Vi ska renovera hela vår bottenvåning och funderar nu på hur köket ska se ut. Just nu har vi ett separat kök och matsal, men vi hoppas kunna slå ut den bärande väggen mellan dem för att öppna upp och få ett stort kök/matsal. Vi har tagit fram följande förslag:
3D-ritning av kökslayout med mått, inkluderar köksö, bänkar, diskmaskin och matbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Är lönt att ha en vask i både köksön och köksbänken längs med väggen? Kommer det upplevas som trångt mellan matbordet och köksön? Är diskmaskinen bra placerad, och funkar flödet som helhet i köket? Vi är tacksamma för alla synpunkter!
 
BirgitS
Försök att inte ha mer än 120 cm mellan kyl, frys och ugn och en bänkskiva. 120 cm kan man nå över, dvs man kan ta ut många ingredienser från kylen och lägga ifrån sig på bänken i stället för att bära några i taget. När man står där med en het plåt vill man inte gå med den längre än nödvändigt med den innan man kan ställa ifrån sig den, och samma sak med fryslådorna.

Vill man ha längre köksö för att få mer förvaring och inte få så långt för de tallrikar och glas man tar ur diskmaskinen kan den vara närmre fönstret (inte kul att gå omkring med några glas i taget varje gång man tömmer diskmaskinen). Det räcker att en person kan gå mellan fönstret och köksön, det är ju inget ställe där man drar ut lådor eller behöver mötas i någon större utsträckning.

När det gäller två hoar så beror det på om man brukar vara två som lagar mat tillsammans i köket. En extra ho underlättar i så fall. Men på din ritning kan jag inte riktigt se hur hon i köksön kan användas på ett bra sätt, den kan inte användas för att hälla ut pastavattnet samtidigt som den andra har börjat diska stekpannan i stora hon eftersom man inte ska bara hett vatten över golvet. Kan den lilla hon användas för att skala potatis utan att man får potatisskal runt om den och stänk på golvet vid matbordet?

Om ni är två i köket, står ni redan nu på två ställen och håller på med olika saker eller står ni bredvid varandra och hjälps åt? Med så korta bänkytor är det rätt omöjligt att stå bredvid varandra någonstans. Vi två lagar mat ihop och har många gånger försökt stå på olika ställen men det har aldrig funkat utan det slutar alltid med att vi står bredvid varandra mellan hon och hällen (100 cm är på gränsen till att det går) för det är där som allt finns.

90 cm mellan köksön och bordet är inte trångt, det räcker till för att gå bakom en person som sitter.

Med tanke på avsaknaden av överskåp, det är inte alltid så bra att förvara vingliga vinglas i lådor som man drar ut. Tänk igenom var porslin, glas, bestick, kastruller, kryddor, ris, socker, beredningskärl, småel och allt annat ni har i köket ska förvaras så att ni verkligen tror att det går in utan problem. Man tappar en hel del förvaring på att skippa alla överskåp och det är svårt att utnyttja översta inre delen av högskåp på ett bra sätt eftersom man inte kommer åt.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Försök att inte ha mer än 120 cm mellan kyl, frys och ugn och en bänkskiva. 120 cm kan man nå över, dvs man kan ta ut många ingredienser från kylen och lägga ifrån sig på bänken i stället för att bära några i taget. När man står där med en het plåt vill man inte gå med den längre än nödvändigt med den innan man kan ställa ifrån sig den, och samma sak med fryslådorna.

Vill man ha längre köksö för att få mer förvaring och inte få så långt för de tallrikar och glas man tar ur diskmaskinen kan den vara närmre fönstret (inte kul att gå omkring med några glas i taget varje gång man tömmer diskmaskinen). Det räcker att en person kan gå mellan fönstret och köksön, det är ju inget ställe där man drar ut lådor eller behöver mötas i någon större utsträckning.

