Har oxå byggt stenhus i Vellinge med FHV, byggde 2016.

Bra tillval vi tog:
Kamin
Spån bakom gips
Vitvaror ej genom FHV
Torkskåp + tumlare
Extra vattenutkastare
Många fönsterdörrar
mm

Hade önskat att vi även tog:
Golvvärme ovanvåning
Kyla ovanvåning
Vissa strategiska eluttag ute o inne
 
Har helrenoverat ett hus och därmed haft chansen att fixa en del saker som inte annars gått så lätt. Saker jag ångrar jag inte gjorde:
- Satte spot:ar i fönstersmygarna som belysning. Snyggt och skönt att slippa leta passande lampor.
-Satte nätverksuttag (och tv-uttag) i samtliga rum. Drog flexslang till alla rum men för klen diameter, kom inte fram med dubbla cat 6 kablar till ett av dessa.
- Satte spot:ar i badrumstaket.

Saker jag är sjukt glad över att jag gjorde:
-Påkostade materialval. Lade 20 kkr extra på pardörren så jag fick en med välvt överstycke i halvfransk stil som ser likadan ut som den ursprungliga från 1908. Köpte måttanpassade flaggfönster i trä av samma anledning.
-Tänkte till var jag ville ha fasadbelysning så jag slapp utanpåliggande kabeldragning.
 
Smörjgrop i garaget. Helt kört att eftermontera...
 
  • Gilla
H_kan@88 och 3 till
  • Laddar…
sunnis
Något som jag vet många missar som kan vara väldigt svårt att få till i efterhand är takmonterad accesspunkter. Vill man ha perfekt wifi i hela huset så är takaccesspunkter det bästa alternativet. För en villa runt 100kvm per plan eller mindre så brukar 1st på varje plan vara lagom. Vill man göra det extremt kan man ha två på varje plan eller om har ett stort hus till ytan.

Det enda man gör är att drar en flexslang från mediacentralen, eller apparatdosa för nätverk och släpper ut slangen som den är i taket och skär den jäms med efter takbeklädnad. Viktigt att den är rejält fixerad när den går ut bara .

Enkelt och billigt sätt att få perfekt wifi.

Samma sak kan man även göra och släppa ut en slang på fasaden för att sätta en utomhusaccesspunkt. Mer och mer viktigt med tanke på robotgräsklippare med Wifi stöd, bevattning med Wifi, växthusstyrning, LED lampor, ja allt möjligt som kan styras med Wifi i framtiden.
 
Redigerat:
  • Gilla
jejn och 1 till
  • Laddar…
Det som grämer mig allra mest är att jag inte installerade en smörjgrop i garaget (nämns ovan). Inte nödvändigtvis ståhöjd utan kanske en 50-60 cm nedsänkning i golvet för att kunna byta avgassystem och byta olja etc. Byggde garaget själv med isolerad och armerad grund, dock utan golvvärme och lejde ut betongleveransen men hur lätt hade det inte varit att göra plats för en smörjgrop...:cry:
 
Cruzze Cruzze skrev:
Det som grämer mig allra mest är att jag inte installerade en smörjgrop i garaget (nämns ovan). Inte nödvändigtvis ståhöjd utan kanske en 50-60 cm nedsänkning i golvet för att kunna byta avgassystem och byta olja etc. Byggde garaget själv med isolerad och armerad grund, dock utan golvvärme och lejde ut betongleveransen men hur lätt hade det inte varit att göra plats för en smörjgrop...:cry:
Billyft av valfri modell? finns ju de som lufter lite om du inte vill ha mer än 60cm. Men hur ofta byter du avgassystem? När jag väl har bytt så sätter jag alltid rostfritt så man slipper byte fler ggr. ;)

Edit:
Jag fick 60kvm gagage till huset jag köpte och höja taket skulle se för jävligt ut jämte enplanshuset, så jag hyr garage för lyften...

Quotar mig senaste inlägg om lyften:

Tokslut Tokslut skrev:
Beroende på vad för bilmodeller man skall lyfta så gäller det att tänka på vissa aspekter som lyftklossarnas inställningsmöjligheter och minimihöjd men även maxhöjd från lyftarmen mm. bifogar bild på vad jag menar med den ställbara klossen

[bild]

Sista lyften valde jag en Istobal Velyen som passar mina behov väl, valde skruv med lyftmutter framför hydraulisk för sinnesfrid. Kan inte säga att det är säkrare, men när jag handlade denna var det mestadels manuella spärrar på hydraulvarianterna och det gick fetbort!

