hej, söker råd hur man bäst går tillväga avseende golvläggning i ett rum där vi håller på att mura upp murspis. Gammalt klickgolv är borttaget så idag ligger undergolv som vi sedan tänkt lägga massivt furugolv på. Samtidigt har vi en murare på plats som förbereder för installation av murspis keddy k21- fundament är gjutet för att hantera murspisens vikt. Då vi först tänkte anlita hantverkare har vi varit i kontakt med golvfirma som sa att muraren ska slutföra sitt jobb med murspisen innan det nya golvet läggs. Nu har vi ändrat oss och tänker förmodligen lägga golvet själva men jag undrar hur vi ska lösa golvläggningen kring murspisen, både estetiskt och regelmässigt- vad säger regler kring eldstäder osv?
 
  • Rum under renovering med borttaget klickgolv och synligt undergolv vid murspisplats.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Reglerna hittar du i Boverkets byggregler. Det du söker efter kallas eldstadsplan.

5:4223 Eldstadsplan
Eldstäder för eldning med fast eller flytande bränsle ska vara försedda med skydd mot brandspridning nedåt så att antändning av golvet inte kan ske på grund av spill, glöd eller gnistor.

Allmänt råd Skydd mot brandspridning nedåt uppfylls om golvbeläggning eller eldstadsplan utförs i lägst brandteknisk klass A2-s1,d0. Finns det ett fritt utrymme under eldstaden eller eldstadsbotten, bör eldstadsplanet omfatta även detta utrymme. Eldstadsplanet för pannor eldade med fasta bränslen bör vara minst 2 meter framför sidan med eldstadsöppningen och minst 1 meter utanför de andra delarna. Vid mindre, slutna eldstäder bör eldstadsplanet sträcka sig minst 0,3 meter framför eldstaden och till minst 0,1 meter på vardera sidan om eldstaden eller ha minst 0,2 meter tillägg på vardera sidan om öppningen. För större slutna eldstäder (exempelvis kakelugnar) kan utsträckningen i sidled dock begränsas till eldstadsöppningens bredd med minst 0,2 meter tillägg på vardera sidan om öppningen. För öppna eldstäder bör eldstadsplanet anordnas så att det horisontella avståndet från mitten av eldhärdens bakre del till oskyddat brännbart golv är minst 1,0 meter. Från en större öppen eldhärd bör eldstadsplanet dessutom alltid sträcka sig minst 0,3 meter framför eldstaden. Om eldstadsbotten ligger högre än 0,4 meter över golvet, bör avståndet ökas med hälften av det överskjutande höjdmåttet. Eldstadsplan för lokaleldstad i utrymmen i verksamhetsklass 3 kan bestå av 0,7 mm stålplåt. För sådan del av ett eldstadsplan som ligger under eldstaden får plåt dock endast användas, om det finns ett minst 50 mm fritt, luftat utrymme mellan eldstaden och eldstadsplanet och om temperaturförhållandena i övrigt tillåter.
För andra verksamheter kan eldstadsplan bestå av minst 50 mm betong, tegel eller annat material som uppfyller kravet på A2-s1,d0 samt avskiljande funktion EI 30. (BFS 2013:14).
I gamla plankgolv så hittar man ofta något sådant här på platser i närheten av murstocken:
Trägolv med synliga friser där en tidigare eldstadsplan lagts igen, omgivet av nyare plankor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det är alltså frisen runt en gammal eldstadsplan, som sedan lagts igen med nya plankor när eldstaden revs i samband med centralvärmeinstallation. Ganska kul med dessa historiska dokument i gamla hus, tycker jag, jämfört med nybyggt i gammal stil utan det minsta tecken på historia.

Vad som legat som eldstadsplan skiljer sig nog historiskt. Idag är klinker enkelt och lättillgängligt.
Plankgolv som möter klinkers vid en gammal eldstadsplats nära en braskamin och murstock.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Klinkergolv framför en spis i en hörna, omgivet av ett äldre träplankgolv och en vitmålad murstock.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

För att klinkern ska sitta ordentligt så har jag sänkt golvet ca 5cm där eldstadsplanerna ska byggas, grundat med 28mm golvspån och sedan en ca 4 cm tjock kaka av betong med armeringsnät i och slutligen vanlig klinker. Möjligen lite overkill, men det spricker inte i alla fall.

Tänk också på att golvet måste hålla för eldstadens vikt. Kanske måste du stärka upp bjälklaget. Gamla bjälklag i närheten av murstockar kan ha en del lustiga lösningar för att växla av bjälkarna.
 
  • Gilla
Thomas_Blekinge
  • Laddar…
Man kan även lägga trägolvet ända in mot den murade spisen och sedan lägga en glasskiva framför på trägolvet. Det är helt OK brandskydd. Fördel: du slipper ännu ett golvmaterial med underarbete, du ser trägolvet. Nackdel: det bygger 5-6 mm extra. Prata med din glasmästare. Jag hade en snygg skiva i förra huset med en slipad kant så att man slapp skära upp sockorna. Väldigt bra!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.