Hej,

Jag har funderingar hur man bygger en bastu med god ventilation?

Vi håller på att bygga en bastu på vår övervåning (villa) intill en gavelvägg. Se upp till höger i bild nedan:

Ritning över bastu med måttangivelser, ventilationsspalt och planerad luftcirkulation markerad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


I vårt fall, då vi har bastun mot kattvind och tak mot en nockvind har jag följt det många bastuguider vill att man ska bygga, nämligen att bastun ska vara "ett rum i rummet", dvs. en ventilationsspalt (2 cm) mellan bastuns regelverk och övervåningens tak och väggar, för att besörja god ventilation.

Generellt kan sägas att vi planerar att bygga bastu enligt ”Bastu – Byggbeskrivning” från Skogsindustrierna/Svenskt trä. (https://www.byggbeskrivningar.se/invandigt/bastu/).
Ingen bastufolie tänker monteras.

Utdrag från beskrivningen: "Om basturummet ligger utefter befintlig innervägg kan regelstommen fästas direkt mot denna. Vid en isolerad yttervägg bör regelstommen däremot placeras minst 20 innanför denna. Använd då distansklossar för att fästa regelstommen i ytterväggen. Luften i mellanrummet mellan ytterväggen och isoleringen ska ha möjlighet att cirkulera så att fuktig luft transporteras bort. Vid isolerat, befintligt tak gäller samma sak. Bastun ska alltid byggas som ett rum i rummet."

Se bild:
Inbyggnadssteg av bastu som visar regelverk, isolering och luftspalt för ventilation.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Som kan ses på bilden bibehåller jag denna luftspalt på 2 cm genom att spänna upp ståltråd för att förhindra att isoleringen täpper till luftspalten. Som också kan ses på bilden ovan låter jag denna 2 cm-springa komma ut i relaxrummet utanför bastun (både vid taket och vägg).

Min tanke är att inluft tas in under bastudörren (en ca 5 cm stor springa), intill bastuaggregatet, och planeras att tas ut i basturummets tak, ovanför överlaven (snedtaket till vänster i bild) – att mynna ut i takets luftspalt (2 cm), som då sedan i sin tur mynnar ut i relaxutrymmet (mot oss i bild), där inluftsspringan under dörren sitter.
Tanken är att det är så luften ska cirkulera.
Enligt råd planerar vi att låta utventilens omkrets (i bastuns snedtak) vara så pass stor att ytan blir större än inventilens yta.

Så är det tänkt. Dock, när jag beskrev detta för en snickare från badrumsfirman (som ska bygga ett intilliggande badrum) sade han att regelverket i taket kommer att utsättas för fukt (från den fuktiga ventilationsluften), vilket om kanske två år ger fuktproblem på dessa träreglar i taket (alltså på ovansidan av de reglar som ses på bilden).

Han föreslog då att jag skulle bygga en "kanal" i taket, alltså bryta den sammanhängda luftspalten - en kanal från utventilen i taket som går till relaxrummet. Denna kanal ska "målas" invändigt med någon form av gummifärg (för badrum), för att förhindra fuktproblem.

Min fråga är då vad som händer med ventilationen i springan utanför denna kanal? Det finns inget som "jobbar" för att denna luft inte blir stående, eller?

Stämmer det som badrumskillen säger - att reglarna riskeras få fuktproblem?
Om ja, fungerar hans idé?

Om ingen kanal, behövs då våtrumsfärg i taket ovanför bastutaket och på väggarna utanför bastuväggar?

Hur hade ni gjort?

Tips mottages tacksamt!

mvh Martin
 
Hur är det befintliga taket ovanför bastutakets/väggarnas reglar byggd?
Du har väl isolerat tak och väggar ut mot det fri, ångspärr och byggskivor?
Är det obehandlat gips jag ser över reglarna?
Mvh
Sakke
 
Taket och väggarna är vanligt gipstak/väggar. Under gipset sitter en ångspärr och innanför denna finns isolering, både i nockvind/snedtak samt i kattvindsväggar och gavelvägg.
Allt detta var gjort innan vi köpte huset. Ja, det är obehandlat gips - endast målat vitt av tidigare ägare (troligen vanlig färg).

