I början av sommaren grävde vi en stor grop på tomten och satte dit en ovanmarkspool (som ska hamna i nivå med altan). Gropen är dränerad till en brunn, samma brunn som husets dränering och dagvatten går till. Detta har fungerat bra under sommaren, men nu när hösten kommit så har gropen börjat fyllas med vatten när det regnar mycket. Vattnet får helt enkelt inte plats i dräneringsbrunnen.

Någon som har idé eller tips på vad vi kan göra för att åtgärda detta? De varianter jag tänkt på är.

1. Gräva ytterligare dräneringsbrunn. Dock är det många kubik vatten, enligt min överslagsräkning upp till 20 kubik.

2. Byta till en nedgrävbar pool och fylla igen gropen. Men då står ju den poolen fortfarande i vatten, vilket antar inte är bra för nedgrävda pooler heller???

3. Fylla igen gropen och lägga ner poolprojektet. Det absolut tråkigaste alternativet.

Pumpa bort vatten är svårt, har ingen lägre punkt att pumpa till i närheten av tomten. Någon som har kunskap och/eller erfarenhet av detta och vet vad man kan göra?
 
20 kubik regnvatten? låter extremt. varför har ni grävt så stort hål så att 20 kubik vatten kan stå runt poolen? Måste vara grundvatten som kommer upp.
Bild??
Finns möjlighet att ansluta till kommunalt dagvatten?
 
Haha, främst ska man inte göra sådana här beräkningar klockan 2 på natten, efter att ha varit ute och dragit igång dränkpumpen.

Poolen är 7,1 x4.5 meter. Utanför långsidorna sitter två stödben som går ut 1,2 meter åt varje håll. För att allt ska få plats har vi därför en grop på ca 7*8 meter. Botten består av ca 15cm singel och 10 cm packat stenmjöl. Under detta ligger dräneringsrören. När det varit som mest vatten har det stått ca 25cm i gropen. Nu, när jag räknar igen, så blir det ca (eftersom poolen är oval) (8*7-7*4)*0,25=7. Sen blir det väl någon kubik till inblandat i gruset. Så säg 8 kubik, + marginal för när det kommer mer regn än det kommit än så länge.

Finns inget komunalt dagvatten och ingen annan lägre punkt att pumpa till.
 
Klurigt, kan du se att det rinner från dräneringsrören till dräneringsbrunnen?
 
Ja, men sen blir dräneringsbrunnen full och då rinner det tillbaka och pressas ut i gropen.
 
  • Gilla
Bemmbe
  • Laddar…
Inte mycket att välja på om du ska få ordning på vattnet. Det där vattnet ska inte gå till dränbrunnen, då kommer vattnet att gå baklänges och blöta ner fötterna på huset. Nu får du försöka hitta den lägsta punkten på tomten som finns och pumpa det dit så långt från Grop/hus som möjligt, sätter du en pump ska det vara nedförsbacke på slangen bort så inte den kan frysa
 
Skulle det kunna vara ett alternativ att byta till en halvt nedgrävd pool, typ Thermopool, eller är de lika känsliga för stående vatten utanför poolen?
 
Det som avgör är nivån på grundvattnet, en poolkonstruktion ska inte stå med fötterna i vatten, trä ruttnar, leca/betong kryper in under linern, i båda fallen så blir det mycket mögel bakom linern, ( blir lite på ¨alla pooler som är under jord ) Är det så mycket vatten så måste det pumpas bort, den kyler även av poolvattnet
 
Det är något feltänk här.

Det låter som att du har en dräneringsbrunn utan utlopp? Man kan inte bara pumpa vatten till brunnen, det måste ju ledas bort också. Antingen via självfall till en lägre punkt eller med hjälp av en pump.

Det finns ingen poolmodell som ska stå i vatten.

Är det grundvatten eller regnvatten som samlas i poolen?
 
Det tycks vara grundvatten eftersom det inte sjunker undan.
 
Då är det en pump som gäller och botten på den brunnen ska vara 20 cm lägre än poolbotten samt låååångt bort med utloppet.
Risken finns att det myyycket grundvatten och då blir det svårt, bara höja allt och komma ovan nivån
 
20cm lägre än poolbotten?

Då hamnar botten på brunnen över dränrören runt poolen.....och behöver man pumpa finns ingen pumpvolym alls.

Tänk 1m under poolbotten om man ska pumpa, minst. Det är 30cm ner till drängruset om man bygger en thermopool.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.