TOKE 1
Snickar-Urban skrev:
Jag är, till skillnad mot TS, inte alls imponerad av du Thomas59 skriver. Efter att ha sett hur du diskuterar i debatter om hantverkare har jag förstått att du har ett outsinligt behov av att smutskasta hantverkare generellt. Vad bottnar detta i?

Att skriva som du gör, i inlägg nr 93, att hantverkare har: följt av en massa negativa påståenden, och inte kalla det för att generalisera är ju bara dumt. Det kallas i alla andra sammanhang för just generalisering.
Om du inte var så förblindad av ditt förakt för just hantverkare så skulle du nog hitta andra sätt att formulera dig på.
Att dessutom kalla oss som reagerar på dina generaliseringar för generaliseringsmaffia är väl inte heller så klokt.
Dessutom skriver du ”Känner ni er inte utpekade så är ni det inte heller”. Om du pekar ut hantverkare så känner sig hantverkare utpekade eftersom vi är just hantverkare.
d^_^b Du har helt rätt, han driver en hetsjakt på hantverkare inte bör höra hemma på detta forum.
 
Thomas59
Mikael_L skrev:
En viss poäng har du, helt klart.

Men ponera att vi gör en liknande uträkning som jag gjorde i början av tråden (som gällde en typisk snickare) men nu med alla omkostnader som en VVS'are har. Och vi med den uträkningen upptäcker att VVS'aren borde klara alla sina utgifter + hysad lön med 400:-/timme, anser du fortfarande att det ger han bra argument för att fortsätta ta ut över 500:-/timme + hiskeliga materialvinster?
Ja du har väl en poäng du med - om vi utgår från att det enbart är KOSTNADEN som styr prissättningen - och det kanske är fallet för de flesta hantverkare. Nu lär det ju vara ganska svårt att ta reda på den exakta kostnaden i det enskilda fallet men ok - givet att vi vet den så kan vi ju ha ett argument att pruta.
 
Thomas59
JBa skrev:
Hej Thomas

Jag glömde bort att du alltid har rätt och borde när du gav dig in i tråden slutat läsa men jag fortsatte. ;)

När man ska förhandla om saker och ting anser jag att det är bra att vara påläst för att kunna ställa rimliga och genomförbara krav. Det spelar ingen roll om det är att handla upp hantverkstjänster privat eller ett MPLS WAN för globalt företag. Då detta är ett forum som inriktar sig mot privatpersoner som bygger/renoverar hus och närliggande saker diskuterar vi här de saker som rör just byggande inklusive hantverkare.

Just förståelsen för vad som ligger inkluderat i timpriset och vad det i slutändan innebär för företagaren kan göra att jag som konsument kan ställa ett som jag anser rimligt krav som jag tror att min motpart kan tänkas acceptera.

Anser jag alltså. Men jag har ju fel. ;)

Om du Thomas saknar trådar att diskutera det som du anser ska diskuteras på detta forum kan du alltid starta dessa trådar. Kom bara ihåg att sätta en bra rubrik som lockar läsare in i tråden. Som denna tex.
Nej sannorlikheten att jag ALLTID har rätt är inte större än för någon annan. Däremot reagerar jag kanske med en större upprördhet mot hantverkarskrået än vad som är bekvämt för dem.

Klart man ska vara bra påläst men i just detta fall är formuleringen av trådfrågeställningen märklig - TYCKER JAG - och handlar inte alls om att bidra till att en konsument/köpare ska bli påläst.

Sen är det ju också så, i en marknadsekonomi, att kostnadsbilden bara är en faktor vid prissättningen. I tråden framställs den i stort sett som den enda vilket är grovt felaktigt.

Kan någon vänlig själ förkara på vilket sätt en konsument kan dra nytta av att veta vilken debitering en hantverkare behöver för att ta ut en lön enligt eget önskemål så lägger jag ner.

Tråden får snarare effekten att rättfärdiga de redan höga kostnader som konsumenter har vid anlitan av hantverkare. Att hantverkare gillar tråden förstår jag att konsumenter går på detta är ju lite märkligt.
 
Jag vill återigen be de hantverkare som diskuterar hos oss att läsa diskussionsreglerna innan man diskuterar vidare i forumet.

I Byggahus forum diskuterar alla som konsumenter, oavsett yrke.
 
