Erbjud dig att ställa upp i styrelsen om du inte tycker att de gör jobbet som det borde skötas.
 
  • Gilla
Nyfniken och 3 till
  • Laddar…
harry73
Se i alla fall till att styrelsen förstår att du samarbetar med dom och att du vill underlätta och inte försvåra.
Säg t ex att du kommer att skicka in dokumentation om störningar veckovis, och att du alltid skickar det till samma mejladress med samma ämne, så att styrelsen direkt ser vad det är för mejl och kan spara den i särskild mapp utan att läsa mejlet.
Ha förståelse för att det är besvärligt för dom även om du anser (med rätta) att det är besvärligare för dig. Du kan också förklara att du har lite svårt att hålla ett bra humör pga stress och sömnbrist, men att det inte är deras fel.

Se till att ni tillsammans slåss mot grannen och inte att ni slåss mot grannen och styrelsen.
 
  • Gilla
Ensam kvinna kan och 3 till
  • Laddar…
Kloka råd från Harry ovan. Av erfarenhet vet jag tyvärr hur svåra dessa ärenden är för en styrelse. Det finns ärenden där boende blir osams och gnäller på varandra. Styrelsen måste särskilja de fall där det är verkliga problem från dessa. Ni har allt att tjäna på att hålla en god och positiv ton mot styrelsen och erbjuda er att stötta vid behov. Ni får nog acceptera att saker tar längre tid under semesterperioden. Dokumentation är oerhört viktigt . Finns det andra boende som också blir störda så samverka. Styrelsen kommer att få lägga tid på kontakter med den störande grannen, och det är krävande. När föreningen går vidare med åtgärder så behövs juridiskt stöd som kan vara dyrt, så man måste ha starka underlag för att gå vidare.
 
harry73
Mejlet till styrelsen ska vara lätt att läsa, objektivt och ha en fast struktur
exempel på ett mejl kan vara:
Till: styrelsen@brf.se
Ämne: Störningar grannen i lgh 1101 - Vecka 42

Hej Styrelsen,
Här kommer dagboken för förra veckan, se till om jag kan hjälpa till med något
Mvh /Emma

Måndag:
- Fest mellan 10 pm och 3 am
- Hund skällde mellan 6 am och 7 am
- Sovit 3 timmar
- Känner mig spänd och trött
- Sjukanmälde mig till jobbet

Tisdag
- TV på högsta volym mellan 10 pm och 12 pm
- Bråk med sambon mellan 2 am och 2:30 am
- Sovit 6 timmar
- Känner mig lite trött

Onsdag
- Inga störningar
- Kunde sova hela natten

Osv.
 
  • Gilla
Ensam kvinna kan och 5 till
  • Laddar…
Exempel på mail ovan är en bra början. Det kan krävas en omfattande dokumentation för att avhysa någon pga störningar. Om medlemmen inte betalar för sig är det enklare. Men om det gäller åtgärder pga störningar är det en lång och komplicerad process. Sociala myndigheter ska kopplas in till exempel. Alla brev måste skickas med mottagningsbevis och mottagaren akn försöka undvika att ta emot dessa. Ett beslut från föreningen kan överklagas i en domstol där allt prövas på nytt. Då krävs dokumentation och att de störda vittnar. I många fall är det svårt för föreningen och dess styrelse att fullfölja all hantering. Ni tycks vara på god väg i ert fall, fortsätt så, håll god relation till styrelsen, det är er bästa möjlighet
 
  • Gilla
harry73
  • Laddar…
Hej !!!
Tack för alla tips , vi för dokumentation över störningarna . Tyvärr så bor vi på ett område , där vi är dom enda grannarna väggivägg . Dom andra på gården har sina sovrum bort från gården .
Vill verkligen klargöra att jag förstår att det är ett dilemma för styrelsen .
 
Mikael_L
Jag tycker Harry73 har klockrena tips, och en mycket bra approach.

Tänk er att; allt ni skriver och dokumenterar bara har ett enda syfte, att utgöra bevis i en ev förhandling om uppsägning av bostadsrätten.
Det är inte alls primärt för att upplysa styrelsen, det är nästan inte alls av den anledningen.
Försök att framhålla detta, meddela att ni för bok på störningar och meddelar dessa bara för att det kan utgöra material för att underlätta en framtida process om förverkande av bostadsrätten.
Pressa inte styrelsen, om de vet att ni har regelbundna störningar så vet de det. Det är knappast något som behöver påminnas om speciellt mycket.

Och ganska enkelt, tänk dig in i deras situation, hur mycket kan någon klaga innan du själv börjar tycka att även den som klagar är jobbig, så att man gör allt för att undvika att ens råkas träffas.

Sen får du hoppas att denna del med uteblivna avgifter löser det hela, ty det är det snabba och enkla sättet att förverka BR-innehavarens rätt. Och kör han på det spåret så lär han ganska snart lyckats kasta ut sig själv.
Problemet är att han plötsligt kanske hostar upp alla pengar och klarar sig precis, och sen håller sig i skinnet ekonomiskt sett. Då kommer den betydligt krångligare vägen att få han utkickad pga störningar.




Det var typ, som jag för en massa år sedan fick berättat ifrån en privat hyresvärd som hade ett par tiotal lägenheter att hyra ut.
Han sa att de riktigt bra hyresgästerna, som han ville ha kvar, de var han blixtsnabb med att påminna om obetalda hyror, så skulden inte skulle bli större och ohanterlig.
Men om någon som mest ställde till med olika slags problem (kunde vara störningar, drog dit dåliga personer och sånt) började slira med hyran så såg han sin chans, lät det helst slira bort ett halvår typ, för att när han sen gick in med full kraft med hyresnämnd och tingsrätt och allt som behövdes, så skulle denne hyresgäst inte alls lyckas få ihop ett halvårs hyra på kort tid, och kunde istället avhysas.
Gjorde han detta med en som bara släpade med en eller två månaders hyra var risken stor att denne skrapar ihop pengar så värden inte blir av med denna oönskade hyresgäst.
 
  • Gilla
Nyfniken och 2 till
  • Laddar…
Bostadsrätterna har en tidning som i senaste numret behandlar störningar. Rubriken är "Ovanligt att störningar leder till att medlemmar tvingas flytta". Det fall man behandlar beskrivs så här: "mannen hade uppträtt aggressivt och hotfullt mot två av föreningens anställda, och även mot en granne. Bland annat hade mannen slagit till föreningens områdesansvarige, muntligen hotat en trappstädare och förföljt en kvinnlig granne," . Föreningen kunde styrka störningarna genom vittnen och flera polisanmälningar.
Trots detta valde tingsrätten att avslå föreningens begäran om avhysning pga bristande bevisning och att händelserna inte var tillräckligt allvarliga för att leda till avhysning. Föreningen överklagade till hovrätten som valde att ändra beslutet till föreningens fördel.
Detta exempel visar hur svårt det är att få igenom en avhysning och att det är en långvarig och troligen kostsam process för föreningen. Den visar också hur viktigt det är att dokumentera alla störningar.
 
  • Gilla
Emma7777 och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.