Hejsan!

Vet att många av er är nybyggare, men denna fråga gäller ett gammalt hus. Då det verkar inte finnas några begränsningar för det samlade kunnandet på detta forum, så jag gör ett försök ;D

Jag är sugen på att köpa ett hus som är byggt någongång i början av 1900-talet. Jag vet att det avstyckades 1921 från en större ägo, men då fanns det ju redan på plats på sin tomt. Huset är i två plan med ett valmat mansardtak (tror jag det kan heta :) ), det står på ngn form av stengrund med ventiler i och är byggt i trä, stående panel.

Huset är inte alls älskat av sina ägare och har stott obebott sedan 1979. Jag gissar dessutom att det sedan dess bara fått sporadiska besök.

Har vid flera tillfällen besökt huset och inventerat dess utsida, övriga byggnader samt trädgården.
Nu har jag lyckats TJATA mig en visning av husets insida :D

Min fråga är nu som sådan; vad ska jag titta på/efter?!

Skorsten/Eldstad
Huset har två skorstenar, och borde därmed ha flera eldstäder, jag ser en gammal vedspis med bakugn i köket. Självklart så ska jag väl studera dessa, se om puts lossnat från murstockarna.

Vatten/Avlopp
Det ska enligt alla papper jag lyckats finna om huset varken finnas vatten eller avlopp, likväl finns det iaf en blandare som jag ser i köket.
Ett av fönstren är även av typen "nyinsatt" badrumsfönster, och det finns väl ingen anledning att ha ett sådant om man inte har dusch/toa innanför?

Fönster
Som det ser ut är det tvådelade enkelglas i hela huset, spröjsade och på bottenvåningen med en innerruta.
Ngt jag ska kolla efter på insidan? Fodren på utsidan är ganska illa åtgågna, likaså kittet (det lilla som finns kvar...)

Diverse mått
Jag tänker nu på fönsterstorlekar, dörrar, rumstorlekar. Även hur högt fönster och likande sitter.

Vind
Om det nu finns någon? Vad ska jag tänka på isf?

Golv
Har i skrivande stund ingen aning om hur det ser ut. I glasverandan är det trägolv under trasmattorna. Tror även att jag såg det i hallen. Detta är de enda golv jag sett. OM det ligger en matta över golven i resterande rum, är det något speciellt jag bör kika på?

Tak
Fått för mig att jag specielt ska kolla efter fläckar i innertaken som kan tyda på vattenskador. Självklart är det ju viktigt om det är ett rent trätak, papptak eller putsat tak vad jag ska kika på.
Taket på huset är relativt intakt. Tror att det bara är en panna som gett sig iväg till marken, men de är alla gamla (tvåkupiga) och väldigt välbevuxna av lavar och jox.

Fastigheten är taxerat till 156 000 ligger sjönära, har byggnadsvärde 0 enligt skatteverket. Tomten är helt igen-och övervuxen.
Grunden lär behöva dräneras också.
Taket behöver endel nya pannor, och troligtvis även ny takpapp etc.

Det finns el till bygget, tre proppar i proppskåpet.

Kan någon ge mig exempel på vad som är jätteviktigt att kolla på, vet inte om jag kommer att få tillgång till huset igen.
Får ju inte ta dit en besiktningsman utan båda ägarnas tillåtelse (och den ena är en riktigt surkärring...).

Hjälp! :surprised:
// Linda
 
Ojoj det viktigaste i min mening är att kontrollera husets stomme, resten lär du nog byta ändå =)

Om det står på en naturstensgrund försök att få en uppfattning av hur syllen mår. Mitt hus byggt 1905 var ett riktigt kinderägg. Såg jättefint ut tills man började riva lite i det hela.. Slutade med att ja fick byta i princip halva bottensyllen hela mellanbjälklaget samt en hel del annat trä som var precis uppruttet. Så försök kolla detta. För en lekman är bärande konstruktioner inget man bör ge sig på. Är detta friskt så ser jag ingen anledning att tvekaH hus byggda runt sekelskiftet är fruktansvärt rejäla. Allt är överdimensionerat x 3 typ ;)

Sen kommer du välan kanske som i mitt fall byta ut ALLT invändigt men då blir det juh ett gammalt rejält hus med modernt utseende o det går inte av för hackor
 
Instämmer..... elinstallationer, avlopp etc, strunt i det, du kommer ju få göra om allt ändå.

Jag skulle leta efter fukt och skador orsakade av det på vind och i bjälklag. Inget är ju omöjligt att fixa men det kanske blir lite mer jobb än du tänkt dig....

Skorsten: Är den tät? antagligen inte.......:)

Vind: Fukt fukt fukt. Hur luktar det? Ta med en stark lampa och lys överallt. Räkna med vattengenomslag på flera ställen. Gräv i isoleringen och se om du har rötskador på takstolarna.

Du kanske skall ta hjälp av en besiktningsman?
 
