Är det någon som vet om man på något sätt kan provtrycka skorstenen själv?
(har ju inte tillgång till lumpens "discogranater" längre ;-) )

Känns ju lite surt att betala sotaren en massa om han bara konstaterar att den läcker.
dvs min koll skulle bara kunna konstatera om den läcker, inte att den är tät.
 
Tja, det här är väl inte så värst tillförlitligt, men jag skulle tro att du kan upptäcka stora läckor i alla fall:
Bränn lite tidningspapper nere i pipan så att du får upp lite drag. Se till att nån står på taket med en bit mineralull att täppa pipan med. Tänd mer tidningspapper och säg åt takgubben att täppa tíll. låt det brinna så att pipan fylls med rök. Gå runt i huset med en ficklampa och titta och lukta på murstocken. Om du har någon stor läcka så borde du kunna upptäcka den.

De där rökpatronerna som sotarn använder vet jag inte var man får tag på, men jag skulle gärna vilja veta...

Men det kan vara idé att ta dit sotarn ändå. Det kan räcka med att du gör om putsningen och ev lagar nån fog för att den ska bli godkänd. Det vet sotarn i så fall. Använd samma typ av bruk som tidigare har använts om du ska laga. Annars kan du få göra om det snart igen eftersom kalkbruk och KC-bruk har rätt olika egenskaper.
 
Förr använde sotarn lite papper och några vedstickor, när det tagit sig ordentligt lägger man nåt tätt längst upp. (man eldar alltså i tex en sotlucka)
Men va beredd, inte så ovanligt med flera anslutningar på samma pipa om huset är gammalt.
Då blir det brådis att få bort stoppet i kanalen annars blir det röklukt ett tag....
Kollen är näsan och synen, mer vetenskapligt än så är det inte. Kom ihåg farligast är det på vinden om skorstenen har nån defekt.
Tegelskortstenar kan gå jättebra att "laga" sämre då med moderna skorstenar.
 
Jättegammal tråd, men jag lyfter ändå.

Jag har (har jag för mig) 9 pipor eller nåt sånt i skorstenen. Men när jag försöker uppskatta hur många eldstäder som funnits så gissar jag på 3 kakelugnar på nedervåningen (varav en är säkert borta då man tagit upp en dörr där kakelugnen stått i fd jungfrukammaren), 4 på övervåningen, sen bör köket haft vedspis och imkanal, sen är det en imkanal och en eller två ställen där det nån gång verkar varit eldstad i källaren.

Nu tror jag kakelugnarna togs bort samtidigt som kockspanna sattes i källaren på 30-40-talet, och 2 st öppna spisar sattes på helt nya ställen 1941 (man flyttade trappan så spisarna står där den gamla trappan stod).

Jag har identifierat dessa "intag" till murstocken.
Källarplan:
kaminrör (tvättstuga)
imkanal (tvättstuga)
sotlucka (osäker till vad)
vet ej var kokspanna/oljepanna stått men troligen inte i tvättstugan

Nederplan (där det från början bör funnits 2 ugnar och en spis/imkanal):
fläkt i toan nere (bör ej funnits eldstad här från början)
fläkt i köket nere
Ett hål där en kakelugns sotlucka sitter som stämmer med var kakelugn stått
En öppenspis där det tidigare definitivt inte stått nånting (trappa från början där).

Överplan (där det från början varit troligen 4-5 kakelugnar)
ventil i toan uppe (går med plåtrör in i skorsten på vinden)
ventil i ett sovrum
Kakelugns sotlucka där troligen en kakelugn stått
En öppenspis precis ovanför den andra "nya" öppna spisen där det tidigare definitivt inte stått nånting (trappa från början där).

Den enda som sotas är en öppenspis, men även imkanalerna är i bruk, men osäker på vlken som går var. Har jag riktig otur kan väl några kanaler användas av flera intag...

Till min fråga då, jag skulle vilja lokalisera vilka kanaler som går var. Helst vill jag ha tillbaka 2st kakelugnar på nedervåningen där de stod från början. Men ett av "intagen" saknas. Frågan är om det snotts till öppen spis eller till toaventilation?
Däremot kan jag sno tillbaka minst en kanal från källaren då jag har värmepump.

Jag skulle alltså vilja se vilken pipa i huset som går var. Frågan är hur man gör detta. Provtryckning kan man ju ta när man faktiskt ska i med en ugn, nu vill jag bara veta hur kanalerna används.

Finns nån enkel metod? Tjoa i piporna, eller stoppa in en högtalare? Köpa en billig rökmaskin? Försöka skaffa rökampuller, men de är dyra per st och det känns som det inte går att flytta runt på alla ställen, utan jag behöver typ 10st isåfall...

Ideer? Jag antar att sådan kartläggning är dyr, så jag gör helst detta själv och tar in sotare först när jag vet vad jag vill...
 
  • Gilla
Frenne1
  • Laddar…
Ställa in doftljus eller rökelse med olika doft i öppningarna till kanalerna och kartlägga piporna med näsan över skorstenen?Jag håller på med liknande detektivarbete, fast med fyra pipor, och har hittat imkanalen från köket med ledning av bacondoften.
 
