Hej forumet!
En evig fråga i arbetet med planlösning är storleken på olika rum. Därför undrar jag vad ni har för erfarenheter av storlek på arbetskök, dvs ett kök utan matplats i köket. I huset bor två vuxna och två barn och det är ganska ofta det dubbla här. Vi gillar att umgås över matlagning så öppen planlösning vill vi definitivt ha.

I nuvarande skiss är kök-matplats-vardagsrum-hall totalt runt 60 m2 och varav själva arbetsdelen av köket är ungefär 12 m2.
Ibland tänker jag att det låter litet, å andra sidan är nuvarande kök ca 14 m2 och då är nästan hälften av det en matplats vilket borde innebära att detta blir större i praktiken. Så hur stort arbetskök behövs? Har ni erfarenheter, och kanske rent av bilder, på arbetskök? Några för/nackdelar?

Stort tack!

Svartvit planritning över ett hus med markerat arbetskök på 12 m2 i öppen planlösning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Planritning av en bostad med markerat arbetskök på 12 m2 i en öppen planlösning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Oj, det blev två bilder. Jaja, det är samma.
 
Ytmässigt ska det nog gå att få ihop, kanske. Kök med många hörn är ju lite trixiga.

Ser ut att vara lite kort om bänkyta mellan diskho och spis.

Samt, var är diskmaskinen?
 
BirgitS
Det är några korta pricklinjer inritade här och där. Vad är det?
Oavsett storlek så finns det ju bra grundläggande rekommendationer om arbetstriangeln och avstånd. Det som tillkommer om man ska vara fler än två som verkligen jobbar i köket är att det behöver finns mer bänkyta så att fler kan få sin egen lilla arbetsbänk.

I de flesta fall räcker följande för två personer som jobbar i köket samtidigt:
Kyl, frys
Minst 40 cm bänkyta
Diskho
100-120 cm bänkyta (huvudarbetsytan där i princip alla ingredienser och en skärbräda ska få plats)
Häll
Minst 40 cm bänkyta
Mikro och ugn någonstans
Diskmaskin någonstans i närheten av förvaring av porslin och glas

Säg 40-60 cm extra för varje extra person som utför köksarbete och kanske en extra liten ho så det inte blir krockar för att en står och sköljer grönsaker samtidigt som en annan ska fylla vatten i en kastrull.
 
BirgitS
En släkting har ett L-kök plus en kökshalvö där det utan problem går bra för minst 4 vuxna att hjälpas åt att laga mat. Det är ju svårt att komma ihåg måtten men jag tror det är:
Högskåp med ugn och mikro
60 cm bänk med diskmaskin under
80 cm diskho
Minst 80 cm skåp
Hörnskåp 90x90 med karusell
80 cm skåp
Utdragbart skafferi, troligen 30 cm brett
Kyl och frys

I kökshalvön från den vägg som också är bredvid diskmaskinen
Skåp med liten ho (20 cm) med 20-30 cm bänkyta mot väggen
Ung. 30 cm bänkyta till hällen
Häll
Ca 70 cm bänkyta som då också blir 90 cm längs kortsidan av kökshalvön och det är denna yta som är deras huvudarbetsyta med kyl och frys 120 cm bakom ryggen.

Hoppas att måtten går ihop någorlunda.

Det enda som känns lite långt är avståndet från kylen till diskhon.
Det är dock väldigt opraktiskt att tömma diskmaskinen för tallrikarna är i lådor på andra sidan diskhon och muggarna i överskåp där borta också, så fast glasen är nära så är det inte riktigt bra.
 
Redigerat:
Vit köksinredning med överskåp och ö/bardisk, integrerad kyl och ugn, trägolv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Rymligt kök i U-form med vita överskåp, mörk bänkskiva, och integrerad bardisk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Här e vårt kök,
2,1m vid överskåpen (2,8m)
2,6m inne i u:et
1,7m ö/bardisk, ja kalla vad man vill! (2,4m)
detta kök Känns inte trångt för 4 vuxna
 
  • Gilla
JLyck
  • Laddar…
L Låset skrev:
Ytmässigt ska det nog gå att få ihop, kanske. Kök med många hörn är ju lite trixiga.