Huset har två skorstenar, och borde därmed ha flera eldstäder, jag ser en gammal vedspis med bakugn i köket. Självklart så ska jag väl studera dessa, se om puts lossnat från murstockarna.
Kontrollera i vilket skick kronorna på skorstenarna är, och om det ser
ut att vara lösa stenar i toppen av skorstenen.. Om kronan är dålig så
fryser skorstenen fort sönder och man kan behöva mura om en hel del.

Som det ser ut är det tvådelade enkelglas i hela huset, spröjsade och på bottenvåningen med en innerruta.
Ngt jag ska kolla efter på insidan? Fodren på utsidan är ganska illa åtgågna, likaså kittet (det lilla som finns kvar...)
Om det är gamla tvåglas fönster så vill du nog ändå byta dom mot moderna fönster som håller värmen.
 
Husets skorstenar är den del av huset som ser bäst ut! Stenarna ligger där de ska och plåtdetaljerna verkar tillhöra det som är minst gammalt på huset *ler*

Ja, jag skulle vilja ta med en besiktningsman till fastigheten, men det får jag inte då man tydligen behöver ägarnas tillstånd till detta.
Huset är samägt av två personer, de är släkt men har ingen kontakt. Jag har övertalat ena personen att jag ska få tillgång till huset innan jag försöker övertala den andra (som kategoriskt vägrat att sälja/hyra ut under 25 års tid! >:( ).

Så därför tänkte jag försöka bilda en så god uppfattning om läget som möjligt innan jag ger mig i kast med denne.

Men jag ska slipa ögon och näsa till titten!
Och hoppas på det bästa, även om det finns en viss anledning till att jag redan döpt om huset till
"Rucklet" :D
 
Väldigt viktigt:
Ta med kamera och fota, fota ,fota!!
Man glömmer bort mer än vad man tror...
 
::) Kolla om huset har husbocksförsäkring!! Speciellt viktigt i "bocktäta" områden. ;)
 
Postad av: Immobil Postad den: Idag kl 13:26
Kolla om huset har husbocksförsäkring!! Speciellt viktigt i "bocktäta" områden.
Skulle bli förvånad om huset är försäkrat alls... :-/

Postad av: Linska Postad den: 07. okt 2004 kl 02:33 Väldigt viktigt: Ta med kamera och fota, fota ,fota!!
Ja, ingen fara. Digitalkameror har vi två :D

Postad av: jureit Postad den: 06. okt 2004 kl 22:10 Om huset ser rakt ut utifrån (väggarna är någorlunda lodräta och nocken ser rak ut) så är antagligen stommen av bra kvalite.
Ja, rakt ser det faktiskt ut att vara. Hade inte tänkt på att det kunde vara en god idé att kika på! Tack för det tipset! :)

Tack för alla tips!
Jo, huset behöver renoveras ganska duktigt från insidan och ut misstänker jag. Därför är min plan att låta huset vara ett sommarstugeprojekt till att börja med. För att nytjas som permanentbostad är det mycket jobb och en utbygnad som krävs. Dessutom vill jag behålla den gamla stilen, då får det ta den tid det tar.

Nu ska jag bara bli rik som ett troll, händig som en hantverkare och begåvas med medlarnas övertalningsförmåga så är huset mitt ;D
 
angående fukt, om tapeten eller innertaket har märken efter fukt behöver det inte betyda att allt är ruttet. Tapeter etc ser riktigt bedrövliga ut efter mycket små mängder vatten. Små läkage är sällan ett problem eftersom ett orört hus från den tiden andas bra och torkar upp. Kolla upp hur det ser ut vid ev. badrum el andra ställen där man använt vatten. Kolla även att taket ser ok ut (alla tegel på plats) och se efter om någon takstege stått lutad mot taket. Äldre trä-modeller har en tendens att bli tunga och "trycka in" taket och ev rännor så att vatten kan rinna obehindrat in i väggen... Se till att du kommer åt att se hur det ser ut uppe på (kall-)vinden spec. runt skorstenen.
 
Fantastiskt objekt du hittat Linjo! jag blir hur avis som helst!!! Jag skulle absolut ta med en besiktningsman om du inte har kunskapen själv. Behöver han presentera sig alls för säljaren alt. presentera sig som besiktningsman? Att hitta ett hus som har så mycket som möjligt kvar i orginal är en unik möjlighet men kräver ju också omtanke. Riv för guds skull inte ut några fönster! Det går ju att köpa begagnade/ny tillverkade innerfönster (om sådana inte finns) för isoleringens skull. Även om detta inte blir lika tätt som moderna fönster så behövs ofta lite drag kring fönstren i äldre hus med självdrag! Äldre fönster gjordes av kärnvirke och överlever ofta vanvård. Renovera så mycket som möjligt av det gamla (t ex innerdörrar, eldstäder, golv etc) istället för att riva ut och köpa nytt (och om du nu måste riva ut släng det inte utan sälj det till en byggnadsvårdsfirma!). Skorstenen måste nästan alltid åtgärdas men i bästa fall kanske det räcker med att täta piporna (glidgjuta) och inte mura om hela stocken. Glidgjuta kostar ca 1500 kr/meter om jag inte missminner mig. Jag är inget proffs men jag tror det är en fördel ur fuktsynpunkt om huset har stått obebott; dels har då inget vatten tillförts inifrån (tex duschar i badrum med otillräcklig fuktspärr) och dels tror jag grunden klarar sig bättre om den är ouppvärmd året runt s a s. Det här kanske inte hjälpte ett dugg men återigen min poäng; byt inte ut orginalgrejor i onödan - nästan allt går att renovera!
 