  • Gilla
hygge2k och 1 till
  • Laddar…
problemet med rökpatroner tror jag är de är både dyra och ämnade för läckagesökning, jag vill ju bara köra en "dutt" i varje pipa för att veta vilken som går var och om nån murats igen eller används till två öppningar... Men doftljus var ju en bra grej, det borde kunna funka... Iallafall i de första piporna, sen lär det väl lukta överallt...
 
J JohanLun skrev:
problemet med rökpatroner tror jag är de är både dyra och ämnade för läckagesökning
Ja det är säkert overkill men jag tycker att du borde kunna se rätt tvärsäkert ur vilken pipa röken kommer. Känns som lite större risk för misstag att "sniffa rätt" uppe vid skorstenen. Dyra och dyra. Den jag länkade till gick på 36 SEK och även om du har några pipor tycker jag den kostnaden känns som rätt överkomlig i sammanhanget då du pratar om att kanske återinstallera flera kakelugnar.

Men känner du dig övertygad om att du sniffar rätt låter väl doftljus som en bra lösning.
 
Nja, det är väl så här, jag vill katalogisera piporna, då skulle jag vilja ha nåt lite mindre än rökpatron, men visst, ska jag verkligen utreda/provtrycka så är 36kr/st inget, det håller jag med om. Jag bara tror det kommer "för mycket" rök, kan man släcka sådan patron, hur länge brinner osv, jag ser framför mig att jag sätter en i en pipa sen måste jag vänta 20 minuter innan jag kan börja lokalisera nästa pipa osv. Med nånstans 10 pipor blir det lång väntan... Sen finns alltid risken att nån kanal är tagen till ventilation och när jag börjar "röka på" i källarn väller det ut rök nånstans uppe i huset...
 
J JohanLun skrev:
Jag bara tror det kommer "för mycket" rök, kan man släcka sådan patron, hur länge brinner osv
Tre minuter står det. Jag har ingen aning om det går men jag tycker det borde vara möjligt att dela upp en sådan patron i mindre delar på något sätt. Helt otestat och görs på egen risk. :cool:
 
Återkopplar min tråd. Tidningspapper funkade utmärkt för de pipor som inte hade kajbon. Troligen för enklare täthetskontroll också. Jag har köpt rökpatroner men jag sparar det till jag förstår mera, för tyvärr lyckades jag bara lista ut knappt hälften av piporna. De andra är nog övertapetserade... Rökpatron kan nog ge oönskade konsekvenser i de pipor där det är stopp, för bara ett par tidningspapper som rykte in skapade rejäl lukt inne. Så man får nog börja med att se till att piporna är fria innan man "provtrycker".
 
J JohanLun skrev:
Tidningspapper funkade utmärkt
Hej, tar tag i gammal tråd o tackar för tipset Ska själv inventera kanalerna i min murstock
Gick du vidare med övriga kanaler? Knackade själv ner putsen på min murstock nyligen, upptäckte bakom putsen flertalet hål och diverse luckor!
 
Jag kom inte i mål. Jag har 12 pipor och tror jag lokaliserade hälften ungefär, några verkade gå ihop i källaren, kanske nån slags sotlucka längst ned för flera kanaler. Några var igenmurade. Några verkade ha löv eller fågelbon i. De som det var "drag" i funkade en sida tidningspapper perfekt på.

Rökpatroner är nog för nästa steg, att täppa för pipan uppe och nere och se om det läcker nånstans - mellan piporna eller in i huset...

Men, funkar alla pipor och inte är igensatta så kommer tidningspappersmetoden att lokalisera dem tror jag... :)
 
  • Gilla
LenaSuzanna
  • Laddar…
När sotaren var här och provtryckte så hade han nån sorts pluggar att plugga igen alla hål / kanaler med och när han sedan slängde i rökpatronen hade han en speciell apparat med en liten fläkt som blåste på med lite övertryck in i nedersta sotluckan. Väldigt logiskt egentligen för att tydligt kunna se även små läckor.
 
Hej!

Tänkte bara komma med lite tipps då jag precis gjort ett liknande arbete i vårt hus för att hitta en igenpluggad rökkanal. Jag satte en riktigt stor och ganska tung sexkantshylsa (36mm) i ett bra nylonsnöre och firade sedan ner den i alla rör. Den lösningen funkade för alla rör som inte va pluggade, men för dom pluggade rören kunde jag mäta snörets längd och på så vis få reda på hur långa kanalerna var och där med förstå vart dom borde mynna.

Efter detta skickade jag ner en vanlig liten action kamera med några ficklampor i dom kanalerna som va pluggade, då hittade jag det gamla spjället i en av kanalerna. För att sedan ta reda på var jag skulle borra så tjuvkopplade jag en brandvarnare (så att den pep konstant) som jag sedan firade ner i röret och efter några minuters lyssnande så lyckades jag borra rakt in i den gamla kanalen:)
 
  • Gilla
alexander-11 och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.