Ser ut att vara lite kort om bänkyta mellan diskho och spis.

Samt, var är diskmaskinen?
Tack för tankar! Diskmaskinen är under bänken mot matplatsen - jag hade så i ett tidigare hem och älskade att kunna ställa disken på bänken från ena sidan och att någon står "på insidan" och lastar i.. Jag vet inte varför det inte syns på bilden.
Klok poäng om avståndet mellan diskho och spis, kanske ska flytta om lite. Än så länge är det mest totalytan vi funderar på, sen kan den faktiska placeringen av skåp och olika funktioner ändras.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Det är några korta pricklinjer inritade här och där. Vad är det?
Oavsett storlek så finns det ju bra grundläggande rekommendationer om arbetstriangeln och avstånd. Det som tillkommer om man ska vara fler än två som verkligen jobbar i köket är att det behöver finns mer bänkyta så att fler kan få sin egen lilla arbetsbänk.

I de flesta fall räcker följande för två personer som jobbar i köket samtidigt:
Kyl, frys
Minst 40 cm bänkyta
Diskho
100-120 cm bänkyta (huvudarbetsytan där i princip alla ingredienser och en skärbräda ska få plats)
Häll
Minst 40 cm bänkyta
Mikro och ugn någonstans
Diskmaskin någonstans i närheten av förvaring av porslin och glas

Säg 40-60 cm extra för varje extra person som utför köksarbete och kanske en extra liten ho så det inte blir krockar för att en står och sköljer grönsaker samtidigt som en annan ska fylla vatten i en kastrull.
De prickade linjerna är överskåp. Tack för måtten, en snabb kik på skissen säger att det uppfyller kan uppfylla allt.
 
G Grahn85 skrev:
[bild] [bild]
Här e vårt kök,
2,1m vid överskåpen (2,8m)
2,6m inne i u:et
1,7m ö/bardisk, ja kalla vad man vill! (2,4m)
detta kök Känns inte trångt för 4 vuxna
Tack för mått (och snyggt kök!)
2,6*2,8 ger 7 m2, men sedan har ni ju även en gång om kanske 1,5 m (eller har du det måttet) och högskåp på den fjärde väggen, så jag skulle säga att köket är totalt ca 2,6*5 m=13 m2. Det ser ju mycket rymligt och härligt ut!

Jag har funderat på en liknande variant med att sätta högskåp och kyl mm bredvid skorstenen, men samtidigt blir det då svårare att duka långbord (med snurrat matbord) så det är mycket däri frågeställningen om storlek på arbetskök ligger....
 
Räknar man på måtten på rummet utan köksinredning så är det 4x4,5 där den öppna gången utgör 1,4m, 1m borta vid altandörr/skafferi!
Så hade man haft lite kortare bardisk, så kunde detta köket fått plats på 14kvm 4x3,5.
 
G Grahn85 skrev:
Räknar man på måtten på rummet utan köksinredning så är det 4x4,5 där den öppna gången utgör 1,4m, 1m borta vid altandörr/skafferi!
Så hade man haft lite kortare bardisk, så kunde detta köket fått plats på 14kvm 4x3,5.
Tack!
 
BirgitS
karin.liten karin.liten skrev:
Diskmaskinen är under bänken mot matplatsen - jag hade så i ett tidigare hem och älskade att kunna ställa disken på bänken från ena sidan och att någon står "på insidan" och lastar i..
Finns skåpen/lådorna för porslin och glas hyfsat nära när man ska tömma maskinen?
Så inte det praktiska vid ilastandet byts ut mot mycket besvär vid tömmandet.

Tänk också på att man behöver ha kompostpåsen och diskhon tillgänglig när man lastar i så diskmaskinsluckan inte blockerar det.

karin.liten karin.liten skrev:
Klok poäng om avståndet mellan diskho och spis, kanske ska flytta om lite.
Absolut!
En som står vid den viktigaste bänkytan i hörnet blockerar ju halva hällen, och tvärtom.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.