Tjena,

skulle vilja ha hjälp med ideer, gärna kostnadseffektiva ideer.

Har en flytbrygga, ca 4x4m med plastade frigolit-element under, som jag måste dra upp för vintern.
Den är tung som gatan så lyfta är inte ett alternativ (har ingen traktor el liknande).

Det finns ett kraftigt träd som man kan fästa en vinsch i men strandkanten är inte slät och fin så att bara häkta fast och dra leder förmodligen till en hög med brädor och flytelement. Tänker att det behövs nån form av räls att dra den på men vill inte betala eller hantera 300kg järnskrot...så...avloppsrör (markrör 110m)...kan det funka? Någon som har erfarenhet av liknande? hur mycket tryck/böj kan de hantera? Kan det hjälpa att sandfylla dem?

Annan ide?

mvh / stefan
 
Man lägger väl rör, smala stockar eller liknande och rullar upp den på. inte som räls, utan på andra hållet, och så flyttar man fram den bakersta när den rullat av. Kombineras gärna med vinsch.
 
Anna_H Anna_H skrev:
Man lägger väl rör, smala stockar eller liknande och rullar upp den på. inte som räls, utan på andra hållet, och så flyttar man fram den bakersta när den rullat av. Kombineras gärna med vinsch.
Ja det är ett bra sätt men stranden är tyvärr för ojämn för det.
 
Upp brukar lösa sig. Bara släpa upp bryggan på stockar, brädor, balkar, rör eller vad du nu har tillgång till. Blöt och slemmig brygga på trä eller stål brukar glida rätt så bra. Går det trögt tar man en större vinsch eller fler block.

Fundera på hur du ska få i bryggan i vår också. Det brukar vara knöligare. Förvisso nerförsbacke, men betydligt svårare att hitta något att fästa vinschen i. Och då är inte bryggan blöt och slemmig längre.
 
harry73
Gör räls av träregel. Se till att det går att demontera efter användning för att lägga tillbaka vid nästa tillfälle.
Använd grönsåpa om friktionen är för stor.
 
Orangea avloppsrör bör funka. bra glid och relativt starka. Gör det dock när det är hyfsat varmt ute och inte minusgrader. (plast blir skör)
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
F
För våra båtar så har vi en slip i form av en "trästege" i tre sektioner. Som glidyta två spår med PEM 32 slang som är fastskruvad i trästegen. Sektionerna dras sen upp på varandra på vintern. Vi använder den hela säsongen. Funkar smidigt men kanske lite overkill. PEM ger bra glid. Ibland kan man behöva "valla" med sjögräs eller tång :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.