Har en gammal flaggstångsfundament i trädgården - en tjock I-formad järnbalk. Jag gissar att det finns mycket betong under marken och funderar på att gräver lite och kapa. Hur skulle man bäst gör? Kan man hyra en plasmaskärare till exempel - och är det något för en nybörjare? (Har själv bara en vanlig liten vinkelslip och en billig tigersåg - och det är svårt att tror att de skulle vara till hjälp).

Tacksam för råd/tipps.
 
Det borde inte vara några problem med en vinkelslip, men räkna med att köra slut på mer än en skiva. Måtta med din slip, att den kommer åt överallt, annars kanske det behövs en med 230mm skiva. De billigaste sådana maskinerna är så billiga att det inte lönar sig att hyra. När det gäller en vinkelslip, så är den primära skillnaden mellan en dyr och en billig maskin, hur länge de håller. Och en lite dyrare kan ha mjukstart, så den startar behagligare.
 
  • Gilla
Swedave
  • Laddar…
Det är nog lättare att ta upp hela fundamentet än att kapa det under mark.
 

Bästa svaret

Hade också ett sådant fundament, mitt fall stack betongen upp ovanför marken men det tog bara nån minut att kapa den med en 125mm rondell (med 1mm biltema-skiva) och sen slipa ner resterna så den blev jämns med betongen. I ditt fall är det väl bara att gräva ett tillräckligt stort hål så du kommer åt från alla håll och sen kapa, hur liten rondellen än är bör den duga, en I-balk når man ju från alla håll så det behövs ju bara några mm skiva.
 
  • Gilla
Swedave
  • Laddar…
Beror ju på vad man har för resurser, kan man lyfta något ton som gottat sig fast i marken så visst kan man ta hela.

Om man nu ska fixa till något dolt så får man nog börja med att bila bort en del betong och sedan kapa.
Plasmaskärare var väl att ta i, kräver tryckluft. Tigersåg med metallblad och inte köra så fort är nog en bra lösning.

Protte
 
Jag skulle inte tro att den är så tung. Ett färdigt fundament väger 225kg. Mer än så kan det ju vara, men inte extremt mycket mer.
 
Nu är det löst. Tack för alla svar. Kapade under marken lätt med en 125mm biltema skiva. Meec maskinen (billig skit) rök lite...
Rostig stolpe kapad under marken med uppgrävd jord och verktyg synliga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jordkabel kapad med 125mm kapskiva synlig i grävd grop med en biltema skiva och delar av verktyg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Du och 19till och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.