Hejsan

Vilka saker bör man tänka på innan man köper ett hus med enskilt vatten och avlopp (delat med grannen)?
 
Hemmakatten
1. Vad är det för brunn, borrad eller grävd? Borrad är bättre.
2. Hur gammal är brunnen och pumpen? Pumpen kanske behöver bytas?
3. Vad är det för avlopp? Slamavskiljare med infiltrationsbädd? Hur gammalt är det? Håller det kraven för modernt avlopp idag?
4. Om slamavskiljare, Hur gammal är den? Är dte en tre-kammarbrunn eller äldre? En i betong håller längre ( hela din livstid) än en i plast.
5. Hur länge sedan grävdes infiltrationsbädden om? En bädd håller i ca 20 år. Sedan måste gruset bytas ut.
6. Är avloppsanläggningen dimensionerad för två permanentboende hushåll?
7. Är analys av vattenkvalitéen gjord nyligen? Om inte, se till att det blir gjort. Kolla att vattnet är bra.
8. Räcker vattnet för två permanentboende hushåll? Även om det inte bor två hushåll permanent nu så kan den situationen ändras snabbt. Gör en mätning av vattenmängden. En vattenbrunnsborrare har instrument för att enkelt mäta det. För två hushåll bör tillrinningen vara minst 4.500 liter vatten per dygn.
9. Finns det servitut om det gemensamma vattnet och avloppet. JÄTTEVIKTIGT! Kolla med lantmäteriet och inskrivningsmyndigheten. Godkänn inte några muntliga överenskommelser. Om inte servitut finns begär att sådant upprättas!
10. Finns avtal om skötsel och underhåll? Bör helst skrivas in i servitutet. Vanligtvis brukar den fastighetsägare på vars fastighet anläggningen ligger ansvara för skötsel och underhåll och slamsugning och debitera den andre fastigshetsägaren för utlagda kostnader. I avtalet bör också finnas inskrivet vad som skall göras ifall brunnen sinar (borra nytt? tillsammans eller var för sig?mm). Det bör också stå att miljö- och hälsoskyddskontoret anlitas för kontroll av infiltrationsbädd och slamavskiljare så att opartiskt utlåtande fås när byte bör ske.
 
  • Gilla
Maniolo
  • Laddar…
Tackar för svaret. Det var en rejäl lista så förhoppningsvis har du väl fått med allt viktigt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.