/Martin
 
Jag tror att reglarna är det som är minst problem med, det är gipsen(eller pappret på den) som ikke tål fukt.
Kan möjligen gå bra om det bara är vanlig luftspalt utanför bastun men leder du ventilationen i denna spalten så får du ett fuktproblem. Jag skulle inte heller lett ventilationen i relaxen- du får en väldigt varm relax och "bastulukt" i hela huset.
Jag hade tänkt att det enklaste och mest naturliga stället för frånluft är til badrum där du har avsug (ftx?)
Då får du ju ventilen ganska diagonalt/längst bort från aggregatet.
Tilluften til bastu kan du fortsatt ha under dörren.
Mvh
Sakke
 
Tack för svaret, 'drsakke'. Ja det kanske är pappret som inte kommer hålla - bra synpunkt.
Har funderat en del kring det här med fukt från bastun. Jag ser två typer här:

A) Fukt i varm luft som tränger igenom bastuväggen/bastutaket (ej från utventil). När denna luft (med fukt i) når luftspalten (på andra sida bastuisoleringen) kan den ombildas till kondens p.g.a. den lägre temperaturen utanför bastun.

B) Fuktig, varm luft som kommer ut via utventilen till luftspalten (på 2 cm) som senare når relaxen.

Jag tror att luftspalten på 2 cm är tänkt för fukt från A) ovan. Dock, B) ovan innebär kanske en större lokal/koncentrerad "fuktpåfrestning" på just taket intill ventilhålet? Om jag då målar taket med våtrumsfärg (säg två lager)? Kommer inte taket att motstå fukt bra då?

Att ha utventilen till badrummet är jag tveksam till. På många ställen står det att man ska låta utventilen gå ut i samma rum som inventilen. Se exvis denna länk:

https://www.bastuspecialisten.se/nyheter/hur-du-bygger-bastu

Däri står "Utluftsventilen ska alltid utmynna till det utrymme som dörr och inluftsventil är placerade.
...
Luften som kommer ut från bastun förnyas kontinuerligt i det utanförliggande rummet. Denna termiska ventilationsmetod fungerar oberoende av närliggande lokalers eventuella under- eller övertryck.
"

Sidan ovan visar också en bild på hur ventilation ska ske:
Schematisk bild som visar tre alternativ till utluftsventilens placering i en bastu.
Som jag ser det har jag byggt enligt alternativ B ovan. Ska man tolka bilden (alt. B) som att det är en trumma eller en luftspalt som utventilen går ut i?

Angående bastulukt ser jag inte det som något problem. Relaxutrymmet har en dörr att stängas (se vänster i planritningen i första inlägget). Sedan har vi ett öppningsbart fönster i relaxrummet (till höger) ifall man har problem med lukt.

Sen funderar jag på hur mkt fukt det egentligen handlar om? Visst, man svettas och kastar vatten på aggregatet, men jag funderar på om det kanske inte är så mkt fukt ändå(?) Sedan, när man slutar basta, kommer ju bastun långsamt gå ner i temperatur under kanske ngn timmas tid, utan något tillskott av fukt från svett eller annat. Kommer då inte denna "torra" luftventilation torka upp luftspalten under denna timma?

Fler kommentarer mottaget tacksamt!

