Vi håller på att renovera ett fd hönshus till stuga för uthyrning. Det görs i lantlig/gammaldags stil. Fasaden är putsad och ska målas vit nästa år. Gavlarna ovan putsen är faluröda.
Vi funderar på att göra hängrännor av trä, men har aldrig sett det på ett vitt hus. Dessutom brukar man väl "täta" dem med tjära och det syns inte mycket om man målar med rödfärg, men skulle inte gifta sig så bra med vitt...
Tankar? Tack på förhand!
 
  • Renoverat hönshus med putsad fasad, faluröda gavlar, röd dörr och fönster med vita karmar, lantlig stil.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Kul ide. Men kanske måla allt med tjärfärg , blir snyggt grått då. Jag har sett någon fuskvariant med plåt invändigt , då håller det längre.
 
Tror nog att tjärade hängrännor i trä (naturligt tjärbrunsvarta eller rödtjärade) iofs skulle kunna fungera utseendemässigt. Naturliga material och naturliga lite murriga färger brukar aldrig se fel ut. Dock håller jag med om att det passar mer naturligt på röda torpstugor. På murade och putsade hus i landsbygdsmiljö så har jag intrycket att det gamla sättet var inga rännor alls. Det är däremot inget att rekommendera, särskilt inte när fasaden går så långt ner mot marken som på ert hus.

Tror att det bästa är vanliga hängrännor. De vanliga lättöverkomliga i byggvaruhusen är visserligen fula, formlösa, onödigt stora och äckligt "moderna" i sitt utseende, men de är ändå i det stora hela en liten detalj mot ett hus, som inte sticker så farligt i ögonen vid en hastig överblick. Sedan finns alltid det betydligt trevligare, men också dyrare alternativet, att gå till en plåtslagare och få skräddarsydda rännor i gammal stil. Det är ju inte ngt stort hus, så kanske det är värt det?

Kan tillägga att de vanliga billiga rännorna plastlackade i vitt ganska snabbt får mkt grön/brun/grå beläggningar av smuts, mögel och alger. Det ser inte snyggt ut. Vill man ha snygga vita rännor så måste man tvätta av dem utvändigt varje år. Av den anledningen vill man ha en vit färg som är lite giftig så att det inte börjar växa alger och mögel på ytan. Alt i lantlig miljö är att ha vanliga varmgalvade rännor som inte målas.
 
Hängrännor i trä som görs av bra virke, tjäras och får rejält fall så de inte står med vatten i onödan, håller ganska länge. I ditt fall talar färgen och takfotens utseende emot trärännor. De behöver ett taksprång för uppfästning. En färgmässig snygg lösning här är rännor i rheinzink, som behåller en metallaktig färg och varar resten av ditt liv. En budgetvariant är omålade galvade rännor. Håller förvånansvärt bra om de sätts med fall runt 1:50.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.