enligt dp. Är lovet prövat av nämnd så är det inte enligt dp.
 
Lovet är enligt detaljplanen därför gjordes inget grannehörande. Det står inget om någon gräns emot grannen i detaljplanen som är från 2011. Eftersom vi följer detaljplanen har det inte varit i nämnden
 
Inom villaområden med relativt tät bebyggelse ska det vara ganska mycket insyn och skuggning för att det ska vara en betydande olägenhet.

Att de tagit för givet att de köpt en tomt i ett område som aldrig skulle förändras utan att kolla exempelvis vilka rättigheter som finns att bygga på ikringliggande tomter skulle jag säga är ett svagt argument. Även att de "inte vill ha byggtrafik" i närheten av huset och att deras buskar kommer skadas är svaga argument, och skulle buskar skadas i samband med er utbyggnad så får ni eller entreprenören åtgärda det.

Det händer att skuggning och insyn bedöms som betydande olägenheter, men det är ovanligt.
Så jag skulle vara ganska trygg i att lovet kommer hålla vid en överprövning förutsatt att allt annat är ok. Jag skulle dock invänta ett laga kraft beslut för att vara säker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.