mvh Martin
 
Ja, luftspalten är definitivt konstruerad för A), och det är inte så mycket så länge man har kontroll på ventilationen i bastun annars.
ang. Fukt från bastun... anta att du bastar en timmes tid, med lite pauser. Använder totalt 5 liter vatten + en del svett. Var går denna vattenmängden-antaget att ingenting rinner genom aggregatet ned til golvEt? Ja, allt förångas. Detta trycks ut i vägg och/eller ventileras ut av basturum. Om bastun bara står och värms upp så tillförs ingen fukt och följdaktligen holler seg allt tort, men så fort du tilför fukt så binds detta i den varma bastuluften. Om det inte ventileras ut kontrollerat så hamnar det i alt som kan hålla vatten(papper, trä, isolation) och ev. Kondens på kalla ytor.
Jag bastade med en kompis i hans nybyggda bastu, han hadde inte monterat fläkt på badet ännu och frånluft gikk över bastudörr in i korridoren och via ventil till badet. Tilluft under dörren från korridoren. På trots av att detta var vedeldat(som då fungerar som frånluft pga ersättningsluft til förbränning) så hang det vattendroppar överalt i taket både i korridor och badrum. detta efter 1-1,5timmes bad.(inget ekstremt vattenbruk men kanske 5liter) .
Efter att badrummet har Fått en fläkt har inte detta hänt.
detta är inte "skräckhistoria" men ett exempel från verkligheten. Du har nog också observerat att i angränsande rum kondenseras det friskt på alla kyliga ytor(speglar, klinker).
Jag skulle inte tänka så mycket på den instruktionen- teoretiskt riktigt, men i praxis skulle jag aldrig leda frånluft från bastu ut i et "torrt" utrymme. Alltid kontrollerat ut via rum där man har avsug/kontrollerad frånluft.
Termisk gradient ser til att luftskiftet sker lika fint med tilluft under dörren från relax och frånluft til bad högt på väggen. Varm luft går ut från väggventil mot kallare bad, denna luft ersätts med luft från relaxrummet. Fungerar utmärkt.
Kort sagt: Jag skulle inte leda frånluft inn i spalten.
Mvh
Sakke
 
Igen, tack för svar.

Angående relaxrummet känner jag att jag ska beskriva det lite mer:
Golvet är klinker i både bastun och relaxrummet, med en klinkersockel på 12 cm runt om på väggarnas nederdel. Badrumskillarna ska sedan måla med våtrumsfärg i hela relaxrummet på både väggar och tak. Med detta sagt ser jag relaxrummet som hyfsat motståndskraftigt mot fukt som ventileras ut dit, även om badrummet är "mer" motståndskraftigt, eftersom väggarna där är kaklade. Dock är taket i badrummet och relaxrummet båda målade med samma våtrumsfärg - alltså samma motständskraft mot fukt.

I badrummet planeras för övrigt en fuktstyrd PAX-fläkt vars ventilationsrör går i nockvinden till murstocken och där vidare ut i det fria. Denna var primärt avsedd för fukt som avges när man duschar/lukt vid toabesök.

Om jag beskriver din tanke blir det isåfall så här:
Inluft kommer in till bastun via luftspalten under dörren till bastun. Utventilen sitter högt upp på väggen inne i bastun (vid snedtaket) och leds in i badrummet. Vid bastubad märker den fuktstyrda PAX-fläkten i badrummet att fukthalten höjs och sätts därför på och driver ut den fuktiga luften - ut i storstenen och ut i det fria.

Med ovan idé, kommer det inte bli undertryck när man aktivt trycker ut luft m.h.a. PAX-fläkten? Är det verkligen bra? Jag gillar nämligen annars idén med självdrag, där bastuaggregatet driver in luft och samma luft (uppvärmt/fuktig) kommer ut i samma rum som inflödet. Ett slutet system som aldrig bildar vare sig över- eller undertryck.

Hmm vänta nu, om jag leder ut utventilen från bastun till relaxrummet kommer väl PAX-fläkten i badrummet också reagera (i.a.f. om dörren till badrummet är öppen)? Då kommer väl den fuktiga luften i relaxrummet dras ut i storstenen via badrummet hur jag än gör/konstruerar utventilen - alltså antingen direkt till badrummet och sedan ut eller först via relaxen in till badrummet och sedan ut?

mvh Martin
 
Är nog riktigt det. Om det är relativt fri genomgång av luft mellan bad och relax(och du måste väl få ersättningsluft til bad när fläkten går) så är det just så.
Genom att sätta frånluften mot bad undviker du bara en tveksam konstruktion.
Mvh
Sakke
 
Ja, det där med ersättningsluft, varifrån brukar den komma? Hur brukar man göra? För det blir väl undertryck?