[bild]
 
Redigerat:
Tycker lyft är klart smidigare än smörjgrop, men visst är det lite skönt att ha en annordning som inte behöver rörliga delar
 
När vi byggde för trettio år sedan var inte fastighetsautomation något gångbart för en villa. Många saker skulle man velat fått in som visserligen fanns men då kostade för mycket. Vissa saker förberedde jag så långt de gick. Såg till att i stort sett att all el kopplades i centralen för att i efterhand fixa styrning. Vilket jag idag förstått inte skulle behövts. Och någon automation har aldrig monterats. Jag såg till att alla eldosor hade en jordtråd med. Ovanligt då. Krav idag. Fördelen var att när ett rum behövde jordade uttag var de ju bara byta uttaget. Istället för trappkoppling har jag inpulsrelän. Mycke smidigt. Kan fortfarande rekommendera det. Alla vägguttag är trippeluttag. Har inte behövt några skarvsladdar utom under tv-bänken där de sex,sju olika förbrukare. Flertalet uttag är dessutom på strömbrytare. Vilket gör att jag kan släcka ner eller upp mycke enkelt utan någon automation. Infällda spottar fanns inte på den tiden. Istället blev de downlights modell större. Så de fick bli sådana i dom små korridorer som finns i huset.
Fasadbelysning ville jag ha. Men de som fans då var inte speciellt bra. Så jag gjorde en egen lösning med par38 armaturer ip65 i egna takfotsbrunnar. Satte också en dimmer på fasadbelysningen under elcentralen. Detta har medfört många positiva saker. Drifttid på parlamporna är undantagslöst minst 10000timmar vilket normalt borde varit kanske 700 timmar. Faktum är att en av lamporna har jag aldrig bytt och den varit tänd i stort sett varje natt sedan huset byggdes 1989. Inte illa. Vidare att vi några tillfällen då vi behövt ordentlig belysning kring huset har de bara varit vrida upp ljuset.
Golvvärme hade min fru som krav. Guld värt. Men övervåningen är de tveksamt om jag skulle gjort. Vi har en ganska öppen planlösning och bara ett allrum och ett sovrum på övervåningen. Ventilerna är nästan alltid stängda dit. Vi la ner bort åt 80timmar om jag inte minns fel bara för att få ner golvvärmen mellan åsarna(brist på takhöjd idag 2,31m). Där hade de räckt med vanliga vattenradiatorer.
Vattenutkastare skriver flera att dom har eller önskat på flera sidor om huset. Jo vi skulle också behövt fler än en.
En miss var också att vi inte drog in varmvatten till garaget.
Förberedde också för centraldammsugare med att dra rören och montera tre anslutningsuttag. Resten fick komma sedan då faktiskt priset halveras på dammsugarna. Men varför satte jag anslutningsuttagen endast två decimeter från golvet? De har jag frågat mig många gånger.
 
C chrille-gäddan skrev:
Hej,

I färd med att slutföra avtalet för FHV stenhus i Vellinge. HAr redan gjort en hel del av standardtillvalen och även några mer ovanliga (så som gräva och gjuta platta för pool direkt).

Tänkte kolla med er i forumet vilka tillval ni ångrar att ni inte gjorde i efterhand (så man plockar de där billiga i byggnationsskedet men som blir dyra senare).

Nu har vi följande ”billiga nu och dyra sen” tillval i listan:
- PEM 32 och gult tor ör ut till teknikrum
- varm och kallvattenutkastare
- golvvärme i garage
Hej, Vilket nr på tomten? vi har också signat
 
A AnnicaB skrev:
Hej, Vilket nr på tomten? vi har också signat
Hej,

Kul!
Vi har tomt 26, 1.5plan.
Vilken tomt har ni?
 
  • Gilla
AnnicaB
  • Laddar…
C chrille-gäddan skrev:
Hej,

Kul!
Vi har tomt 26, 1.5plan.
Vilken tomt har ni?
18
C chrille-gäddan skrev:
Hej,

Kul!
Vi har tomt 26, 1.5plan.
Vilken tomt har ni?
Så roligt! skickat PM
 
T twoody skrev:
Snåla inte och sätt osb eller spån bakom gips, ta plywood tio gånger bättre.
För oss var råspont bakom gipsen inte ens tillval, det var standard. Är det ovanligt?
 
  • Gilla
Sirtingeling
  • Laddar…
Cheesen
J j-o75 skrev:
För oss var råspont bakom gipsen inte ens tillval, det var standard. Är det ovanligt?
Ja
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.