Redigerat:
Mikael_L Mikael_L skrev:
Du har rätt.
I arbetsgivaravgiften ingår det pensionsinbetalningar, dvs statens åtagande.
Men, med all rätt, anser många att det inte räcker, därför får många anställda extra pensionsavsättningar av sin arbetsgivare och andra har egna privata pensionsförsäkringar, och det är nog lämpligt att egenföretagaren också gör så.
Där tillkommer det ca 500:-/mån (gissar jag är ett ganska normalt kapital).

Semesterlön glömde jag helt, visst måste det läggas på en 7-8% på lönekostnaden för att man ska få lite välförtjänt semester.
På utgiftssidan blir det inget extra, snarare mindre, då man inte kör upp bensin eller sliter på verktygen under den tiden. ;)
Följer man ITP-planen för tjänstepension så ska man sätta av 1350 kr (4,5% av bruttolönen) per månad för en person med 30 000 kr i månadslön, och semesterersättning är minst 12% om man har 25 dagars semester per år. För ITP gäller 4,5% upp till 7,5 inkomstbasbelopp (483000 kr per år eller 40250 kr per månad under 2019), därutäver sätter arbetsgivaren av 30% av bruttolönen till tjänstepension.

Man kan välja att löneväxla och sätta v mer pengar till Tjänstepensionen. kan man sätta av upp till 35% av bruttolönen och då får man som arbetsgivare 24,26% särskild löneskatt på premien till tjänstepensionen i stället för 31,42% i arbetsgivaravgifter.

Generell kan man säga att för varje krona som arbetstagaren avstår i form av nettolön (efter skatt) så kan arbetsgivaren betala in 2 kr till tjänstepensionen och då är det "kostnadsneutralt" för arbetsgivaren. Jag brukar alltid förhandla fram maximal löneväxling så jag får 35% av bruttolönen inbetald som tjänstepension hos Avanza. Det kostar inte arbetsgivaren något extra och Avanza skickar faktura varje månad till arbetsgivaren så det är enkelt att administrera också. Sen förvaltar jag kapitalet i de bästa fonderna d.v.s. de som gett bäst avkastning de senaste 5 åren. Under 2019 ligger avkastningen på +35%. Gör man så redan när man är 20 och precis börjat jobba så blir man stenrik när man blir pensionär vid 70.

Angående arbetstid och debiterbar tid under ett år. Det finns 365 kalenderdagar på ett år, 104 av dessa är lördag eller söndag, 11 dagar är helgdagar på måndag-Fredag. Då är vi nere i 250 dagar. Av dessa 250 dagar har alla lagstadgar rätt till 25 dagar semester. Då finns det 225 dagar kvar att göra allt jobb på, inklusive försäljning, utbildning, administration, förhandlingar, m.m. Det kan vara så mycket som 75 dagar som försvinner i allt oavlönat arbete som behöver göras i ett litet företag. Då har vi 150 dagar kvar att jobba mot kund och debitera för det. 150 dagar á 8 timmar blir ca 1200 debiterbara timmar. Det kan variera från bransch till bransch och olika hantverkare har olika förutsättningar. Men i sin kalkyl bör man försöka få ekonomin att gå ihop och ge lite vinst med 1200 debiterbara timmar.

En del kan jobba arslet av sig och debitera 2000 timmar per år men räkna inte så högt i kalkylen, för det är sällan man kan hålla en så hög debiteringsgrad. Tänk på att i din kalkyl ska du INTE räkna in övertid, utan du måste få in allt planerat arbete på de 225 dagarna (1800 timmar) som är ordinarie arbetstid. Om du jobbar mer än så så är det alltid övertid.

Låt oss då räkna vad lönekostnaden blir per år:

Om du betalar dig själv normal lön under semestern, utan tjänstepension:
30000*12*1,3142 => 473112 kr per år. D.v.s. 395 kr per debiterad timme i lönekostnad.

Med ITP-tjänstepension blir det 473112 kr + 473112 kr * 0,045 *1,2426 => 499567 kr per år. D.v.s. 417 kr per debiterad timme i lönekostnad.

Med maximal-tjänstepension(35%) blir det 473112 kr + 473112 kr * 0,35 *1,2426 => 678873 kr per år. D.v.s. 566 kr per debiterad timme i lönekostnad.

Detta var bara en rimlig lönekostnad, sen tillkommer de fasta kostnaderna.

En servicebil modell Ford transit eller liknande kanske kostar 8000 i leasing- och serviceavgifter + bränsle 3000 kr per månad, det blir d.v.s. ca 132000 kr per år, det blir 110 kr per debiterbar timme.

