Vi är i tankarna att eventuellt köpa en tomt i området där vi bor. Den har vägen i väster, en stor lada i norr, skogsparti i öster och en liten allmänning innan det kommer ytterligare några tomter i söder.
Vi är medvetna om att kvällssolen ligger mot vägen men vi tänker att med rätt hus på tomten går det att få till bra ändå.
Tyvärr måste ena sidan på huset ligga längs den kryssade linjen på plankartan mot vägen så det begränsar hur vi kan placera huset en del.
Någon som har förslag hur man placerar huset bäst? Och garage, vart ställer man det för bästa placering?
Vi har hittills fastnat för trivselhus serie stella modell 98. Skulle den fungera på tomten tror ni?

Rent spontant tänker vi att garaget bäst placeras på den norra delen av tomten och att huset vrids med entren mot norr så att utbyggnaden med kök och vardagsrum hamnar i söderläge.

https://www.trivselhus.se/husmodeller/stella-98-klassisk/
Satellitbild som visar en tom tomt med kryssad linje längs vägen, omgiven av vägar och en lada.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Plankarta som visar tomtgränser, en angiven kryssad linje för byggplacering, omgivande vägar och parkområde.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Glömde skriva att tomten är ca 1800kvm stor.
 
BirgitS
Går det att ha gaveln mot vägen?
Byggnadshöjden blir högre med en gavel mot väggen än med långsidan mot vägen.

Jag håller med dig om att garaget lämpligen placeras i norr.

Hur brett är det kryssade området?
Kommer ni att tycka att det känns trevligt att ha vardagsrums- och matplatsfönster samt uteplats på det avståndet från vägen eller kommer ni att känna er uttittade så att ni kommer att vilja ha en hög häck mot vägen och då mista kvällssolen i alla fall?
För visst kan man ha entrésidan mot vägen och för att få en uteplats med kvällssol bygga ett trädäck/pergola längs tomtens östra gräns, eller helt enkelt förlänga uteplatsen runt hörnet längs vardagsrummets stora fönster.
 
Hmm bra tanke med byggnadshöjden. Det ska vi kolla upp.
Ja vi har tänkt i dom banorna att göra uteplats åt öster för att komma åt kvällssolen eftersom det blir mycket tomt över åt de hållet. På så sätt slipper vi insyn också, vi kanske ska spåna mer på de. För nä vi är nog inte helt bekväma med att ha uteplats så nära vägen egentligen. :)
Tack för svar!
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Jag håller med @BirgitS. Kan du lägga gaveln mot kryssmarken är det den bästa lösningen. Planförfattaren har antagligen tänkt sig att närheten mellan hus och gata ska skapa en bättre stadskänsla, vilket är lovvärt. Med gaveln mot väster kan ni ju ordna uteplats med kvällssol på hyggligt avstånd från gatan ändå. En lada i norr är bra när det börjar blåsa nordanvindar på vintern. Mycket som man kan vilja göra på en tomt, trädgårdsodlingar, lekplatser, spela fotboll etc, passar bra på en stor yta som är orienterad mot öster och söder. Logiskt med garage på norrsidan.
 
Ja vi är mest inne på det faktiskt. Går ju att ha en halvhög häck som insynsskydd utan att det skymmer solen. Och uteplatsen mot vägen är man nog mest på kvällstid, resten av tiden är det förmodligen sol på östra delen av tomten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.