Om jag har två rader med solcellspaneler, 16 st, med 8 stycken på varje rad.
De 8 i undre raden kommer vara delvis skuggade morgon, kväll, vinter.
Är det då bättre att lägga in 2x8 eller 1x16 på MPPT-trackern. Har två trackers men den andra är redan upptagen.
Om två strängarna är parallellkopplade, 2x8, och de 8 undre är i skugga. Hur kommer MPPT-trackern reagera, kommer de övre 8 fungera?:thinking:

Går det möjligen att sätta dit optimerare på de 8 nedre panelerna?
 
Försöker göra ett förtydligande:
Förstår att det inte kommer fungera särskilt bra (knappt alls) om panelerna är seriekopplade till Froniusen:
Skiss av ett tak med solpaneler indelade i två slingor, en konstant i sol och en skuggad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men, hur blir det om de ska två slingor är parallellkopplade? De 8 i konstant sol i en slinga och de 8 undre som mestadels blir skuggade i en slinga. Och sedan lägga in dessa på samma MPPT. Blir problemet bättre eller kommer hela effekten på panelerna gå ner iallafall? :
Illustration som visar två slingor av solpaneler på tak, en konstant solbelyst och en delvis skuggad.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Du har alltså en Fronius (symo antar jag) och du har redan en sträng kopplad till den ena MPPT-ingången.

Nu vill du koppla in ytterligare 16 st paneler som ligger på ett och samma takfall där vissa av dem kommer att drabbas av skugga på den lediga MPPT.

Kopplar du dem alla 16 st i serie så får du en sträng som håller bra och hög spänning. 16 x ca 30 Volt = ca 480 Volt. När en panel skuggas, kommer den att köras förbi via by-pass-dioderna och all effekt från den skuggade panelen förloras. Panelerna har väl by-pass-dioder?
Fronius Symo(men du nämner inte vilken du har och om hur gammal) har ju funktion för att hantera skuggning, DPM Dynamic Peak Manager. Jag vet inte om den är påslagen från början, eller man måste aktivera den. Den ska då förhindra att MPPT fastnar på ett lokal effektmaximum och istället söka vidare efter det högre och sanna effektmaximum.

Seriekopplar man 8 st paneler, så blir tomgångsspänningen inte särdeles hög, ca 280 Volt. Växelriktare behöver en viss strängspänningen för att starta, ca 200 V, men kolla i databladet. Du kan göra beräkningn med Fronius Configurator 4.0, och se vad den säger om din tänkta koppling. Klarar MPPT strängströmmen som två parallellkopplade strängar ger?

Det går att parallellkoppla 2 st strängar med 8 st seriekopplade paneler. Skuggas då paneler i den ena strängen, blir det bara att den skuggade strängen ger lägre ström än den oskuggade strängen. Det blir ingen skada av det. Man kan tänka sig extremfallet där alla panelerna i den ena strängen är skuggade(t.ex. täckta med svart pressening). Vad händer då. Den oskuggade strängen kommer då att köra litet ström baklänges genom den skuggade strängen, och litet ström till MPPT, men den oskuggade strängen tar ingen skada av det. Men det blir givetvis ingen vidare AC-strömproduktion. Eftersom strängarna är parallellkopplade har båda strängarna givetvis samma strängspänning.

Du kan ju montera Tigo Energy TS4-R-O effektoptimerare på skuggdrabbade paneler, ca 600 kr/st. Monteras på panelramen. Det är givetvis det bästa du kan göra, men kostar en slant. Alltså ha alla 16 st seriekopplade och sätta effektoptimerare på de skuggdrabbade. Men du kan ju köra med 16 st seriekopplade utan effektoptimerare för att se hur inbyggda DPM klarar det. Går det inte så bra, montera då i efterhand Tigo Energy effektoptimerare TS4-R-O. Det kanske funkar tillfredsställande utan effektoptimerare?

Har du skugga på vintern dec - feb, nere vid takfoten, så gör inte det så mycket, då du i alla fall har väldigt låg produktion under nov, dec och jan och feb. I dec. producerar du ca 1/20-del av vad du producerar i juni, för en oskuggad anläggning.

Det finns annars specialforum för solceller där du kanske får bättre svar än på ett byggforum,
http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.