Redovisning 30000 kr per år + revisor 12000 kr per år d.v.s. 42000 kr per år eller 35 kr per timme.

Alla verktyg en hantverkare behöver kanske kostar 200 000 kr i inköp fördelat på 3 år blir 55 kr per debiterad timme.

Summa summarum ca 200 kr i fasta kostnader per timme. Då är vi uppe i ca 617-766 kr per timme i rena självkostnader för en hantverkare.

Sure, vän av ordning inser att hantverkare oftast har lägre arvode än så och det beror troligen på att de sänker sitt löneuttag eller försöker snåla på verktyg, kör på med en gammal skrotbil så länge den håller ihop m.m.

Eller jobbar arslet av sig för att debitera fler timmar än 1200 per år. Och de jobbar för det mesta bra mycket mer än 1800 timmar per år, det är långt ifrån ovanligt att jag har sett de som jobbar betydligt mer än 2000 timmar om året. Men vilka orkar jobba så under ett helt yrkesliv?

Men man kan enligt denna kalkyl se att det är minst sagt besvärligt att få ekonomin att gå ihop med en timdebitering på 595 kr + moms, man måste pressa på arbetsmiljön och säkerheten för att få det att gå runt.
 
Redigerat:
  • Gilla
Manberg och 5 till
  • Laddar…
Trådarna som visas i ”liknande ämnen” kan vara allt från ”dagsfärsk” till allra första tråden som skapades på forumet.

Du är inte den första som svarar i gamla trådar, lär inte vara den sista heller.
 
  • Gilla
connywesth
  • Laddar…
Ja, och det är helt ok att svara i en "gammal" tråd.
 
Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
Ja, och det är helt ok att svara i en "gammal" tråd.
Är väl ingen som påstått ngt annat heller?
Var väl mer en hint till Connywest som troligen inte visste det, med en ;) som avslutning.
Sen en undran varför det går att kommentera i en låst tråd? Det var ju en hint till er moderatorer! Men att den var låst har du nu 10år senare ändrat på!? Lattjo
 
  • Gilla
Paul-Staffanstorp
  • Laddar…
Vi har hunnit byta programvara, fått nya verktyg för att moderera och har ändrat policy för stängning av trådar under de 10 år som gått. Numera är den öppen som ni ser. Nog om detta.
 
connywesth connywesth skrev:
Följer man ITP-planen för tjänstepension så ska man sätta av 1350 kr (4,5% av bruttolönen) per månad för en person med 30 000 kr i månadslön, och semesterersättning är minst 12% om man har 25 dagars semester per år. För ITP gäller 4,5% upp till 7,5 inkomstbasbelopp (483000 kr per år eller 40250 kr per månad under 2019), därutäver sätter arbetsgivaren av 30% av bruttolönen till tjänstepension.

Man kan välja att löneväxla och sätta v mer pengar till Tjänstepensionen. kan man sätta av upp till 35% av bruttolönen och då får man som arbetsgivare 24,26% särskild löneskatt på premien till tjänstepensionen i stället för 31,42% i arbetsgivaravgifter.

Generell kan man säga att för varje krona som arbetstagaren avstår i form av nettolön (efter skatt) så kan arbetsgivaren betala in 2 kr till tjänstepensionen och då är det "kostnadsneutralt" för arbetsgivaren. Jag brukar alltid förhandla fram maximal löneväxling så jag får 35% av bruttolönen inbetald som tjänstepension hos Avanza. Det kostar inte arbetsgivaren något extra och Avanza skickar faktura varje månad till arbetsgivaren så det är enkelt att administrera också. Sen förvaltar jag kapitalet i de bästa fonderna d.v.s. de som gett bäst avkastning de senaste 5 åren. Under 2019 ligger avkastningen på +35%. Gör man så redan när man är 20 och precis börjat jobba så blir man stenrik när man blir pensionär vid 70.

Angående arbetstid och debiterbar tid under ett år. Det finns 365 kalenderdagar på ett år, 104 av dessa är lördag eller söndag, 11 dagar är helgdagar på måndag-Fredag. Då är vi nere i 250 dagar. Av dessa 250 dagar har alla lagstadgar rätt till 25 dagar semester. Då finns det 225 dagar kvar att göra allt jobb på, inklusive försäljning, utbildning, administration, förhandlingar, m.m. Det kan vara så mycket som 75 dagar som försvinner i allt oavlönat arbete som behöver göras i ett litet företag. Då har vi 150 dagar kvar att jobba mot kund och debitera för det. 150 dagar á 8 timmar blir ca 1200 debiterbara timmar. Det kan variera från bransch till bransch och olika hantverkare har olika förutsättningar. Men i sin kalkyl bör man försöka få ekonomin att gå ihop och ge lite vinst med 1200 debiterbara timmar.

