Vid anläggning av en gång intill huset fick jag plocka bort pordrän/isodrän som satt på väggen (platta på mark, ca 40 cm från marknivå till sula), för att justera höjden på dem.

Det var gjort som man brukar, EP-membran på sulan och ca 25 cm upp, 8/16 makadam vid sulans ytterkant/utanpå dränplattan ner till några centimeter under dess kant (ser iofs att isodrän och pordrän numera rekommenderar dränplatta vid sulans ytterkant men makadamet har ju ungefär samma funktion ur fuktsynpunkt)

Det jag upptäckte var att EP-membranet satt "löst" och var lätt att dra bort på ett antal ställen och under dessa var det fuktigt.
En tänkbar anledning är att sulans horisontella del inte alltid har lutning från huset (gjutet på 60-talet) och på några ställen är den också upp till 250 mm bred.
Detta är ju enkelt att åtgärda med lite cement så att det blir lutning.

Kollar man i isodrän resp. pordräns instruktioner så rekommenderar isodrän inget EP-membran utan istället dränplattor i två lager med plastfilm emellan på sulans horisontella del medans pordrän rekommenderar EP-membran, vad tror ni?

/Dea
 
Puffar för det här inlägget. Också intresserad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.