Mikael_L
A Adamsweden91 skrev:
men misstänker att den är felkopplad? Det har nämligen dragits en 6mm2 från Nollskenan in i JFB (ovansidan) och nedifrån vidare till Jord skenan?? Ska inte det vara tvärtom undrar jag?
Det beror på åt vilket håll faserna är dragna genom JFB.
"Inkommande" nolla och "inkommande" faser ska vara på samma sida.
 
Faserna (inkommande) är dragna från ovansidan JFB och går ut på nedre sidan som i sin tur vidarebyglad säkring efter säkring.:surprised::thinking:
 
Mikael_L
Då låter det som att det är fel (och då borde JFB slå ifrån så fort något på 2,5W eller mer slås igång i huset).

Om faserna kommer in ovanifrån och fördelas sen ut från undersidan via en fasskena eller byglingar till säkringar så borde även inkommande N (PEN ) vara kopplat på ovansidan, och sen till nollskena efter JFB ifrån undersida av JFB.

Normalt så går PEN till PEN-skena eller kombinerad PE och PEN-skena. Ja det är ju ofta PE-skena endast, men då PEN i praktiken är ansluten där så blir ju skenan faktiskt också PEN ,,, ja ja typ, kanske lite semantik och regelrytteri, men så är det ändå.
Sen tar man ut N (nolla) före JFB, dvs ej skyddad av JFB från denna PEN-skena (det är ju ännu ett skäl till att den faktiskt även är PEN) som går till ovansidan av JFB, och på undersidan återfinner vi då N som nu är skyddad av JFB och behöver nu en egen nollskena.


Ojoj, det här blev rörigt, gick det att förstå?
 
Alltså för att förtydliga :) dem 3 fasledarna, är kopplade från huvudbrytarens nedre sida till JFBs ovansida. ✔️
Jord och nollskenan är separerade där en blå 6mm2 är kopplad från nollskenan in i JFBs ovan sidan och från JFBs nedre sidan tillbaka till Jordskenan (där inkommande Jord är ansluten).
 
Du förklarade faktiskt rätt bra. Det är så att JFB löser inte ut automatiskt, alltså man kan tolka det som att det är rätt. Dessutom om jag trycker på testknappen så släcks allting.:thinking: Men som sagt min magkänsla säger att (precis som du beskrev) man drar en ledning från Pe skenan in i JFB och sedan vidare till nollan. Ähhhh jag ringer nog Svanströms :crysmile:
 
Finns bara två alternativ, endera är JFB trasig eller så har du villat bort dig bland trådarna.
Tryck på JFB testknappen, slocknar dina lampor då?

Protte
 
Ja, test knappen fungerar, lamporna släcks.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.