Har en lysrörarmatur (Exaktor/Proton) i tvättstugan som är dubbeltrappkopplad. På ena brytaren styrs även en ytterbelysning. Är nästan hundra på att ena lampan i ytterbelysningen gått sönder vid antingen tändning eller släckning av lysröret. Detta har nu hänt 4ggr. Lamporna som gått sönder är Ikeas GU10 led samt även en 35W halogen. När Ikealamporna gått sönder har även säkringen löst, men inte när halogenlampan gick.

Elektrikern som gjort allt eljobb i huset (förutom inkoppling av ytterbelysningarna) skyller på Ikeas GU10 Led lampa som enligt honom är en skräplampa. Detta känns nu lite långsökt eftersom 35 wattaren också gick sönder och att jag förövrigt har 2st likadana armaturer till med totalt 4st Ikea led som aldrig går sönder.

Mätte fas/nolla till ytterbelysningen (av) och fick antingen 21/48/80V beroende på vilken kombination DT-brytarna stod i och som högst ca 235V vid ytterbelysning på. Mätte med en Fluke 171.

Antar att man behöver mäta med oscilloskop för att hinna se om det nu skulle "spika", så frågan är väl egentligen:

Kan det vara ett tänkbart scenario att lysrörsarmaturen är "felet"?
 
Om lysröret inte har faskompenseringskondensator så KAN överspänning just vid frånslaget från induktansen göra att skräplampan från IKEA går sönder. Spänningsspikar ÄR farligt för dåligt konstruerade LED belysningar.

Prova med någon annan LED lampa

Protte
 
Chansen eller risken till att armaturen saknar faskompensering bör vara ganska liten, speciellt om det är en nyare armatur. Kan inte tänka mig att svenska armaturtillverkare kört med okompenserade don på länge. Men som prototypen säger, det KAN vara ett okompenserat don. Öppna lysrörsarmaturen och ta en bild på drivdonet, alternativt skriv av vad som står på det.

Skillanden på dyrare och billigare LED-lampor är att flera av de dyrare har ett inbyggt översspänningsskydd som löser ut och räddar elektroniken. Lite ska man väll få för de 500 kr som en "riktig" lampa kostar! =)
 
Lite märkligt att du kan mäta upp en spänning på tändtråden till ytterbelysningen med den avslagen. Du borde inte kunna mäta upp något alls eftersom tändtråden borde ha tillräcklig kontakt med N genom lamporna. Eller finns ett ljusrelä på vägen?

En möjlig lösning kan vara att installera OBOs överspänningsskydd för dosa, eller ELKOs transientskydd.

Men i grunden är det lysröret som inte får störa nätet så här.

imagesimages
 
2013-01-02_12-30-24_555.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Bifogar bild på lysrörsarmaturen. Är det den gröna som är faskompenseringskondensatorn?


Finns inget ljusrelä!
 
Redigerat:
Nja, det är nog ett avstörningsfilter (kondensator på 100 nF) som kanske är kass. Du kan ju plocka loss den och mäta kapacitansen.
 
Drivdonet är parallell kompenserat med 4.5 uF och har låga övertoner. Jag tror inte att lysrörsarmaturen skickar för mycket "skit" för att pajja lamporna.

Som i all felsökningar - är nollan ordentligt åtskruvad i centralen? :)
 
Mikael_L
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Lite märkligt att du kan mäta upp en spänning på tändtråden till ytterbelysningen med den avslagen. Du borde inte kunna mäta upp något alls eftersom tändtråden borde ha tillräcklig kontakt med N genom lamporna.
Så kan man tycka. Så tänkte jag för ett tag sedan, och har gett mig lite magont sen.

Håll utkik efter något inlägg från mig i någon annan tråd, jag ska snart skriva om det.
Blir lite OT här.

edit:
En riktigt gammal tråd ser jag. År nog årets rekord i trådlyft, än så länge i alla fall. :)
Det dök upp en länk i "värsta elkopplingen"-tråden, jag följde.
 
Ehmm, följde oxå...

Om lysröret är släckt, ena änden av lysröret är ansluten till N och andra änden är bortkopplad, frisvävande, men ligger intill en fasledare en längre sträcka kan den kapacitiva kopplingen mycket väl fånga upp en spänning, eller att avstörningskondingen leder över lite. Speciellt som lysrörsarmaturen enligt bild tycks sakna faskompensering.

Julas storsäljande lysrörsarmatur saknar faskompensering.
 
Problemet försvann i samband med att det drogs ny tändtråd till just den ytterbelysningen pga inkoppling av astrour, ej av samma elektriker. Detta menade den fösta elektrikern var nonsens.

Case closed.
 
hsd
Då följer förmodligen ledlampan inte EMC-direktivet
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.