Har köpt en Pir-Detektor som skall styra en strålkastare 80W Led. På Pir-Detektorn står det 500/1000W ( resistiv belastning). Går det att styra denna strålkastare direkt från detektorn, eller skall jag ha en kontaktor emellan? Denna Ledstrålkastare är väl inte en resistiv last. Det är väl en kapacitiv last och då klarar kanske inte detektorn denna typ av belastning. Tacksam för svar.
 
Kan funka. Möjligtvis med förkortad livslängd.
 
Om vi antar att den har ett mekaniskt relä (du hör om det klickar), så är sådana ofta specade att tåla 10 - 30% av max resistiv last, om lasten är kapacitiv. Nu är det lite missvisande, för det handlar egentligen om hur stor kapacitans som lasten har, inte om hur stor ström lasten drar vid drift. Kondensatorn drar (teoretiskt) oändligt mycket ström när strömmen slås på, strömmen minskar sedan snabbt, hur snabbt beror på hur stor kapacitansen är.

De mekaniska kontakterna i ett relä tar inte skada av extremt stora strömmar så länge de inte blir långvariga (lång tid är i millisekundsklassen).

Om det däremot sitter ett elektroniskt relä, så har det halvledare som kan ta skada redan efter någon nanosekund med extremt för hög ström. Sådana innehåller dock ofta skyddskretsar som fördröjer tillslaget tills växelströmmen går igenom nollpunkten (max 10 millisekunder), då blir tillslagsströmmen noll, men ökar sedan i måttlig takt när växelströmmen ökar under perioden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.