Vi sitter just nu och ritar vårt "drömhus" i två plan och har valt en lösning där plan 1 (entréplan) är en "sovdel" och plan 2 en "umgängesdel". Vad vi har förstått anses detta vara lite okonventionellt, men är det okonventionellt nog för att bli "svårsålt" någon gång i framtiden tror ni?

Anledningen till att vi gjorde så här är helt enkelt att utsikten från plan 2 kommer att bli väldigt bra och eftersom man inte har så stor nytta av utsikten när man sover så... :)

Så här ser uppdelningen mellan planen ut:

Plan 1: Entré, "litet" badrum, allrum, två "barnsovrum", ett master bedroom, tvättstuga och garage (inbyggt).

Plan 2: Kök, vardagsrum med gott om plats för "matdel", stort badrum och en stor terrass med en inglasad del ("vinterträdgård").

Några "nackdelar" vi själva kommit på med denna planering är:

o De tre sovrummen på plan 1 får dela på ett badrum, eller så får någon springa uppför trappan till badrummet på ovanvåningen.

o Alla matkassar måste bäras uppför trappan till köket.

o Master bedroom ligger på samma plan som barnens rum och allrummet, vilket kanske kan bli jobbigt ifall barnen leker när man vill sova?

Vi har dock kommit på väldigt många fördelar med planeringen av plan 2 så det känns som om dom överväger ;)

Kommenterar mottages med öppet sinne, så det är bara att sätta igång! :)
 
det blir extra viktigt att ha bra ljudisolering i golv mellan våningar för att sovande inte ka besväras av dom vakna ovanpå ;). Man kan också bygga in en liten "okonventionell" kökshiss som underlättar livet  och kommer att uppskattas av framtida köpare också ;). Hisa upp matvaror och ner med tvätt och soporna.

Att man har alla sovrum på samma plan behöver inte betyda att dom ligger vägg i vägg. Jag skulle ha enbart toa övan ( vad ska man med stor bad där????) och lyxa till med 2 badrum i sovavdelningen: en direkt anknuten till stora sovrummet och en för alla andra.
gaia
 
Kul med folk som tänker!  Grundfrågan var hur "marknaden" uppfattar en udda planlösning. Givetvis måste inget vara fel bara pågrund av sin ovanlighet.  Och om lösningen är god nog kommer den sannolikt att bli allt vanligare med tiden.

Jag har återkommande funderat i samma banor.  Ytterligare en poäng med "dagrummen" på andra våning är att man på så vis sparar lite energi genom att sovrummen ändå bör hålla någon grad lägre innetemp, medan sällskapsytorna fångar in den uppstigande värmen från bottenvåningen. Samtidigt vänder man uppochner på sambandet mellan ute och inne.  Och HÄR kommer nackdelarna:

Att en trappa hamnar mellan entrén och kök/vardagsrum innebär massor av trappspring för att ta emot gäster. Samma gäster kommer att stå och störa sovande barn när man tar farväl i hallen sent om natten.  Varje gång man har handlat ska alla kassarna passera trappan upp.  Och när välfärden är konsumerad ska soporna asas ner...

Uteplatsen utanför kök/vardagsrum har förvandlats till balkong.  Man ser både fjärran berg och djupa dalar.  Men man är effektivt avskuren från sin egen trädgård. Detta kan man visserligen lösa med exempelvis en utetrappa. Men detta medför ännu mer trappspring.

Förvisso har man mer utsikt från matplatsen.  Men man får också ökad insyn i sovrumsplanet.  Många föredrar att sova för öppet fönster, vilket kan kännas otryggt om fönstret är åtkomligt från marken utanför. Dessutom finns det folk som använder sovrummen också dagtid. Då är utsikten en fördel också där.

Även om upplägget är ovanligt så förekommer det i olika tappning.  En period runt 1960-talet var lösningen mycket vanlig i souterrainvillor.  Men där har båda planen trädgårdskontakt mha marklutningen.  Har man en sluttningstomt öppnar sig massor av spännande lösningar också för renodlade tvåvåningshus. Vanligaste kompromissen för att undvika trappans problem är att bygga halvtrappa eller etage (utomhus och/eller inomhus).
 
