Hej! Vi skrapar rent lister i vår hall. Huset är byggt på 20-talet. När vi gick på en tröskel med värmelampa igår upptäckte vi att tröskeln är inklädd i en slags matta, ev linoleum. Denna tröskel har sett ut precis som övriga trösklar i lägenheter, dvs i trä övermålade med mängder färg. Delar av mattan luckrades upp och vi drog bort några bitar. Klistret är mörkt och väldigt segt.. hade ni oroat er för asbest? Rör sig som sagt om en tröskel, alltså ett mycket litet område. Hur ska vi få ordning på tröskeln? Slipa och måla eller måste man ta bort klistret först? Ett väldigt avgränsat projekt kändes plötsligt jobbigt.
 
  • Renoverad tröskel där gammalt klistrat material avlägsnas, med synlig trästruktur och rester av segt klistret.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Delvis borttaget lager av röd matta avtäckt på en vitmålad tröskel från 20-talet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ser ut som övermålad textil. Dra bort, torka med fuktigt trasa/dammsug.
Har du nu börjat dra bort materialet får du väl fortsätta så att det blir trärent på trösklen. Måla sedan efter önskemål.
 
Tack! Vi blev nog lite förhastat oroade över det svarta klibbiga klistret som gömde sig inne i listen. Men vi kör på målning.
 
Finns det någon asbest så lär det vara i mattan och inte i klistret.
Asbest är en fiber som kan fastna i lungorna och virvlar ev upp när när man bryter sönder prylar som innehåller asbest. Våttorka golven så bör lejonparten av damman vara borta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.