Vi har ett badrum klätt i marmor. Har noterat att golvet blir mörkt runt duschhörnan med tiden. Nu har vi inte använt duschen på tolv dgr och har noterat följande saker:

1) Den mörka fläcken har expanderat utanför duschhörnan trots att inget nytt vatten tillförts (vi har inte använt duschen)
2) Har sett några små utfällningar på stenen. Ser ut som salt och är lätt att torka bort.

På bilden: övre bilden nu, undre bilden 12 dgr sedan (alltså större fläck på den dagsfärska bilden).

Någon som kan ge lite kloka inspel på vad detta beror på och om det är ngt fel eller bara så marmor beter sig?
 
  • Jämförelse av marmorgolv i dusch före och efter fläckexpansion utan vattenanvändning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
T
Varför lägga en avlång brunn så mitt i golvet, galet:crysmile: Blir ju svårt att få bra fall och särskilt med tanke på formatet på golvplattorna. Troligtvis står det mer vatten än vanligt under plattorna på grund av detta och då är inte marmor ett bra val i ett badrum då dessa plattor är porösa och suger vatten.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Jag killgissar också att du har vatten stående mot väggen. Det skulle kunna vara fall in mot väggen istället för tvärtom, men det kan lika gärna vara så att duschen sprutar in mot den väggen och att vattnet jobbar sig ned bakom plattorna på väggen.
 
Kan du ta en stående bild? Det ser ju ut som att det är blötare på väggen till vänster, utanför duschväggen. Finns det något där?
 
Hej!

Tack för era svar. Att marmor suger fukt är jag medveten om, men det konstiga ör ju att det blir så mycket utanför duschväggen och att fuktytan utanför duschväggen växer när vi försöker torka ur golvet.

För att bygga på tidigare frågor/kommentarer i tråden:
1) Finns himmelsdusch, ska prova att vinkla ut den något.
2) Finns inget utanför duschväggen (bild nedan)
3) Fallet från väggen mot brunnen ser hyggligt ut och är iaf säkert åt rätt håll
 
  • Duschutrymme med marmorgolv och -väggar, glasduschvägg, handdukshängare och duschmunstycke.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En till fundering: badrummet gjordes för 1 år sedan men saknade då helt ventilation. Vi satte in korrekt mekanisk frånluft för ca 3-4 månader sedan.

Kan fuktansamlingen vara en konsekvens av detta? Dvs med dålig ventilation tidigare avdunstade vattnet för långsamt och sögs istället upp av marmorn?
 
Har du blivit klokare? Är fläckarna tecken på att marmorn är fuktig?
 
Hej! Vi knackade bort ett par plattor häromdagen och fuktigt under plattorna trots att det stått torrt 6 mån. Tätskiktet såg bra ut och det var rätt fix. Huvudmisstanken nu att fixen inte fyllt ut ordentligt bakom stenen och att det samlats vatten. Besiktningsman kommer i övermorgon, efter det hoppas vi veta mer.
 
  • Gilla
Naworon och 1 till
  • Laddar…
Har du impregnerat all marmor?

Om inte, köp steinfix 100 och smeta på med roller, förändrar inte stenen och ska va luktfri( jag själv tycker den luktar) ist för att marmorn dricker vattnet så stannar det utan på
 
fremo1977 fremo1977 skrev:
Hej! Vi knackade bort ett par plattor häromdagen och fuktigt under plattorna trots att det stått torrt 6 mån. Tätskiktet såg bra ut och det var rätt fix. Huvudmisstanken nu att fixen inte fyllt ut ordentligt bakom stenen och att det samlats vatten. Besiktningsman kommer i övermorgon, efter det hoppas vi veta mer.
Har du bild på ytan där plattan satt? Samt undersidan av plattan? Om inte fixet flutit ut ordentligt när man trycker ner plattan ser man att det är rillor kvar. Då kan det lägga sig fukt mellan vägg och sten.
Vanligt misstag när man sätter plattor är att man använder sig av fel kamtjocklek, eller inte drar raka linjer. Det blir negativt för fixet har svårare att flyta ut.

Det kommer inte spela någon roll om du impregnerar stenen, för så länge det finns ett mellanrum där kondens kan lägga sig i mellan vägg och sten så kommer problemet kvarstå. Dessutom är stenen i sig så slitstark så kemikalier är överflödiga i 99% av alla fall.
Mätta stenen med såpa räcker gott och väl.

På länken kan du se vad som händer med de olika metoderna att kamma ut fixet.
 
  • Gilla
Orolig1 och 2 till
  • Laddar…
Tja. Nyfiken på hur det gick efter besiktningsman kom o tittade på golvet. Har du nån uppdatering?
 
Väldigt nyfiken hur det gick? Har nämligen samma problem.
 
Hej!
Vi tog upp golvet och tittade bakom stenen. Inget fel på tätskikt eller utförande. Vi bytte några plattor som var fula, och ytbehandlade marmorn med ett speciellt medel. Dessutom köpte jag en gummiskrapa och torkar av hela duschen efter varje användning.

Mha detta hsr problemets omfattning minskat rejält och är nu acceptabelt.

Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.