Tackar för bra åsikter! Sammanfattningsvis kan man kanske säga att trappspringandet är den absolut största nackdelen och det är väl inte något man skall förakta. Absolut något som är värt att tänka vidare kring - hiss kanske inte är någon dum idé!? ;)

Att kontakten mellan inne och trädgård bryts var också en ny grej som vi inte riktigt tänkt på - förmodligen för att vi har blivit så förtjusta i den stora terrassen :)

Det här med ljudisolering har vi försökt ta hänsyn till både inom och mellan planen, för jag är också ganska "allergisk" mot ljudföroreningar! Vi kommer förmodligen att bygga i lättbetong och då påstås ljudisoleringen mellan planen bli ganska god. Vi har dessutom placerat sovrummen under rum på ovanvåningen som inte trafikeras så hårt - barnrummen ligger under terrassen och master bedroom under den minst använda delen (förvaring) av köket. Under det hårt trafikerade vardagsrummet och köket ligger allrummet och klädkammare.

Ni har gett oss en hel del att tänka på, så nu skall vi se ifall vi lyckas övertyga oss själva om att ändra på något i "drömhuset". Fortsätt gärna komma med fler nackdelar, för det är dom som är svårast att se när man är förtjust i något!
 
zachris skrev:
Att kontakten mellan inne och trädgård bryts var också en ny grej som vi inte riktigt tänkt på - förmodligen för att vi har blivit så förtjusta i den stora terrassen :)
blir terassen stor och med fint utsikt så kommer ni inte att sakna gräsmattan precis i kanten ;). Huvudsaken att den ligger nära köket, tycker jag. Med tiden och med klättrande växter ( fex humle, vinranka) kan ju trädgården komma upp till ert terras ;).
Har sett hus med stor terras på ovanvåningen delvis under tak och med fint utsikt där köket var på bottenvåningen och det var kanske inte så smart när man skulle äta middag på terrasen.
Det fanns ( i samma hus) en vardagsrum på bottenvåningen som liknade en inglasad uterum med många fönster och skjuttdörrar och det tyckte jag om - varför ska man bygga en uterum med inomhusstandard om man kan ha ett allrumrum/ vardagsrum med uterumfördelar? Nuförtiden finns det fönster med bra isoleringsvärde. Något att ta efter i era planer? I övrigt behövdes det inte fler tillbyggen som altaner och uteplatser när huset blev byggd för allt fanns ju inplanerat i själva huset :).
En fördel är att ha terrasen åt syd-väst-väst och njuta solnedgångar, tror jag. Morgon och förmiddagsol har man bara nytta om man inte jobbar på dagarna ;).
gaia
 
Apropå ert hus kommer jag att tänka på ett par klassiska hus, som kanske roar er också.

Barnens rum under terrassen? Att placera boningsrum under plant tak betraktas efter nästan ett sekels misslyckade funkishus som riskkonstruktion. Så fort det blir stopp i ett stuprör börjar det hända grejer ... Men visst är det snyggt! På angiven hemsida finns fina foton och en utmärkt 3D-modell -

http://www.tugendhat-villa.cz/

Villa Tugendhat i Brno, Tjeckien (av Ludwig Mies van der Rohe, år 1928). Denna sluttningsvilla har - bland många andra finesser - blivit utrustad med jättelika fönsterpartier som - när man får lust - kan skjutas NED (!) i källarvåningen. Entrén är förlagd till gatuplan, intill husets sovrumsavdelning. Utanför dessa sovrum har arkitekten ritat in ett jättelikt "solarium" (eller en "takterrass" som vi hellre säger numera). Terrassgolvet utgör tak över sällskapsrummen i våningen under.

En annan klassiker är Villa Savoye i Poissy, Frankrike (av "Le Corbussier" år 1929).

http://www.galinsky.com/buildings/savoye/index.htm
http://architecture.mit.edu/~jreznik/projectspage.html

Här har arkitekten skapat en helt artificiell utemiljö i ett atrium mitt i huset. Högst upp finns en takterrass, Våningsplanen förbinds med både trappor och en svagt sluttande ramp!