Är det så att detta undertryck kommer att "tvinga" in luft ifrån otätheter, som från allrummet utanför relaxrummet, eller hur funkar det? Hur ska/bör det funka?

Mvh Martin
 
Du måste alltid ha ventiler för tilluft i huset. Även möjlighet för luft att ta sig in i stängda rum med frånluft ( tex bad). Gör som drsakke beskriver. Samt se till att det finns tilluft i andra rum som kan, utan motstånd, ta sig in i relax och bad.
 
OK, när jag tänker efter rimmar detta väl med vad som görs i andra rum i huset - tar in luft i ventiler i ytterväggar och utluft går via andra ventiler i murstocken ut genom skorstenen. Alltså ett hus med självdrag, byggt 1962.

Om jag ska sammanfatta föreslagna lösningen då, för att försäkra mig att jag förstått:

Jag kör med hålsåg genom gavelytterväggen i relaxrummet (vänster i bild) och bygger där en ventilationskanal med ventilgaller på utsidan och ventiltallrik på insidan. Jag öppnar tallriken och släpper in friskluft där. När bastun är på kommer denna friskluft komma in till bastun under bastudörren. Utluften från bastun går via en ny ventil genom väggen direkt in till badrummet, där den fuktstyrda PAX-fläkten suger ut den fuktiga och varma luften ut i skorstenen.

Det låter bra i mina öron, men jag är ärlig när jag säger att det som stör mig är formuleringen jag hittar på många olika ställen som beskriver bastubygge och som påpekar samma sak, nämligen att:

Utluftsventilen ska alltid utmynna till det utrymme som dörr och inluftsventil är placerad.

En tråd i detta forum beskriver samma sak: https://www.byggahus.se/forum/threads/fran-och-tilluft-fran-samma-rum-varfoer.112324/

Där fastslår de att regeln troligen finns för att förhindra störning av husets befintliga självdragssystem - att inte skapa över- och undertryck.

Detta säger också Magus Karlsson på Tylö (https://www.tylohelo.com/sv/blog/planera-din-bastu-del-1-ventilation)

"– Det är viktigt att hålla hela ventilationen inom badrummet; luften ska både tas därifrån och släppas ut där. Om man istället ventilerar ut den stundtals fuktiga bastuluften i resten av huset riskerar man att få problem och att störa husets ordinarie ventilation, säger Magnus."

Bastuföretaget Exacta säger samma sak (https://www.exacta-sweden.com/ventilation-i-bastun/):

"Vid ventilation genom självdrag bör man eftersträva följande:
Viktigt är att frånluftsventilen mynnar ut i samma utrymme som den inkommande
luften till bastun
."

Som jag ser det rimmar föreslagna lösningen (inluft från relax och PAX-fläkten i badrummet drar ut den fuktiga bastuluften genom skorstenen) illa med ovan flertalet rekommendationer. Hur hänger det ihop?

Tack på förhand.

mvh Martin
 
Tylökillen är ju inte konsekvent. Först är det viktigt at inte ventilera den stundtals fuktiga, varma bastuluften mot resten av huset- men så är det plötsligt ok när man ska ta vara på värmen....
Hvilket är det?
Men märk att han specificerar at det är viktigt att hålla ventiltionen innanför BADRUMMET!!!
Citat:
"Det är viktigt att hålla hela ventilationen inom badrummet; luften ska både tas därifrån och släppas ut där. Om man istället ventilerar ut den stundtals fuktiga bastuluften i resten av huset riskerar man att få problem och att störa husets ordinarie ventilation, säger Magnus.

Vintertid kan man däremot gärna ställa upp bastudörren efter avslutat bad och vädra ut överskotttsvärmen i resten av huset, och på så sätt ta vara på den."

PAX fläkten skapar lokalt undertrykk på badrum som suger luft från inntilliggande run oavsett, då väsentlig från relaxen som är närmaste rum(och utan ventil i relaxen kommer luften vidare från resten av huset).
At luften från relaxen tar vägen genom bastun stör ingenting i resten av huset och kyl inte ned bastun mer än om frånluften skulle gå inn i relaxen-Det är oavsett inneluft som går inn.