När det gäller två hoar så beror det på om man brukar vara två som lagar mat tillsammans i köket. En extra ho underlättar i så fall. Men på din ritning kan jag inte riktigt se hur hon i köksön kan användas på ett bra sätt, den kan inte användas för att hälla ut pastavattnet samtidigt som den andra har börjat diska stekpannan i stora hon eftersom man inte ska bara hett vatten över golvet. Kan den lilla hon användas för att skala potatis utan att man får potatisskal runt om den och stänk på golvet vid matbordet?

Om ni är två i köket, står ni redan nu på två ställen och håller på med olika saker eller står ni bredvid varandra och hjälps åt? Med så korta bänkytor är det rätt omöjligt att stå bredvid varandra någonstans. Vi två lagar mat ihop och har många gånger försökt stå på olika ställen men det har aldrig funkat utan det slutar alltid med att vi står bredvid varandra mellan hon och hällen (100 cm är på gränsen till att det går) för det är där som allt finns.

90 cm mellan köksön och bordet är inte trångt, det räcker till för att gå bakom en person som sitter.

Med tanke på avsaknaden av överskåp, det är inte alltid så bra att förvara vingliga vinglas i lådor som man drar ut. Tänk igenom var porslin, glas, bestick, kastruller, kryddor, ris, socker, beredningskärl, småel och allt annat ni har i köket ska förvaras så att ni verkligen tror att det går in utan problem. Man tappar en hel del förvaring på att skippa alla överskåp och det är svårt att utnyttja översta inre delen av högskåp på ett bra sätt eftersom man inte kommer åt.
Tack för ett utförligt svar!

Idag är vi oftast en som lagar mat men det är mest för att vi inte alls får plats två i vårt nuvarande kök. Vi hoppas råda bot på det i vårt nya kök!

Har du något konkret förslag på hur vi skulle kunna placera kyl/frys, ugn och hoar för att få så som du beskriver?
 
BirgitS
Kan ni tänka er att ha stor diskho eller häll i köksön?
Det är då bäst att låta köksöns sida mot matplatsen vara 110 cm hög (samma höjd som en bardisk) när inte köksön är 90 cm djup.
Typ https://images.styleroom.se/image/scaled/normal/rc8c/1/76225-bardisk.jpg och https://i.pinimg.com/originals/8a/02/7f/8a027f1b92074681da99a9acd1ebc98c.jpg men behöver förstås inte vara en tjock vägg med skiva ovanpå utan bara en tunn skiva som förhindrar att det stänker över kanten.

Om ni väljer att ha hällen i köksön:
Låt diskhon flytta åt höger så att det inte blir så långt därifrån till kyl och frys som då får vara längst till vänster.
Ugn och mikro så att man kan övervaka dem när man står vid hällen.
Låt köksön vara längre så att den är ung. 120 cm från högskåpen. Den ända av köksön som är närmast högskåpen får vara den viktigast bänkytan och då kan man stå även på gaveln av köksön om man vill, låt den vara kring 100 cm lång och sen hällen samt en liten utslagsvask närmast fönsterväggen. Det blir då en rätt bra arbetstriangel (kyl/frys -> diskho -> vända sig om och lägga på arb.bänken -> hällen eller ugnen).
Samtidigt blir det plats bredvid (och kanske mittemot) diskmaskinen för lådor med porslin etc. och när man har ätit klart går man längs fönstret med det smutsiga för att ställa in i diskmaskinen och sen går man vidare förbi diskhon, vilket gör att man inte behöver krocka i öppningen mellan fönsterväggen och köksön.
Om ett av högskåpen är skafferi ska det vara i änden närmast diskhon.

Med diskhon i köksön blir det ungefär likadant fast tvärtom ;)
Går att välja om diskmaskinen också ska vara i köksön eller om den ska få vara bredvid den lilla utslagsvasken.

Blev det någorlunda förståeligt?
 
Skulle överväga att flytta diskmaskinen så den inte är i hörnet. Och skippat ho i köksön eftersom ni inte har ett ställe med en stor sammanhängande bänkyta.
 