En del kan jobba arslet av sig och debitera 2000 timmar per år men räkna inte så högt i kalkylen, för det är sällan man kan hålla en så hög debiteringsgrad. Tänk på att i din kalkyl ska du INTE räkna in övertid, utan du måste få in allt planerat arbete på de 225 dagarna (1800 timmar) som är ordinarie arbetstid. Om du jobbar mer än så så är det alltid övertid.

Låt oss då räkna vad lönekostnaden blir per år:

Om du betalar dig själv normal lön under semestern, utan tjänstepension:
30000*12*1,3142 => 473112 kr per år. D.v.s. 395 kr per debiterad timme i lönekostnad.

Med ITP-tjänstepension blir det 473112 kr + 473112 kr * 0,045 *1,2426 => 499567 kr per år. D.v.s. 417 kr per debiterad timme i lönekostnad.

Med maximal-tjänstepension(35%) blir det 473112 kr + 473112 kr * 0,35 *1,2426 => 678873 kr per år. D.v.s. 566 kr per debiterad timme i lönekostnad.

Detta var bara en rimlig lönekostnad, sen tillkommer de fasta kostnaderna.

En servicebil modell Ford transit eller liknande kanske kostar 8000 i leasing- och serviceavgifter + bränsle 3000 kr per månad, det blir d.v.s. ca 132000 kr per år, det blir 110 kr per debiterbar timme.

Redovisning 30000 kr per år + revisor 12000 kr per år d.v.s. 42000 kr per år eller 35 kr per timme.

Alla verktyg en hantverkare behöver kanske kostar 200 000 kr i inköp fördelat på 3 år blir 55 kr per debiterad timme.

Summa summarum ca 200 kr i fasta kostnader per timme. Då är vi uppe i ca 617-766 kr per timme i rena självkostnader för en hantverkare.

Sure, vän av ordning inser att hantverkare oftast har lägre arvode än så och det beror troligen på att de sänker sitt löneuttag eller försöker snåla på verktyg, kör på med en gammal skrotbil så länge den håller ihop m.m.

Eller jobbar arslet av sig för att debitera fler timmar än 1200 per år. Och de jobbar för det mesta bra mycket mer än 1800 timmar per år, det är långt ifrån ovanligt att jag har sett de som jobbar betydligt mer än 2000 timmar om året. Men vilka orkar jobba så under ett helt yrkesliv?

Men man kan enligt denna kalkyl se att det är minst sagt besvärligt att få ekonomin att gå ihop med en timdebitering på 595 kr + moms, man måste pressa på arbetsmiljön och säkerheten för att få det att gå runt.

Du räknar ganska tokigt. Dels är lönen högre men andra kostnader lägre. Man har absolut inget problem att gå det att gå ihop på 595/h + moms. Utöver det ger materialet vinst per arbetad timme. Tex, en transit. 8000kr/mån. I normal leasing sätts restvärdet till 50% så resterande 50% är vad man betalar av på 36 månader.
 
J Johan456 skrev:
Du räknar ganska tokigt. Dels är lönen högre men andra kostnader lägre. Man har absolut inget problem att gå det att gå ihop på 595/h + moms. Utöver det ger materialet vinst per arbetad timme. Tex, en transit. 8000kr/mån. I normal leasing sätts restvärdet till 50% så resterande 50% är vad man betalar av på 36 månader.
Du har citerat det jag skrev om Tjänstepension och skriver att jag räknar "tokigt", det du har citerat om tjänstepension, har jag inte alls räknat tokigt på, men leasingbil är ju så individuellt hur man väljer att göra. Så jag redovisade siffrorna jag räknade med, så den som vill kan ändra efter sina egna förutsättningar. jag vet dock inte om just 8000 i leasingkostnad passar för en "Ford Transit".

Lönenivån hämtade jag från ett tidigare inlägg i denna tråd.

Har du förslag på andra siffror så får du gärna bidra med dem, så vi alla kanske lär oss något mer än vi kunde sedan tidigare.
 
