Per Eskilsson Per Eskilsson skrev:
Jag har slagit av säkringen till värmepumpen (3 säkringar) men jag tror bara att det gäller för utedelen eftersom lamporna på innerdelen fortfarande lyser.

Fortfarande 34 AC mellan brödrost och blandare.
Japp. Innerdelen huserar din vvb? Slå av säkringarna till den
 
I skåpet med säkringar står det ”värmepump” men när jag slår av dem så slår jag bara av varmvattenberedaren. Värmepumpen verkar leva sitt eget liv, den verkar jag inte kunna fimpa via skåpet utan den får jag slå av manuellt.

Men problemet med spänningen kvarstår. Spänningen försvinner inte när jag dödar värmepannan och varmvattenberedaren.
 
Vänta nu, jag har tydligen något som heter ”elpanna” också. När jag slår av den så fimpas strömmen till det jag kallar för värmepannan.

Men spänningen kvarstår, fast nu ligger den bara på 23.
 
T Tsdoesds skrev:
Om du gör som mikael_l säger och tar dit en skarvsladd (gärna från ett annat rum med jordat uttag) och mäter mellan det jordblecket och fläkt, diskmaskin och brödrost så har vi mer att jobba med.
Det lustiga är:
Bleck på jordad förlängningssladd från annat rum och fläkt = 0
Bleck på jordad förlängningssladd från annat rum och brödrost = 0
Bleck på jordad förlängningssladd från annat rum och blandare = 24-34
 
Nu drog jag även ur sladdarna till tvättmaskin och torktumlare. Men spänningen kvarstår som vanligt.
 
Mikael_L
Per Eskilsson Per Eskilsson skrev:
Men när jag mäter spänningen mellan ”jordblecket” på förlängningssladden och brödrosten så visar den 0. Fast när jag mäter mellan jordbleck och blandare så får jag 27 igen.
Mmm, jag tycker vi kommer framåt här.

För att förklara lite.
Det finns en jordpotential i elsystemet, vi kan kalla den nolla, jord, noll volt eller något sådant, förr i tiden fanns även en begrepp "huvudnolla".
Denna bestäms typiskt sett utav att man har ett jordspett ner i marken för ordentlig kontakt med jorden, borta vid transformatorn som matar ert hus (och grannarnas) med el. Läs gärna Bo's artiklar.
Det kan ibland se lite annorlunda ut med lokala jortdtag och lite annat special, men det är ovanligt och jag förvirrar mig inte iväg i det något mer.

Denna nolla/jord leds med kopparledning till ert hus, och så hittar den sen inne i elcentralen, dvs det är ihopkopplad med elektriska ledningar hela vägen, ganska grov area, så det är nästan samma spänning på jordblecket i transformatorstationen som på jordskenan i er elcentral.

Och nu utgår jag ifrån denna spänning, jag kallar den referens och tänker att den är noll volt (alla spänningar är ju egentligen relativa, relativa till något annat, dvs om du tar några mil lång ledning och mäter mot jordskenorna i en annan stad så kommer du troligen få någon spänningsskillnad).

Och vidare, det är denna referens, dessa noll volt vid jord/nolla som vi bör hitta lite överallt i bostaden, annars är det ett fel.
Så vi skall, om allt är rätt, mäta noll volt vid varenda jordbleck, vid alla metallhöljen på anslutna skyddsjordade maskiner, och även mot både noll och jordskenan inne i centralen.

Och det är det jag velat att du kontrollerar.
Att du mäter noll volt mellan jordblecken på diverse olika uttag och metallen på diverse anslutna maskiner.
Så länge det är nära noll volt så är det som det ska, men så fort vi hittar en annan spänning, har vi funnit ett fel.
Och då kommer frågan var felet är, vi mäter ju bara en relativ skillnad mellan två punkter, det berättar inte vilken som är riktig jord och vilken som är fel.
Men genom att mäta några olika så ser man ju snabbt att det bara är mätning mot ett visst objekt som blir skilt från noll volt, och då vet man var felet är.

Sen kan man fortsätta med lite resistansmätningar för att utreda felets natur, och man kan också i viss mån leta efter felet genom resistansmätningar.



Slutligen, diskbänksplåten ...
Ja den har ju ofta ingen kontakt med elsystemet, så den blir det lite special med. Men den kan ha en slags kontakt ändå, t.ex. genom metallrör för vatten/avlopp, eller genom själva vattnet och/eller avlagringar i avloppsrören.
Så det kan bli en spänning som skiljer sig från noll även här, och då får man leta efter felet som ofta visar sig vara en VVB, eller något annat som har kontakt med rörsystemet i huset.
 
  • Gilla
S_B_O och 26 till
  • Laddar…

Bästa svaret

Mikael_L
Per Eskilsson Per Eskilsson skrev:
Det lustiga är:
Bleck på jordad förlängningssladd från annat rum och fläkt = 0
Bleck på jordad förlängningssladd från annat rum och brödrost = 0
Bleck på jordad förlängningssladd från annat rum och blandare = 24-34
Det var ungefär som jag gissade.

Du verkar ha helt korrekt jordade uttag, men mät också som 1 och 2 här ovan, fast mot DM metallhölje. Så får du även koll på att DM är ordentligt jordad.

