Vår gamla elpanna har börjat bete sig underligt, och vi funderar därför på att byta ut den mot en luft-vattenvärmepump. Eftersom vi är rädda att den ska ge upp i vinter hade vi gärna gjort bytet så snart som möjligt, för att undvika att bli stående utan värme när det är som kallast.

Problemet är att vi hade behövt renovera badrummet som innedelen kommer stå i också. Om vi ska göra en sådan renovering nu i höst gissar jag att vi kommer vara utan värme en vecka eller två. Alltså funderar vi på att installera värmepumpen nu, och skjuta på renoveringen till ett senare tillfälle.

Är det möjligt (eller ekonomiskt försvarbart) att installera en luft-vattenvärmepump nu i höst, för att sedan koppla ur och flytta innedelen när vi renoverar badrummet, och sedan flytta tillbaka och installera den igen om ett eller två år?
 
Det bästa är väl att hålla liv i den gamla el-pannan ytterligare 1-2 år(?) Vad är det som är "underligt" med den?
 
J Josth skrev:
Det bästa är väl att hålla liv i den gamla el-pannan ytterligare 1-2 år(?) Vad är det som är "underligt" med den?
I lördags gick jordfelsbrytaren, och därefter började den låta konstigt. Ett dovt, surrande ljud. Jag testade att stänga av den och sedan slå på den igen, och då försvann ljudet några timmar innan det kom tillbaka igen. Inatt upptäckte vi att alla radiatorerna var kalla men efter att vi slagit av och på pannan igen så kom värmen tillbaka.
Pannan är från 1986 så den sjunger nog på sista versen. Det hade varit jobbigt att stå utan värme och varmvatten i vinter, ffa med tanke på att vi har småbarn.
 
Underligt att el-pannan är kopplad så den kan utlösa jordfelsbrytaren. Inte bra om det t.ex. råkar komma in lite regn/snö i en utomhusbelysning eller uttag som utlöser jfb så huset kan stå och frysa sönder på vintern om man är bortrest. I så fall el-pannan på en egen jfb 300 mA för brandskyddet om man vill. Låter som det är en elektrisk kontaktor som blivit sliten/dålig i pannan. Ett ganska enkelt jobb för en elektriker att byta bara man vet vilken reservdel exakt modell det är.
 
En kontaktor som brummar behöver inte bytas och en äldre elpanna går säkert att hålla liv i, men vilken pump har ni tänkt er? om det är en med köldmedierör som en kyltekniker måste flytta skulle jag avråda. Är det bara vatten som ska kopplas bort så är det ju inga problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.