Redigerat:
  • Gilla
Paul-Staffanstorp
  • Laddar…
connywesth connywesth skrev:
Du har citerat det jag skrev om Tjänstepension och skriver att jag räknar "tokigt", det du har citerat om tjänstepension, har jag inte alls räknat tokigt på, men leasingbil är ju så individuellt hur man väljer att göra. Så jag redovisade siffrorna jag räknade med, så den som vill kan ändra efter sina egna förutsättningar. jag vet dock inte om just 8000 i leasingkostnad passar för en "Ford Transit".

Lönenivån hämtade jag från ett tidigare inlägg i denna tråd.

Har du förslag på andra siffror så får du gärna bidra med dem, så vi alla kanske lär oss något mer än vi kunde sedan tidigare.
jag använder mobilen så det kanske blir lite tokigt. Ja, jag kan komma med andra siffror men det får bli när jag sitter vid en dator.
 
connywesth connywesth skrev:
Du har citerat det jag skrev om Tjänstepension och skriver att jag räknar "tokigt", det du har citerat om tjänstepension, har jag inte alls räknat tokigt på, men leasingbil är ju så individuellt hur man väljer att göra. Så jag redovisade siffrorna jag räknade med, så den som vill kan ändra efter sina egna förutsättningar. jag vet dock inte om just 8000 i leasingkostnad passar för en "Ford Transit".

Lönenivån hämtade jag från ett tidigare inlägg i denna tråd.

Har du förslag på andra siffror så får du gärna bidra med dem, så vi alla kanske lär oss något mer än vi kunde sedan tidigare.
men alltså räknar du med att hantverkaren ska debitera 1200 timmar per är så blir det ju fel. Den finns få verksamheter som går ihop då. Räkna med att 1750 timmar är heltid. 1200/1750=70% debiteringsgrad. Det är svårt att då ihop det om man jobbar måndag- onsdag varje vecka, det är där jag tycker din kalkyl blir så fel. Varje extra timma debitering blir ren vinst då man har alla fasta kostnader ändå, men det tror jag du vet.
 
T
I egentligen ska jag nog inte svara på en sådan här linje, det kan irritera en massa ang lön.
Jag startade redan 98, sedan ungefär när TS starta linjen så körde jag på allvar.(2008)
Till kund så debiterar jag ut 450 ex moms, extra arbeten.

Hur gjorde jag för att få lön att bli lite bättre?

2008 kom rotbidragen, 50% av lön via rot.

Det jag gjorde var och specialisera mig, gick målmedvetet in på ett moment och blev grymt snabba på takbyten, rätt maskiner och rätt mallar , var lätt och lära upp nya anställda, tre stora moment , efter rivning, papp omläggning, reglar , tak och plåtarbeten,
Köpte ut egna kantvikar för takstosar och övriga plåt vik.(fixa plåtarna på regndagar)
Ställningarna köptes oxå in, nu var inköpen för avdragen klara för att köra som enskild .
Tak är ganska dyra och byta, ca 150000 kr per styck.eller 1000-1200 kvm.
Dom flesta vill ha offert på hela taket, när man äger allt så kan man som enskild räkna på enbart materialet, resten går på rot, som dom stackarna som lejde för ställningen , dom kunde inte räkan den som rot på samma sätt.(samt plåt och plåtarbeten)
Skolorna har killar i 3 året med praktik, yrkesgymnasiet betalade 25000:- per termin man hade dom, och på ett tak jobb helt perfekt att ha med på rivning och resa ställning.

2015 tog jag en paus, byggde åt mig själv, tog deklaration till revisor, han ringer :(( Grattis du hade ett fantastiskt år sista året.
Ja det bådade inte gott, fråga vad blev resultatet ? 1,495 milj i resultat, (min lön) Fan alla inköp jag gjort som ställningar,maskiner,bil,släp var avskriva året innan.
Slår man den lönen i timme, då ska man poängtera att vi hade bara 3 timmar övertid på 7 år. så utgången på 450 ex moms kr behöver inte vara en dålig lön, bara upplägget är bra.
 
  • Gilla
muppenx och 3 till
  • Laddar…
T
Tror inte folk ska stirra sig så blind på timdebitering , anledning till jag tog paus var att jag skilde mig, behövde ett nytt hus.
Men under skilsmässan hade jag en advokat, han debitera 1500 kr timme, när han sedan fick fram min lön, då börja han fråga mig om företagande, hur man driver och hur man gör. så timtid gör ingen inkomst, utan det är hur du driver företaget som ger resultat.
 
  • Gilla
muppenx och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.