Hemmakatten
Hade en mycket liknande planlösning i vårt hus. I köksön fanns det en extra ho, 40x50cm, en liten rund ho är värdelös, som var placerad lite åt ena sidan.

Stod alltid vid köksön och skalade, hackade, rensade, bakade, sköljde. Så bra och oundgängligt med vatten och ho i köksön.

Hade också en sopkorg i översta lådan, 30cm bred. Väldigt enkelt att dra ut lådan och dra ner skäl och skräp i den.

På gavlarna högst upp hade vi eluttag. Väldigt praktiskt för mixer, brödrost mm.

Försök att göra köksön lite bredare än 60cm, det gör underverk med bara 10-15cm till.

Vår diskmaskin var placerad mellan hö och häll. Enda möjliga platsen. Vet att många avråder från det, mest verkar det vara för att folk av nån outgrundlig anledning har luckan öppen hela tiden. Med flyttad placering kommer ni åt den från båda sidorna och det underlättar i- och urplockning.
 
Redigerat:
BirgitS BirgitS skrev:
Kan ni tänka er att ha stor diskho eller häll i köksön?
Det är då bäst att låta köksöns sida mot matplatsen vara 110 cm hög (samma höjd som en bardisk) när inte köksön är 90 cm djup.
Typ [länk] och [länk] men behöver förstås inte vara en tjock vägg med skiva ovanpå utan bara en tunn skiva som förhindrar att det stänker över kanten.

Om ni väljer att ha hällen i köksön:
Låt diskhon flytta åt höger så att det inte blir så långt därifrån till kyl och frys som då får vara längst till vänster.
Ugn och mikro så att man kan övervaka dem när man står vid hällen.
Låt köksön vara längre så att den är ung. 120 cm från högskåpen. Den ända av köksön som är närmast högskåpen får vara den viktigast bänkytan och då kan man stå även på gaveln av köksön om man vill, låt den vara kring 100 cm lång och sen hällen samt en liten utslagsvask närmast fönsterväggen. Det blir då en rätt bra arbetstriangel (kyl/frys -> diskho -> vända sig om och lägga på arb.bänken -> hällen eller ugnen).
Samtidigt blir det plats bredvid (och kanske mittemot) diskmaskinen för lådor med porslin etc. och när man har ätit klart går man längs fönstret med det smutsiga för att ställa in i diskmaskinen och sen går man vidare förbi diskhon, vilket gör att man inte behöver krocka i öppningen mellan fönsterväggen och köksön.
Om ett av högskåpen är skafferi ska det vara i änden närmast diskhon.

Med diskhon i köksön blir det ungefär likadant fast tvärtom ;)
Går att välja om diskmaskinen också ska vara i köksön eller om den ska få vara bredvid den lilla utslagsvasken.

Blev det någorlunda förståeligt?
Bra idéer! Spontant föredrar vi nog att inte ha ett stänkskydd på köksön. Däremot ska vi fundera på om vi kan göra den lite djupare som föreslogs i ett annat inlägg. Då kanske det kommer lite mindre stänk på golvet vid matbordet. Dessutom föredrar vi idén med vask i köksön snarare ön häll.

Det var en bra poäng med avståndet mellan kyl/frys och en bänkyta, så om vi gör som du sa och förlänger ön så får vi:
3D-skiss av kökslayout med måttangivelser, köksö med vask och matbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Då har vi också flyttat diskmaskinen till ön, och får totalt sett mer plats i lådor. Hur verkar detta?
 
  • Gilla
Johannes Carlsson och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
J Johan.B skrev:
Däremot ska vi fundera på om vi kan göra den lite djupare som föreslogs i ett annat inlägg. Då kanske det kommer lite mindre stänk på golvet vid matbordet.
Ja, om köksön är 90 cm djup så bör det inte bli just något som stänker över kanten. Några cm kan du ju minska ner avståndet mellan de två bänkraderna så blir det mindre trångt mot matbordet.
 
Hemmakatten
Du behöver inte ha 1226mm mellan bänk och köksön. Du kan gott minska det avståndet lite.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.