I åtta år har min skruvdragare (Parkside, köpt på Lidl för 350:) funkat förträffligt trots trägen användning. Men så plötsligt går batteriet inte att ladda alls längre. Det ryktas att litiumbatterier går att reparera eller rekonditionera med enkla metoder, så att de åter tar laddning. Orsaken till att batterierna inte längre tar laddning skulle vara att de alltför länge legat urladdade. Vet ngn ngt om detta?:thinking:
 
C
Det är en säkerhetsfunktion i batteripacken (eller ev. laddaren) som hindrar batteriet från att laddas om det en gång blivit djupurladdat (vilket lithiumbatterier inte mår bra av). Om man kopplar förbi skyddskretsen och laddar cellerna ändå så går det att återuppväcka batteriet förutsatt att inte någon cell blivit skadad. Vilket så klart inte är helt riskfritt, i synnerhet om man inte vet vad man gör.

Men efter 8 år brukar det ändå vara dags att investera i ett nytt batteripack.
 
MultiMan
Litiumbatterier är väl snarast de mest besvärliga att ladda korrekt och försöka få liv i om döda, med risk för okontrollerade förlopp (typ brand).

Batterierna sitter i ett batteripack med flera andra och kan därför bli polvända vid total urladdning om man har otur, med stora risker att försöka få ordning på (om ens möjligt).
Det kan ha bildats kopparbryggor mellan skikten i batteriet om det varit totalt urladdat och det innebär kortslutning och brandrisk vid laddningsförsök. Plus fler saker som jag inte kommer på just nu.

Lite länkar där jag brukar läsa om batterier (alla typer):
[URL]https://batteryuniversity.com/learn/[/URL]

https://batteryuniversity.com/learn/article/types_of_lithium_ion
https://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries
https://batteryuniversity.com/learn/article/testing_lithium_based_batteries
https://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_repair_a_battery_pack

Men att försöka reparera ett 8 år gammalt Lidl-pack till en superbillig skruvdragare känns inte lönt, varken i tid, pengar eller risk. Passar inte de lösa batterierna de säljer idag? Annars kanske du ska överväga att köpa ett märke där man kan fixa nya batterier även efter lång tid.
 
Öppnar man batteriet så brukar det sitta standardceller i dom. Kolla vad det är och se om det finns nya på t ex Kjell & Co.
 
Mitt extrabatteri till min dewalt dog nu efter lite mer än ett år. Är det rimligt? Batteriet har inte används mycket (förmodligen för lite då kanske).
 
MultiMan
useless useless skrev:
Öppnar man batteriet så brukar det sitta standardceller i dom. Kolla vad det är och se om det finns nya på t ex Kjell & Co.
De beror ju på märke och flera har inbyggd intelligens som hindrar direkt utbyte, alldeles oavsett vilken cell som används. Makita är ett exempel där laddningselektroniken spärrar användning (permanent) när batterierna testats defekta 3ggr (eller något sådant). Nu tror jag det kommit piratkort, men vem vet hur säkert det är?

V Villa1949 skrev:
Mitt extrabatteri till min dewalt dog nu efter lite mer än ett år. Är det rimligt? Batteriet har inte används mycket (förmodligen för lite då kanske).
Det inbyggda kretskortet med sin övervakningselektronik drar lite ström även liggandes på hyllan, bortsett från cellerna självurladdning. En del märken använder bara 1-2 av packets celler för matningen och då är risken för obalans och döda pack ännu större. Kontrollera och ladda iaf en gång i halvåret. Gäller alla batteriprylar.
 
Tack för alla goda råd och värdefulla synpunkter. Nu laddar min skruvdragare igen, precis som den ska. Felet var ett glapp i kontaktytan mellan batteri och laddare, som jag inte upptäckt tidigare. Lätt avhjälpt. Slarvigt av mig. Dock - efter åtta års frekvent användning måste jag nog räkna med batteritrassel framöver. Då ska jag återvända till de goda råd jag fått och se, vad jag kan göra åt saken på allvar. Gillar verkligen den billiga apparaten. Inte bara för priset. Suverän borrchuck, som lätt kan dras av, om man istället vill köra med bits i fast hållare vid just skruv- och mutterdragning. Man fäster sig vid gamla grejor med åren.:rofl:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.