Första gången jag skriver här och hoppas jag valt rätt ämne.

Jag länge kollat och varit intresserad av mindre snickerier och tänkte försöka ordna till så att man kan pyssla lite hemma. En vettig start skulle kanske vara en bra hyvelbänk att kunna arbeta vid.

Då det endast är för hobbybruk så känner jag mig inte redo att lägga 10-tusentals kronor på detta men jag vill såklart inte köpa något skräp utan vill ju ha något som ändå är ordentligt, dugligt och hållbart. Får gärna hela livet! ;)

Har funderat på "Sjöbergs Hyvelbänk Hobby Plus 1340 birch" https://www.duabhuset.se/index.php?view=product&id=23631

Priset känns överkomligt för mig och jag tycker det jag låter bra det jag kan läsa om den. Men jag har svårt att hitta recensioner och betyg så jag vet ju inte om det här bara är skräp och att det det är så att jag borde "satsa" mer på något dyrare, eller om jag rent kan få något lika dugligt för en billigare peng?

Vore tacksam för all input jag kan få eller tips på någon annan bänk :)
 
Frustrator Frustrator skrev:
Har du läst den här tråden?
[länk]
Tack!
 
Misstänker att du är ny här, välkommen.

Hyvelbänk, arbetsbänk eller vad vi nu vill kalla det är väldigt bra att ha.
För att börja någonstans så kommer det tråkiga svaret att beror på vad du ska göra? Hyvelbänk är ju egentligen tänkt för att hyvla mot och då ska man ha lägre höjd och gärna lite längd (stabilitet & tyngd!). Varje snickare skaffar sina egna preferenser (tycker olika) och gör nog oftast sina bänkar själva.

Men för dig misstänker jag att det mer ska vara en allround bänk att börja med. Jag skulle nog börjat med att kika begagnat. För 500-1000 får du nog bänk som någon annan kanske använt under en livstid men som kan vara riktigt bra. Annars är det självklara svaret att göra själv är bäst....då får man träna och kommer med lätthet vilja göra om etc. (håller själv på med min andra just nu )

Några tips om vidare läsning är Christopher Schwartz som vigt sitt liv åt olika bänkbyggen/föreläsning etc. Han har skrivit flertal böcker. Exempel på googleord "split top roubo bench" (en typ som jag använder). Det här forumet kan du nog hitta en del på om du söker lite.

Lycka till!
 
L lolukokasos skrev:
Några tips om vidare läsning är Christopher Schwartz
https://www.amazon.co.uk/Workbenche...ywords=workbenches+book&qid=1574083634&sr=8-1

https://www.amazon.co.uk/Workbench-...ywords=workbenches+book&qid=1574083634&sr=8-3

Jag tyckte dessa två var väldigt nyttiga och roliga att läsa oavsett om jag någonsin kommer att bygga en bänk själv eller inte. Men om du bara vill komma igång med att snickra så borde vilken bänk som helst duga till att börja med så länge den är stabil.
 
Tack för svaren! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.