Jag har länge tänkt på snajsa till det lite i vardagsrummet i vårt 1-plans hus, skulle vilja riva innertaket o göra typ ett ryggåstak i en del av huset är det möjligt? alltså alla underarmar måste bort på 3-4 meter.....

någon yrkesman som kan tipsa lite ?
 
Alla högben? glöm det i stort sett.. .2-3 går att växla av utan problem men är det samtliga så backar nog många.... Det kräver förutom en rejäl balk och pelar system en undersökning av grunden.... Jag menar någonstans skall lasterna ner och som du beskriver skall de ner i hörnen...vad är dessa dimensionerade för?????????
 
Nu tar vi det lugnt här inga högben ska bort överhuvudtaget....... :p

Det jag menar är att jag vill ta bort 4 underarmar så att jag kan ha full takhöjd i just det rummet så att man kör ett pelarsystem av limträ.

så ifrån takstol till pelarsystem i ett rum... men det kan kanske vara som du säger att man får bila upp just plattan för att förstärka där de 2 pelarena ska stå eller ?

men det bör kunna gå på det sättet att man höjer upp en limträbalk i nock så att takstolen kan vila på denna...... hmm vad säger ni 8)
 
vi pratar hanbjälkar ok....jag missförstod...ja du sätter nya han bjälkar höger upp för att ta upp draglasterna från högbenen...limträ i nock med bra förankring beroende på dimensionerande snö/vindlast i området. Dessa laster är i 101 fall av 100 dimensionerande i takstolsfallet. I södra sverige vind i norra snö... exakta siffror har jag inte här på rak arm det är massa koefficienter att räkan på.... Men som sagt limträ i nok och förmodligen en orentlig dimensionering av draglasterna som kommer öka i väggaran om du inte tar dessa drag laster tidigare och då förmodligen via fackverk högt mot nock ca 40-50 cm under nock under limträ balken.. Limträt i sig tar ju bara upp trycket.....draglasten måste nollas någonstans....
 
okej okej.... har varit med o sett lite mindre tillbyggnader nu senaste, är ju modernt att bygga ut husen med ett sådant pelarsystem med 2 stolpar o en grov limträbalk över.

Men då lägger man som sagt åsar utmot de 2 paralella väggarna o fäster med spikbleck..

Mmm jag förstår du menar att krafterna skulle trycka ut mina stackars väggar... men om man flyttar ner limträt en bit menar du då .... utveckla gärna det lite..... ::)
 
fooney skrev:
okej okej.... har varit med o sett lite mindre tillbyggnader nu senaste, är ju modernt att bygga ut husen med ett sådant pelarsystem med 2 stolpar o en grov limträbalk över.

Men då lägger man som sagt åsar utmot de 2 paralella väggarna o fäster med spikbleck..

Mmm jag förstår du menar att krafterna skulle trycka ut mina stackars väggar... men om man flyttar ner limträt en bit menar du då .... utveckla gärna det lite.....  ::)
Tak stolens ursprungs skepnad i form av ett "A" där högbenen tar trycklaster från taket och över för dessa på väggarna. Samtidigt som trycket kommer bildas det ju ett drag mellan högbenens "fria" ände. Det är här hanbjälken kommer in. Den tar drag lasterna mellan högbenen och dessa torde bli noll då lasterna är snarlika på båda högbenen. Det beror iofs på vind och snö förhållanden osv... Gör man mindre tillbyggnader med mindre spännvidder så blir inte drag lasterna så stora vi gjorde denna lösning fast utan limträ som inte är bättre än k-virke egentligen utan endast kommer i bättre dimensioner + att man spridit ut kvistar och andra defekter på fler ställen osv.

Exakt vilka åtgärder som måste göras är svårt att svara på. Då en mängd saker styr detta. Snözon, vindzon, spännvidder osv.

Det man kan göra är att försöka ta så mycket av draglasten så högt upp som möjligt när man kapar hanbjälkarna. Detta gör man genom att dimensionear upp högbenen samt att förstärka i taknocken. Har gjort denna lösning på en del vindsvåningar. Limträt tar sedan upp trycklasten i knock som hjälper till at minska draglasten vid takfoten i princip...

Hoppas jag förklarar någorlunda med min begränsade kunskap inom statik/hållfasthet och konstruktion.
 
okej hmm kan vara rätt svårt att veta vad som är lagom.
Men som jag fattar det (händig lekman) så borde oxå dragkrafterna minska med flackare tak, alltså högre väggar, om man skulle få för sig att bygga ut istället, bor i södra sverige så snölasten är jag ej rädd för.

Men att bygga om så jag menade först är nog ett stort projekt ändå det inte är så stort hus, men just infästningen av högbenen till limträbalken blir lite klurig...
för att koncentrera dragkraften där uppe i balken så får högbenen "hänga" i balken ja lite trixit är det.....

Du sa att du har gjort den lösningen på flera vindsvåningar ? Vad sysslar du med ?

 
Är föredetta träarbetare inom ROT.. Kan väl inte påstå att jag är någon "vindskung" men jag har gjort en 7-8 vindar ungefär i mina dar. Kupor och avväxlingar förstärkningar av tak- och språngstolar har varit vardag i månader:).... Roliga jobb är dem, lite dammiga och skitiga men det är roliga jobb.
 
Jaså Blekinge ROT =?
hmm Kör ni efter speciella ritningar vid takkupor o dylikt eller bara på känn.....?
 
fooney skrev:
Jaså Blekinge ROT =?
hmm Kör ni efter speciella ritningar vid takkupor o dylikt eller bara på känn.....?
Inte Blekinge men Sthlms baserade företag.. ingen nämnd ingen glömd :) Takkuporna det beror på, ibland finns det ritningar ner på molekylnivå, ibland hänvisningar typ "se lika ut som systerfastighet" eller dylikt.
Avväxlingar är alltid räknade och dimensionerade på att köra dem på känn är väl helt ok, men ansvars frågan när "på känn" principen tillämpas är inte kul... Kuporna i sig är ju inte så avancerade ur dimensionerings synpunkt oftast är det isoleringen som dimensionerar då spännvidderna är "löjligt" korta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.