Jag är medveten om att detta har tuggats i olika former hä i ett antal tidigare trådar, men jag behöver råd.

Vi bygger om köket, hade från början tänkt lägga upp burkar för "normala" 50W spottar i taket. Vår elektriker tittade med avsmak på förslaget, och tyckte att det skulle bli ett jättejobb för oss, och han är inte glad för lösningen med burkar, anser inte att det säkert blir tillräckligt svalt i alla fall.

Förutsättningen är att taket (från 1933) har 25mm råspont, och ovanför detta ligger det 225mm TORV som isolering i mellanbjälklaget. Man får ner ett antal liter som fördelar sig i ett fint dammoln över hela huset för varje hål man gör.

Elektrikern föreslog att vi istället skall sätta något flera 20W spottar i taket, och föreslog en modell som skall gå att montera i vanliga apparatdosor i taket. Denna enkla lösning föll jag för. Däremot hann han inte visa vilka spottar han menade innan han stack på långsemester. Jag tror jag har lokaliserat vilken modell han tänker på, den heter vision oc hfinns dels hos elbutik.nu, dels hos alla elgroissiterna. Den har en ljusspridning på 28 grader.

Vår köksdel kommer att ha en yta på 4,6 X 2,6 meter (ungefär) i matrumsdelen väljer vi mera konventionell belysning.

med 50W alternativet hade jag tänkt sätta sammanlagt 9 spottar fördelade över arbets-gångvägarna i köket, nu med 20W hade jag tänkt sätta 15-18 spottar fördela i zickzack över samma ytor.

MEN nu blir jag tveksam, är dessa spottar verkligen ett rimligt alternativ, elller får vi bara ett antal ljus punkter i taket utan någon igentlig upplysning av rummet? (Dessutom upptäcker jag att dom ligger i en lite häftigare prisklass än "vanliga" spottar).

Elektrikern är fortfarande på semester (och jag skall dra fram rör och dosor själv).

Någon annan som använt 20W spottar i taket?
 
Jo det var den jag kommit fram till att det borde vara.

Har någon erfarenhet av hur den blir i ett kök?
 
Jag har ett haft ett liknande fall av tak där jag monterade 20 w halogenspottar för app dosa. I detta fallet var taket så lågt som 1.90 och det var helt omöjligt att fälla in pottor i taket då kunden absolut ville behålla det gamla taket. I mitt tycke blev det inte mycket till ljus gentemot det alternativ som jag ville göra (riva taket). Det är och förblir en nödlösning enligt mig. Ljuset blir inte detsamma utan en riktig reflektor.

Det är ett jävla slit att montera spottarna med app dosor utan att riva befintligt tak. Dels måste du försöka lista ut var samtliga reglar finns sen gäller det att ta sig fram till varje app dosa med rör genom sågspånet torven o brötet. Sen förenklar det inte direkt med max 2 m ledningslängd från trafon.

Har du ingen möjlighet att bygga ner befintligt tak med 10 cm?
 
Nej, jag skall bygga ner det ca 25 mm + gips, för att kunna dra fram VP rör, sedan hade jag tänkt fräsa hål en bit upp i råsponten för dosorna, de kommer inte att behöva gå igenom råsponten .

Men Erik om man nu tänker sig att sätta pottor (vilket ju är fullt möjligt för mig, men kräver en del arbete), vilken kombination av lampa och potta skulle du rekomendera? Och låter mängden (9 st) rimligt på min yta? Skall givetvis även ha bänkbelysning.

En tänkbar komplikation är att mellanbjälklagsreglarna ligger med lite varierande CC avstånd på ca 55 cm, de är 75 mm breda och ungefär varannan verkar vara dubblerad, så en del av facken är inte speciellt breda.

Dessutom så skall det enligt byggbeskrivningen från 1933 finnas krysskottlingar i bjälklaget, som jag ger mig fan på att jag kommer att hitta om jag börjar såga hål för lamporna. Jag har öppnat upp ett fack helt och hållet för att förstärka en bjälke som låg ovanpå en icke bärande innervägg som visade sig bära ialla fall. I det facket fanns det ingen krysskottling, men det betyder ju inte att det inte finns i de andra.

Vill helst inte bygga ner taket mer än absolut nödvändigt.

 
Hoppas verkligen att du har nytta av golvvärme i rummet ovanför...
 
Jag har precis genomlidit detta grisgöra i källaren i mitt hus från 1928. Taket i tvättstugan (som skall bli tvättstuga och badrum) var putsat på vassmatta så först fick jag riva ner det - dammade som tusan. Sen sågade jag upp 10 kvadrater (300x300) där jag satte montageboxar från lumiance (74 726 98 ) för att senare kunna använda Inset Trend 62 - också från Lumiance. Trots att man inte tycker att det borde bli så stor volym spån så blir det VÄLDIGT mycket som kommer ner och det dammar som sagt tidigare som f...n! Jag fyllde nog nästan tre 160-liters säckar med spån. Jag häftade fast säcken i taket runt hålet innan jag pillade bort pappen som låg precis ovanför träpanelen i taket och lät spånet "rinna" ner i säckarna, så det gick hyffsat bra ändå. Glasögon och andningsskydd rekommenderas! På panelen har jag sen reglat ner med 22x45 där jag har dragit fram rör för all el och sen gipsat.

