Hej!

Ett tag nu har det luktat illa i vårt badrum. Det är framför allt på morgonen och när man spolar i kranen första gången men lukten kan komma och gå under hela dagen. Vad kan detta bero på?
Har läst lite här på byggahus om att det antingen är att "något" saknar vatten eller med någon luftning, hur tar man reda på vad det kan bero på? Är detta åtgärder man kan göra själv?
Tacksam för all hjälp! Och ber om ursäkt för min bristande kunskap kring sånt här :)
 
Detta " något" är troligen ett " vattenlås". Vattenlås finns för att omöjligöra för avloppets luft att komma i kontakt med rummets luft. Dessa finns i avloppet för tvättställ, golvbrunnar och toaletter. Vattenlåsen kan se lite olika ut men titta på t.ex. WC , där det är ett krokigt ( i höjdled) rör, som alltid är fyllt med vatten. Nytt vatten fylls på vid spolning. Det första du behöver göra är att försöka hitta i vilken del ( tvättställ, golvbrunn ....) det är läckage. Därefter går det att avgöra vad, som kan göras. Ofta klarar man av att fixa det själv !
 
"Något" som saknar vatten är i så fall ett Vattenlås som syftas på. Är kort sagt en ficka där en liten mängd vatten samlas för att förhindra att illaluktande luft letar sig upp. Sitter inbyggt i golvbrunnar och under handfat. Om det är så att man har ett handfat, ho eller dusch som mycket sällan används så kan vattnet i vattenlåset dunsta bort och lukt börjar sprida sig. Löses då genom att spola i vatten med jämna mellanrum.
Ett annat vanligt "fel" är att insatsen i golvbrunnen inte är nedtryckt ordentligt. I moderna golvbrunnar kan man lyfta på gallret och sedan lyfta ur insatsen vid städning. Ser ut som en liten hink med handtag. Slarvar man sedan med att trycka ner den ordentligt så kan lukt också spridas. Rund kanten på insatsen sitter det vanligtvis en gummipackning som måste komma ner så pass att den tätar mot insidan på brunnen.
(Upptäckte detta hos svägerskan i helgen i deras nyköpta hus. De tyckte att det luktade så illa i badrummen men kunde inte komma på var det kom ifrån. Visade sig att antingen besiktningsmannen eller flyttstäd hade öppnat upp alla brunnar (4st), rengjort/kollat och sedan bara lagt tillbaka insatsen lite löst och slarvigt)
 
lärjungen
Här en liten illustration på principen bakom hur ett vattenlås fungerar. Vattnet som blir kvar i böjen "låser" alltså ute lukten som annars skulle leta sig in i rummet. Det finns lite olika varianter i utformning.
 
  • Illustration av ett vattenlås med vatten stagnerat i böjen och pilar som visar flödesriktningen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
larthu
  • Laddar…
Och om man inte har tillräcklig avluftning kan man när man spolar toaletten få ett undertryck som suger ut vattnet från vattenlåset. Det kan man hjälpa genom att sätta en ventil under handfatet
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Vi hade problem med lukt på vår toalett. Lukten kom också lite sporadiskt, inte alltid kopplat till att toaletten/handfatet användes. Efter ett tag upptäckte vi att gummimanschetten runt toalettens avloppsrör hade spruckit, så om toaletten är gammal kan det vara värt att kolla så att packningen är hel.
 
Johannes Carlsson Johannes Carlsson skrev:
Och om man inte har tillräcklig avluftning kan man när man spolar toaletten få ett undertryck som suger ut vattnet från vattenlåset. Det kan man hjälpa genom att sätta en ventil under handfatet
Ah! Kan sånt bero på fel i avluftningen i systemet? Hur kollar man det? Är det något som ska underhållas?
 
Det ska inte behöva underhållas. Men vet inget bra sätt att testa
 
Min erfarenhet säger att det ofta kommer dålig lukt från handfatets bredavlopp, alltså hålet i överkant. Sätt i proppen och låt varmt vatten rinna genom hålet en liten stund, spruta sen in lite rengöringsmedel som får verka en stund och skölj en gång till
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Och om man har långt hår så kan ansamlig av hår i vattenlåset göra att luft "läcker" genom vattenlåset och då stinker det så börja med att rengöra både handfat och dusch avlopp.
Om du inte gjort det tidigare så kommer du att få en mild chock över allt mysigt du hittar där... Förbered en plastpåse som du kan lägga det "grövsta i" och plasthandskar är bra...

I duschen, under gallret, finns en "kopp" som man kan dra upp (den kan sitta rätt hårt) och rensa sen bort allt hår och rengör koppen (vattenlåset) i handfatet. Tryck tillbaka den ordentligt i duschen och spola vatten i och lägg tillbaka gallret.

Sen är nästa etapp att skruva loss vattenlåset under handfatet. Det sitter oftast med plast "muttrar" som klämmer åt runt röret (kan vara metall också). Sätt en hink eller någon balja under så det inte stänker vatten omkring och lossa "muttrarna" något varv så du kan dra loss vattenlåset (antingen en dubbelböj eller en "kopp" under handfatet) och rengör allt och skölj det i duschen...

Fyll vattenlåset igen med vatten när du skruvat tillbaka...

Vänta en dag eller två och se om lukten blir bättre!
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Tack snälla för alla svar! Skall testa detta i helgen!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.