Det er är ju Också sagt att tilluft (eller frånluft ut mot det fri) kan inte tas ut från det fria för då nedkyls bastun och aggregatet overupphettar- då kan man ju inte ha fristående bastun med elaggregat? Men jag har då badat i ett antal av sådana och det verkar att fungera helt utmärkt.

Också maskinell ventilation avfärdas i Tylö/svensk trä instruktion. Dog är det så att praktiskt taget alla nyare bastun i finland är Inlemmade i ventilationsanläggning dvs maskinell tilluft och avsug(antingen via bad eller direkt i bastun)
Detta fungerar också utmärkt om det görs riktigt.

huvudpoänget är att man ska se till att luftsirkulationen genom bastun fungerar och att man har kontroll på var frånluften hamnar. Viktigt är också att frånluft är stängt under uppvärmning så att bastun värms snabbt -du ska altså ha antingen talriksventil eller justerbar lucka som frånluft så att du kan justera luftflödet efter behov. efter bad ska den stå öppen.
efter min mening är inte direkt friskluft inn i relax genom vägg nödvänndig om det kommer luft inn til relax på annat sätt(t.ex under dörren) , du kan ju också öppna fönster om behovet uppstår.
Mvh
Sakke
 
Hej,

Status update: I torsdags ringde jag två bastuföretag, bastuspecialisten.se och bastubutiken.se. Jag frågade var och en av dem hur de ser på detta med utventilationen - ta ut den i relaxen eller in i badrummet, där en fuktstyrd PAX-fläkt sitter - ut i skorsten? Vad anser de och varför?

Båda sade tydligt att jag ska leda ut utventilen i relaxen, dvs. samma rum som bastuns inventil. Den första killen, Ove, sade sig ha jobbat med bastu i 30 år, och sade att ifall jag skulle dra ut utventilen till badrummet och vidare ut genom PAX-ventilen kommer PAX-fläkten dra ut värme ur bastun (PAX-fläkten planeras placeras ung. i taket mellan toalett och handfat), med följden att jag kommer få svårt att hålla tempraturen i bastun och aggregatet behöver jobba mer än nödvändigt. Han tyckte inte alls om den idén.
När jag nämnde risken att få ut fuktig luft ut i relaxen och därmed få kondens/för mycket fukt i relaxen sade han att de inte handlar om någon nämnvärd fukt som kommer från utventilen. Dessutom, eftersom utluften är varm kommer relaxens luft oxå bli/vara relativt varm, vilket då tillåter att denna luft utan problem kan 'bära' den eventuella fukt som kommer ut, alltså ingen kondens att tala om. Ungefär så sa han.

När jag ringde den andra firman svarade en kvinna som sade samma sak - att utventilen ska gå ut i relaxen. Hon resonerade på ungefär samma sätt som första killen och hade själv en bastu hemma med denna lösning. Hon bastade kanske 3 ggr i veckan och hade aldrig sett/märkt någon fukt i intilliggande rum. Möjligtvis känner hon en mindre bastulukt i utrymmet - något som hon tyckte bara var trevligt. Om man byggde en bastu som alltid är på, exvis en offentlig bastu i en simhall, skulle hon möjligtvis tänka annorlunda, förstås.

Om jag nu bygger enligt deras rekommendation pratade båda om en en ventilationskanal, typ spirorör. Mitt problem är dock att jag inte har det utrymmet i bastutaket, utan som tidigare nämnt, endast en 2 cm hög ventilationsspalt. Den ena av firmorna påekade för mig att jag behöver tänka på att jag måste försäkra mig att ventilationsspalten måste dels klara fukt samt hög temperatur, typ 100 grader. Något tips på material/annat som jag kan använda?

