Hej,

Vi vill få bygglov för att bygga ut och ha 2m kvar till tomtgränsen mot grannen. Grannen har gett sitt godkännande. Kommunen vill dock att vi skall ange särskilda skäl till avvikelsen.


De vill inte säga vad som anses som särskilda skäl...


Generellt, vad är det som kommunernas byggnadsnämnd och inspektörer anser som särskilda skäl?


Tacksam för hjälp!
 
Särskilda skäl kan vara tillgänglighetsanpassning, all annan mark är prickmark, strandskyddat, innebär stora ingrepp på naturen osv.

Det är svårt att säga något exakt då det beror på den aktuella situationen. Det som är särskilda skäl i ett fall behöver inte vara det i nästa.
 
Du behöver visa att den tänkta utbyggnaden är den enda möjliga i förhållande till tomtens förutsättningar. Om det ex, innebär stora ingrepp med höjdförändringar av tomten att bygga åt något annat håll. Försök undvika att ange skäl i stil med att du vill ha en sammanhängande gräsmatta åt något annat håll.
 
Redigerat:
Som ovan skriver. Det kan även vara att andra möjligheter blir oproportionerligt mycket dyrare, t ex att sprängning krävs. Eller att planlösningen inte går att få ihop på ett bra sätt vid utbyggnad av befintligt hus. Dessa två fick vi igenom våran utbyggnad på, det var dock att bygga på prickmark men antar att särskilda skäl är särskilda skäl.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.