Men sen har du tydligen en spänning på själva diskbänken, den är ju ingen elapparat själv och kan ju inte ha något eget fel i sig.
Så då gäller det att leta vad som kan sätta spänning på diskbänken.
Vanligt är som sagt något med el i rörledningssystemet, (VVB, VP, Cirk.pump och vad nu mer som kan finnas). På avloppssidan brukar det sällan finnas något som kan spänningsätta, kanske en avloppspump (men det är ju en ovanlig grej) sen kan man så småningom hitta esoteriska fel som att det finns ett isolationsfel i en elektrisk golvvärme som ger en spänning till ett avloppsrör i metall som passerar golvet och liknande häftiga grejer.


En sak man faktiskt kan prova efter att man misslyckats med att hitta felet bland de mer självklara sakerna är att slå av huvudbrytaren till hela huset (och/eller mätarskåpet) och kolla ifall spänningen ligger kvar, gör den det så ligger inte problemet inne i huset, utan det spänningssätts helt externt, inte direkt vanligt, men kan säkert hända).
Det är kanske mer lämplig övning imorgon mitt på dagen i dagsljus och barn i skolan etc. :)
 
  • Gilla
Donn och 22 till
  • Laddar…
Hemmakatten
OffTopic, och jag får väl moderera bort mitt eget inlägg så småningom...

Men måste bara säga vilken superbra förklaring av el du skrivit, Mikael!

Jag är totalt okunnig om el och kommer aldrig kunna lära mig heller. Det måste vara nån el-gen som saknas hos mig...

MEN, denna förklaring förstod jag! Vilken lycka! Väldigt pedagogiskt och bra skrivet! :D(y)
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
S_B_O och 15 till
  • Laddar…
Mikael_L Mikael_L skrev:
Det var ungefär som jag gissade.

an finnas). På avloppssidan brukar det sällan finnas något som kan spänningsätta, kanske en avloppspump (men det är ju en ovanlig grej) sen kan man så småningom hitta esoteriska fel som att det finns ett isolationsfel i en elektrisk golvvärme som ger en spänning till ett avloppsrör i metall som passerar golvet och liknande häftiga grejer.

:)
Har varit med om just det. Kund ville akut ha hjälp pga ”stötar ifrån golvbrunnen när de duschade”. Tog ett litet tag att gå igenom men hittade sedan att grannens stängselsggregat 300m bort jordade ur i några blöta grässtrån och ner i gjutjärnsledningarna för avloppet.

Det var ”oftast när det regnade”. Locket i golvbrunnen var i metall och problemet försvann när gräset trimmades ner.
 
  • Gilla
  • Wow
Destrier och 9 till
  • Laddar…
Mikael_L
T Tsdoesds skrev:
Har varit med om just det. Kund ville akut ha hjälp pga ”stötar ifrån golvbrunnen när de duschade”. Tog ett litet tag att gå igenom men hittade sedan att grannens stängselsggregat 300m bort jordade ur i några blöta grässtrån och ner i gjutjärnsledningarna för avloppet.

Det var ”oftast när det regnade”. Locket i golvbrunnen var i metall och problemet försvann när gräset trimmades ner.
Här har vi typfall som visar när sån här kompletterande skyddsutjämning verkligen är på sin plats.
Och jag antar att hela cirkusen kring det handlar om att olika liknande anledningar inte ska kunna skapa olika mer eller mindre farliga spänningar i huset.


Hur har det gått hemma hos Eskilssons då?
Har ni lyckats ringa in något mer, genom mätningar t.ex.?
 
Kompletterande? Är det inte bättre med en vanlig skyddsutjämning?
 
Mikael_L
Ja antagligen var jag slarvig med terminologin, tänkte inte så hårt innan jag skrev. (och är lite osäker på hela detta område också)
Jag borde kanske använt det mer allmänna begreppet potentialutjämning, ty det jag kommenterade var ju egentligen inte fallet ifråga, utan generellt, så det kan även vara funktionsutjämning som ibland behövs.
 
Jag är nyfiken på om spänningen kvarstår med huvudbrytaren frånslagen.
 
  • Gilla
Tgo
  • Laddar…
Och om den inte är det, hur kan det komma sig att jordfelsbrytaren inte löser. Misstänker därför en flytande spänning som jordas via vattenledningen, dvs den levererar ingen ström.
 
Med tanke på hur Marlen frågar får jag en bestämd känsla av att varken hon eller någon i hennes närhet har kännedom om el och dess risker. Att då börja mäta med miltimeter på ollk sätt är förenat med livsfara. Dessutom är risken stor att hon inte lyckas tolka mätresultaten på rätt sätt.

Mitt bestämda råd till dig Marlen är att kontakta en elektriker för felsöklnlng. Livet är värt det.


Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
Vi har en helintegrerad Miele diskmaskin och sedan några dagar tillbaka får man en elektrisk stöt när man vidrör den rostfria ytan runt instrumentpanelen. Är det någon som vet vad som kan ha hänt och om man borde vidta några åtgärder?

[bild]
 
  • Gilla
Mick13 och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.