En annan fundering jag har är om det är möjligt att halvera alt. ta bort takisoleringen vid utventilen? Isåfall kan jag ju ta cm från reglarna och får därmed råd med kanske 7 cm 'hög' ventilationstrumma - lättare att hitta ett spirorör för det, kanske (?) samt inget behov av så bred ventilationskanal.
Nackdel: Ingen isolering utefter hela ventilationskanalens längd -> marginellt (?) längre tid att få bastun varm.

Edit: Hittade nyss Westaflex Quadroflex ventilationskanaler:

https://www.westaflex.se/produkter/komfortventilation/quadro/

Enligt vad jag googlat fram ska inventilen/utventilen vara ca. 125 cm3 i storlek, så ett Quadro-rör med storleken 157 x 70 mm verkar därför lämplig.
Enda "problemet" är att utventilen ska vara lika stor som inventilen och i mitt fall är inventilen rätt stor då den är storleken på springan under bastudörren, nu tänkt 50 x 700 mm. Ska fråga vilka springor glaset kan levereras med, om jag kan minska springan lite...

Som vanligt, tacksam för kommentarer.

mvh Martin
 
Redigerat:
Jag ska försöka att svara kort på detta:
Det är bara svammel.
Nu den längre versionen:
Om du ser på harvia eller helo(tylöhelo.se) - gå på aggregater och monteringsanvisning-sektion för ventilation, så är maskinell frånluft via bad et av godkända ventilationslösningar. Riktigt nog så är det beskrivet frånluft via glipan under dörren och tilluft antingen maskinellt eller passivt Högre på väggen i bastun(och inte nödvängtvis från badet. )
Också full maskinell ventilation med både till och frånluft maskinellt i själva basturum är beskrivet och används rutinmässigt i Finland.
Om PAX fläkten inte är direkt i bastuväggen så kommer inte undertrykket att bli så stort att luftskifte skulle vara väsentligt större än med passiv/termisk ventilation, om man nu är orolig för detta så är det bara att ta bort tröskel mellan bad och relax och på så vis trykkutjämna rummena. Då har du praktiskt taget till- och frånluft från samma volum. som sagt så skall ventilen för frånluft vara justerbar så att luftflödet kan reguleras (stängd under oppvärmning så att bastun blir snabbt varm)
Frånluften till relax är ju också högt beläget, och antar man lika stor ventil så blir värmetapet här också från den "varma luften högst upp" bastuaggretatet vet ju inte var luften tar vägen. Tilluften är oavsett ungefär lika varmt i bägge tilfällen. Skillnaden är i praktik väldigt liten.

Ang tilluft: Du tänker lite för mycket. Det är frånluftsventilen som kommer att vara den begränsande faktorn i luftsikulationen(den med minst yta) att glipan under dörren är större har ingen betydelse.
Sist: rådet med ventilation via bad gav jag på grund av de förutsättningar du gav, dvs att du ville leda frånluften i glipan Utanför bastun. Om du vil bygga kanal och mynna den ut till relaxen så går det säkert bra, fukten kommer nog inte att vara SÅ stort problem förutsatt att relaxen är adekvat ventilerad och vattenmängdena inte blir stora. Faktum är dock att om ventilationen fungerar så kommer alt som är tilfört i bastuluft att hamna i angränsande rum för eller senare.

mvh
Sakke
 
Hej,

Tack för svar! Jag har varit upptagen med andra byggdetaljer än ventilation. Dock har jag gjort en sak: bestämt mig för Quadraflex-rör - som sagt, ämnat för att dra in till relax vid taket. De säljer bara till firmor, men jag lät de sätta upp min badrumsbyggare som kund.

Min fråga är hur stort rör jag behöver?

De har ett rör som är 129 x 52 mm (som de verkar likställa med "system 100",vilket jag tolkar som ett vanligt rör på 100 mm i diameter ) Det erbjuder alltså inte så många cm2 som 125 cm, men det kanske är tillräckligt för vår storlek på bastu ändå?

Om inte, är nästa steg 158 x 70 mm ("system 125"). Måste jag gå upp till denna dimension eller räcker den mindre?

Tack på förhand.

Mvh Martin
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.