Burkarna jag använde är godkända för att även husera transformatorn, så problemet med max 2 meters kabellängd p åsekundärsidan är i mitt fall löst. Jag körde med 35W spottar (10 st fördelade i tvättstuga/badrum) och två st 105W trafos och en 150W.

Allt är förberett och klart, så nu väntar jag bara på att taket skall målas...
 
Ja tycker du ska fälla in just dom lådorna som krillek föreslog dom är klassade av lumiance och får alltså även husera trafon i samma låda. 9 Stycken 35w blir alldeles säkert tillräckligt. Tänk på att välja lampor med alu tech reflektor som trycker värmen neråt.


Så alltså spotbox 7472698
Downlight 7472721 (borstat stål) finns massor med färger men den modellen e bra.
Trafo 5280318
Lampa 8311242
3 trafos till 9 st 35w lampor blir bra , brukar funka bra placeringsmässigt oxå. En trafo i var tredje låda.

Den trafon jag listade ovan är en osram halotronic mouse, den har fördelen av att kunna styras av både framkant och bakkantsdimmrar. Den är även godkänd för inbyggnad i tät byggnadsdel samt har överhettnings och kortslutningskydd.

Lampan är en ge alutech lampa som strålar värmen framåt istället för in i lådan ovanför.
 
Erik_D skrev:
Lampan är en ge alutech lampa som strålar värmen framåt istället för in i lådan ovanför.
Rimligen måste väl värmen ändå stiga uppåt...
 
Ja lite värme sticker givetvis uppåt men den största delen strålas iväg från lampan NEDÅT med denna speciallampa.

 
Erik_D skrev:
Ja lite värme sticker givetvis uppåt men den största delen strålas iväg från lampan NEDÅT med denna speciallampa.
Om inte alla fysikaliska lagar skall åsidosättas så OK möjligen att värmen rör sig nedåt någon decimeter för att sedan oundvikligen stiga upp igen, vilket skulle innebära aningen mindre koncentrerad, men dock samma summavärme på taket. (Aningen jämnare golvvärme i rummet ovanför.)
 
Nja.. grejen med lampor är ju att huvuddelen av värmen som avges från en lampa är strålningsvärme. Strålningsvärmen går samma väg som ljuset och omvandlas till värme där den träffar på något som absorberar strålningen. Luften som ljuset går igenom absorberar en del värme, dvs värmestrrålningen avtar ju längre bort från lampan du kommer. Men på så korta avstånd som vi har i ett rum så når en stor del av värmestrålningen fram till ytor (bänkar, golv, kroppen på den som står vid bänken osv). Det är bla. därför som man på spotlights har säkerhetsgränser för hur nära man får ha "ytor" framför lampan (ofta 0,5 m, och det handlar mer om att efter 0,5 meter så har strålningen spritts ut till ofarliga nivåer per ytenhet, än att det skulle ha dämpats av luften). Inom det avståndet finns det risk att vissa material antänds av strålningen.

När det gäller halogen lampor så finns det olika typer av reflektorer inbyggda i glödlampan. S.k "kalljushalogen" har en reflektor som inte reflekterar värmestrålning, utan värmestrålningen går till största delen upp genom lampan till taket (kräver större säkerhetsburk), tanken är att man inte skall få för stor uppvärmning av det som belyses, framförallt bra om man använder lampor med smal spridning för punktupplysning. Därav namnet Kallt ljus, lätt att missförstå så att man tror att armaturen inte blir så varm, men det är alltså tvärtom. Alluminium reflektorlamporna, gör tvärtom, dom reflekterar så mycket värmestrålning som möjligt framåt i samma riktning som ljuset från lampan. På så vis minskar man temperaruren ovanför lampan, dels en säkerhetsfråga, dels ökar man livslängden på armatur och glödlampa, omgivningstemperaturen blir lägre runt lampan.

Sedan har det sagts mig att det finns speciallampor som är ett mellanting, värmestrålningen reflekteras framåt fast med större spridning än ljuset, för att undvika punktuppvärmning.

Om du jämför med en vanlig glödlampa, så ger den också i huvudsak värmestrålning, men den har en stor glaskropp som blir uppvärmd och som avger värme till luften. I en halogen lampa så är det en extremt liten yta som blir uppvärmd i glödlampan och som alltså kan avge värme direkt till luften.

 
Bra teroretiskt resonemang, du var mig en rackare på goda förklaringar. Dock lite luddigt utan kvantifierade siffror.

"Stor del av värmestrålningen" = 50%? 10%?
 
Vet ej, men om du ställer dig framför en spot så känner du ialla fall att den strålar värme.

Och om det inte var en väsentlig del som når det belysta obejktet så skulle man knappast brytt sig om att utveckla kallljus lamporna, det är inte helt trivialt att få till ett material som är mycket god reflektor för synligt ljus men inte alls reflekterar värmestrålning.
 
Tomtebo skrev:
Bra teroretiskt resonemang, du var mig en rackare på goda förklaringar. Dock lite luddigt utan kvantifierade siffror.

"Stor del av värmestrålningen" = 50%? 10%?
Har hört dessa siffror:
Kalljusreflektor: ca 66% av värmen bakåt
Aluminiumreflektor: ca 5-10% bakåt

En annan nackdel med aluminiumreflektorlampor är att de inte är lika stort utbud på dem (åtminstone inte vad jag lyckats hitta) avseende spridningvinkeln. Jag har bara sett 38grader
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.