 
Nu när vi har fått så bra generella synpunkter tänkte vi att vi kanske skulle lägga upp vår tänkta planlösning här för att få mer specifika synpunkter. Kanske var bra att vi inte gjorde det från början så att vi fick helt "frikopplade" synpunkter, istället för rena detaljsynpunkter :)

Bilderna är väl relativ självförklarande även om det inte finns text i ritningarna, men här kommer en guide:

Plan 1, främre rummen, från vänster: sov, allrum, entré, bad (går idag ända fram till ytterväggen för att få ett fönster därinne :) ), garage (infart från högersidan)
Plan 1, bakre rummen, från vänster: sov, walk-in closet, sov, trappa med stort vilplan (avsats), tvätt
Plan 2, främre rummen, från vänster: terrass, vardagsrum, matplats
Plan 2, bakre rummen, från vänster: kök med köksö, trappa, badrum, gäst/arbetsrum

Ritningarna är inte de senaste så vissa saker har ändrats. Vi är till exempel osäkra på om gäst/arbetsrummet skall byggas över huvud taget och hur stort det skall vara. Planeringen av stora badrummet är också under ständing förändring :)

En del av terrassen skall också göras möjlig att glasa in - antingen framför köket eller till vänster om köket.

Huset ligger i rakt söderläge med c:a 140 graders utsikt mot vattnet. Garaget ligger rakt i öster och terassen sträcker sig från syd till väst.

 
  • hus14-plan1-liten.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Plan 2 bifogad, eftersom det bara gick att bifoga en fil åt gången.
 
  • hus14-plan2-liten.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
*matplats för långt från kök - bygg hus för dej själv i första hand och inte för fina gäster. Ett matbord i direkt anknyttning till kök kan räcka lika för er till vardags som för fina gäster. Samma bord kan ju dukas till vardags och till fest. Eller brukar ni ha finare gäster än ni själva är? ;). Många ångrar 2 st mattplatser i samma hus och våning. Man verkar kopiera gamla lösningar med arbetskök för tjänstefolk och matsal för herrskapet men jag tycker inte det är så lyckat i tider då tjänstefolk och herrskapet är samma personer ;D.
*Köksön verkar vara tvingat till :-/
*Toa litet väl stort. Vad är korridör som leder till toan? Om det är garderob :surprised: så skulle jag hålla kläder nära till bad- tvätt- och sovrum på 1 plan.
*gäst/arbetsrum skulle jag behålla, men plan 2 tål att ändras så att den blir mera funktionell.
Det verkar som om ni behöver några timmars möte med en arkitekt för att få allt på rätt plats ;).
gaia
 
Tack för ännu fler synpunkter!

Okej, de två ritningarna kanske var lite otydliga - korridoren" in till badrummet är faktiskt en del av badrummet, se den nya proffsigare ritningen som jag bifogar här :)
 
  • hus14-plan2-pro.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Utan att gå in på detaljer tror jag ni ska börja jobba med detta -

1. Anpassning till handikapp. Ni får bygglov bara om man kan bo där rullstolsbunden.  Du måste nå kök, bad, tvätt och minst ett sovrum med rullstol. Du måste ta dig till och från huset utan hjälp.  Du kan lösa problemet antingen  genom att rita om planen eller genom att installera trapphiss, vanlig hiss eller ramper.

2. Anpassning till omgivning.  Ni har fokuserat hårt på den fina utsikten över vattnet.  Ni har koncentrerat er på att få in sol från sydväst på uteplatsen.  Men vad finns i de andra väderstrecken?  Är tomten HELT plan?  Finns där något karaktärsträd?  Vilka förutsättningar finns att anlägga trädgård?  Var har ni insyn? Varifrån blåser det?   Och vart tar ni vägen sådana där dagar när det är 45 plusgrader i solen och luften står helt stilla?

3. Anpassning till produktion.  Det finns flera sätt att skaffa mycket mer hus för pengarna.  Varför dessa "prång" i nedre vänstra och övre högra hörnen av planen?  Med en regelbundet rektangulär plan och en samlad bostadsvolym får ni samma yta mycket billigare.  Om ni samlar hygienrum och kök närmare varandra sjunker VVS-kostnaden.  Utedäcket blir mycket billigare (och säkrare) utan underliggande bostadsrum.  Det MÅSTE inte bli fult bara för att det är rationellt producerat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.