Jag håller med ovanstående! Jag köpte vårat hus på ungefär samma sätt, byggt strax efter sekelskiftet, inte alls älskat och har stått tomt länge. Och sliter hund för att få iordning på det! Men trots svordommar och förfasningar över hur mycket man kunde förstöra ett hus under 50-80 -talet ångrar jag mig inte en sekund.

Skorstenen måste def. ses över som sagt, kolla grunden så att de inte har bommat igen den för mycket, badrummen (om de finns överhuvudtaget) har säkert inget skydd mot väta och köket hopplöst opraktiskt. Jag skulle även råda dig att se (om det går) att se efter hur mycket som har tagits bort helt/lappats över. Sitter de gamla tapeterna kvar under väggbeklädnaden?
Har de bommat igen gamla kaminer eller kakelugnar?
Värmesystem?

När vi hade köpt vårt hustog vi glatt första bästa flyttbuss 55 mil norröver, packade upp på nedervåningen och började slita där uppe. Efter ett par veckor kom äntligen ;) karl upp och skulle hjälpa till. Jag stod och slet med golvet när jag hör ett illvrål från hallen (ska bli ett sovrum då ena balkongen finns där). Det visade sig att han hade totalt missat den förre ägarens lösning på sina städproblem vilket avslöjades när han lyfte på en plansch som hängde på väggen. Då ägaren hade blivit ensam tyckte han att det var för många rum att hålla reda på och def. för många kök. Så... han tog helt sonika en hammare och smällde igen köket! Det enda som avslöjade att det faktiskt fanns ett rum till där bakom väggen var en utsågad ruta bakom planschen.

Så mitt råd... var beredd på mycket arbete, slitsamt men lön för mödan och var även uppmärksam på alla skrymslen och vrår!
 
Tack för alla bra tips!

Nu till kärnfrågan, hur tusan ska jag få dem att sälja huset till mig ???
Det sitter alltså två hälfenägare, en som vill sälja men som inte orkar ta tag i något, och en som inte vill sälja och kategoriskt avböjt erbjudanden sedan 1979.

De har inte rört huset sedan 1993, kanske besökt det för att se att det inte brunnit upp. Så jag förstår inte varför de inte kan låta mig förbarma mig över det.

Vatusan ska jag säga till folk som är så korkade? De verkar mest vänta på att det ska hända huset något så att de kan få ut lite försäkringspengar (OM det nu ens är försäkrat...)
SUCK! >:(
 
Förklara ännu en gång för den "ovilliga" säljaren att för varje år som huset står tomt minskar husets värde. Att de faktiskt kanske inte kommer att finnas många köpare snart och att det vore då bättre att låta någon med en känsla för huset att få det.
Om det är så att säljaren inte vill göra sig av med det bara för att säljare 1 är intresserad (fejder och tjafs finns överallt) så smyg in att det inta alls är så själv klart att han är med på affären än.

Lägg fram ett bud de inte kan motstå (visa gärna på vad huset skulle kunna vara värt i dagsläget och vad gemene man skulle påvisa gällande reparationer).

Alltså; framställ det som att du faktiskt gör dem en tjänst genom att "ta hand" om huset åt dem!
 
Lägg fram ett bud de inte kan motstå (visa gärna på vad huset skulle kunna vara värt i dagsläget och vad gemene man skulle påvisa gällande reparationer).
Nämen, usch, det vill jag ju inte. Jag vill ju ha det till kraftigt underpris 8)

Problemet just nu ligger i att brorssonen som skulle ge mig tillträde till insidan av huset för denna inspektion ni gett råd om, har fått kalla fötter. Tre planerade visningar av kåken har nu ställts in med små marginaler så jag har svårt att tro att jag någonsin kommer att få tillträde dit.
Den gamla fasterna har jag inte alls pratat med, då hon tydligen varit en sådan surpropp mot alla andra intressenter. Jag tänkte att det skulle vara lättare via mannen som vill bli av med huset... Men icke då! >:(
Visst, jag kan ju försöka ringa tanten och se om jag kan charma in mig. Men det är ju det svårare alternativen egentligen, just nu vill jag ju se insidan för att se hur illa däran huset är.

Jag har ingen aning om vad huset kan vara värt annars. Vet ju inte ens vad som finns och skicket på insidan =/ Så då är det svårt att ge ett bud.
För visst kan man inte lägga ett bud bara utifrån husets yttre samt dess taxeringsvärde (noll i byggnadsvärde)?
Eller kan kan man ju alltid...

Någon som tampats med säljare som inte vill sälja, men som inte heller vill ha kvar sitt hus ???
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.