50 680 läst · 285 svar
51k läst
285 svar
Sköljer du disken innan du ställer in den i diskmaskinen?
Jag brukar visserligen inte skölja disken innan den ställs i maskinen. Men jag brukar med mekaniska medel avlägsna större matrester. Olivkärnor, jordnötter, majskolvar, kotlettben och liknande brukar jag vara noga med att skrapa av från tallrikarna innan jag ställer dem i maskinen.
Administrator
· Skåne
· 6 522 inlägg
Tiden som matresterna sitter på tallrikar, bestick och glas måste så klart spela in. Och om man har halvdruckna kaffekoppar och smoothieglas likaså. Liksom mängden rester man lämnar på tallrikar.
Samt vad man äter. Vi äter havregrynsgröt varje morgon och äter ofta lunch hemma men kör normalt inte diskmaskinen förrän maskinen är full vilket brukar vara sent på kvällen. Att då tro att diskmaskinen klarar av att diska rent utan att fördiska är en utopi i vår familj.
Men visst hade det varit tidsbesparande om det kom en mirakelmaskin som klarar av även vår disk och våra vanor.
Samt vad man äter. Vi äter havregrynsgröt varje morgon och äter ofta lunch hemma men kör normalt inte diskmaskinen förrän maskinen är full vilket brukar vara sent på kvällen. Att då tro att diskmaskinen klarar av att diska rent utan att fördiska är en utopi i vår familj.
Men visst hade det varit tidsbesparande om det kom en mirakelmaskin som klarar av även vår disk och våra vanor.
Jag har en högst ovetenskaplig observation angående orsaker till att disken inte blir ren.
1. Disken blockerar spolarmarna och hindrar dem från att snurra.
2. Disken blockerar luckan till diskmedelsfacket och hindrar den från att öppnas.
3. Disken är för tätt packad i flera lager så att vattnet inte kommer år att spola all disk.
4. Silen är igensatt så att det blir dålig fart på vattnet.
5. Disken är för smutsig och för intorkad i förhållande till diskprogrammet.
Givetvis löser man samtliga dessa problem med en tillräckligt noggrann fördisk. Men det finns andra lösningar som kan vara mer tidsbesparande. Sedan om situationen att den grisigaste tallriken inte blir ren. Det är mindre jobb att efterdiska var tjugonde tallrik än att fördiska alla.
1. Disken blockerar spolarmarna och hindrar dem från att snurra.
2. Disken blockerar luckan till diskmedelsfacket och hindrar den från att öppnas.
3. Disken är för tätt packad i flera lager så att vattnet inte kommer år att spola all disk.
4. Silen är igensatt så att det blir dålig fart på vattnet.
5. Disken är för smutsig och för intorkad i förhållande till diskprogrammet.
Givetvis löser man samtliga dessa problem med en tillräckligt noggrann fördisk. Men det finns andra lösningar som kan vara mer tidsbesparande. Sedan om situationen att den grisigaste tallriken inte blir ren. Det är mindre jobb att efterdiska var tjugonde tallrik än att fördiska alla.
Jag tycker det inte är så mycket jobb att ta en tallrik och snurra 3 varv med en borste, det är ju inte så att jag gör det med allt som ställs i maskin eller diskar disken innan.
jag ser även andra fördelar, det går att dra ned på mängden diskmedel som används och tiden det tar för maskinen att diska.
jag ser även andra fördelar, det går att dra ned på mängden diskmedel som används och tiden det tar för maskinen att diska.
Fast vänder man kopparna som de flesta gör blir de tomma när de ställs i maskinen. Och som någon skrev, halvätna majskolvar och liknande lämnas med fördel utanför diskmaskinen.Per Eskilsson skrev:
Fast jag tycker att en "normalbra kvalitetsmaskin" med "normalbra kvalitetsdiskmedel" borde klara att få detta rent utan vidare. Antagligen krävs dock ett "riktigt" program och inget snabbprogram eller "EU-anpassat teoretiskt sparprogram".Per Eskilsson skrev:
Redigerat:
Administrator
· Skåne
· 6 522 inlägg
Som produktutvecklare gäller det att se möjligheter hellre än att försöka uppfostra folk i hur maskinen skall användas. Om framtidens diskmaskin har en inbyggd avfallskvarn behöver man inte ens skrapa av matrester innan man ställer in disken. Inte heller rensa något filter.electroluxaren skrev:
Går nog att göra en analogi med dieselgate ...Alfredo skrev:
Sen har jag hört att när bilarna ska hos biltillverkarna testas för sina förbrukningssiffror så tejpar man över karosskarvar, har så lite olja som möjligt i motorn, skruvar bort radioantenner osv osv, allt för att pressa ner förbrukningen maxiamlt.
Eller så beror det på att någon kokar havregrynsgröten till klister och torkat klister kan ju vara svårt att få bort.Per Eskilsson skrev:
Här är det jag som kokar havregrynsgröten. Lite extra vatten och lite längre tid så blir den godast.
Maskinen går nog oftast på grytdisk.