Status
Tråden går ej att kommentera.
M MoveMe skrev:
Är det inte mäklarens fel som värderade stugan så högt? Tycker mig ha sett många stugor i norra delen av Sverige ligga nära havet, toppen utsikt men inte nåt miljonen ens?
Det ligger i princip på cykelavstånd från Umeå så priset blir därefter, oavsett folk som aldrig varit norr om Odenplans föreställningar om pistvakt, kalfjäll och hus som skänks bort, men lite i överkant ligger det nog. Kan man tänka sig att åka några mil inåt landet så blir prisbilden mer i linje med vad du skriver.
 
Redigerat:
  • Gilla
Anonymiserad 137805 och 3 till
  • Laddar…
Mycket hårda ord i den här tråden kan jag tycka.

Marknadsekonomin är hård men rättvis. Får man Ina bud så är priset helt enkelt för högt. Antingen så får man höja värdet på det som säljs eller sänka priset.
 
  • Gilla
Appendix och 12 till
  • Laddar…
Tror huset är bättre än på bilderna. Fotografen har nog missat att framhäva enheldel.
Men ja
Snygga till tomten och parkering och måla i mattare färger samt lyxa till kranar och handtag osv i kök och badrum och framhäv fönster.
Väldigt stereotypisk mamma pappa barn inriktat samt potential för fritidssysslor även utan barnfamilj i sikte kan ju vara bra att införa. Allt beroende på säsong samt plats
Skidor
Fiskespön
leksaker typ lastbil och dockvagn något mjukisdjur målarböcker eller pysselhörna till jul.
Kikare för att locka fågelintresserade.
Stativ med en påbörjad tavla och öppnade färgburkar palett
Såna där safta och sylta burkar
Läshörna
Snygg verktygs och redskapsförvaring
Sällskapsspel.

Men som sagt tycker det är fint i de stora hela men kan vara bra att främhäva vad som går att göra där. Kanske fota entré skylten till närmsta café eller någon fornlämning osv så man inte får känslan av att vara enda stugan i världen och att det går att komma till civilisationen vid behov
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Snälla.snickaren skrev:
Har ett litet hus, 70 m2, åretrunt boende vid vattnet. Har byggt ut ett gammalt 150 år gammalt härbre och sparat allt timmer invändigt. Nytt badrum, stort sovloft och litet sovrum nere är tillbyggt. Vitlaserad plywood på väggar och tak ger en jättefin känsla.

Vi la ut det för försäljning, hade 11000 besökare på hemnet men fick inte ett bud.
Utomhus var gräsmattan bedrövlig, det låg stenbumlingar och stubbar bakom hus. Och taket är i fint skick men ser slitet ut och är blandat rött tegel och svart plåt.
Vi gick på mäklarens råd som sa att det var bara att lägga ut. Nu ska vi lägga ut igen och inser att vi bör nog förbättra utvändigt. Vi tror att invändigt krävs små förändringar, annars är det nog bra.

Bild 1 visar hur det såg ut vid försäljning. Tomten var inte i bra skick då, vi var inte där och visste inte om hur lite gräs som fanns.
Dom senare bilderna visar hur det ser ut nu och invändiga bilder.
Vi tänker oss att göra ngt av följande.

1. Anlägga en grusgång till huset och lägga grus på parkering.
2. Flytta stenbumlingar till tomtgräns eller ta bort helt. Så dom inte ligger i en hög.
3. Ta bort alla stubbar.
4. Såklart klippa gräs på hela tomten :)
5. Inne bygga in luftning för avlopp.
6 Plantera några buskar.
7. Måla dörr till förråd så båda är blå.

och sedan tänker vi ev.

7. Måla tegeltak svart eller plåttak rött så att det matchar. Men våra vänner tycker inte vi ska lägga fokus på tak.
8. Gräva och anlägga en ny fin gräsmatta kring entre på säg 100-150 m2. Men det har vi också fått råd om att inte göra.

Hjälp!!!!!
Vad säger ni om våra tankar?
Har vi missat ngt som vi absolut borde göra?
Eller tar vi i alldeles för mycket?
Verkligen tacksam för lite goda råd.
[bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild] [bild]
Vilken fin potential och wow vad fin inredning!

Jag skulle satt lister mellan gliporna i plywooden invändigt då de (åtminstone på bild) ger en väldigt naken och ofärdig känsla.

Nästa steg skulle vara att grusa tomten. Där tänker du helt rätt tycker jag. Grusa gångar dels från parkering till huset, fortsätt gärna vidare och gör en grusad uteplats (gärna i kvällssolen med lite vattenutsikt)
När ni ska grusa; tänk stora, runda, böljande former. När man har en sådan naturtomt så gifter sig det med mjuka runda former bäst. Gör ni rak grusgång så kommer resten av er ofixade tomt att se ännu mer ofixad ut.
Lägg fina runda stenar som ram till gångarna och uteplatsen så det ser lite genomtänkt ut.

När ni ska plantera:
Ni har en väldigt vild och ofixad tomt. Det krävs extremt mycket arbete för att få den att bli ”fixad”. Jag skulle istället satsa på att göra tomten till en charmig naturtomt. Om ni tänker efter ordentligt innan ni planterar och satsar på lättskötta, pigga, livliga växter och planteringar så kommer tomten få mycket charm.

Plantera gärna lite rabatter (tex Svarta pallkragar eller rabatter som ni ramar in med runda stenar) nära köksingången med lättskötta och fina matkryddor som tex citronmeliss, mynta, basilika, persilja etc. de vissnar först men tar sig sedan och blir jättefina. Åtminstone citronmeliss och mynta är återkommande och sköter sig själv.

Lavendel är också en fin blomma som passar väldigt bra till naturtomt och som gärna återkommer. Att sätta ett en herrans massa taklök nära grusgången/uteplatsen skulle vara ett jättefint komplement.
 
  • Haha
  • Gilla
Anonymiserad 137805 och 1 till
  • Laddar…
MultiMan
@Tykostse : Är verkligen lavendel och särskilt taklök härdig nog för Umeå? Du får gärna tipsa om sorter isf för jag vill hemskt gärna ha en bit av Provence i Västernorrland också.
 
  • Gilla
Anonymiserad 137805
  • Laddar…
Är huset besiktat och delas besiktningsprotokollet med spekulanterna? Jag köpte mitt hus för ca ett år sedan och jag kan delge hur jag resonerade vid köpet. Jag var på minst 15 olika objekt, men gav bara bud på ett hus, det jag tillslut köpte. Varför lade jag då bara ett bud? Jo, besiktningsprotokollet var väldigt viktigt för mig, detta då jag inte har någon byggteknisk kompetens alls. Självklart skulle jag ju besikta huset sen med en besiktningsman, men detta är steget efter första kontraktsskrivningen, och det känns som lite gambling att skriva på ett avtal som visserligen får brytas med besiktningsklausul, men att sedan lägga ned 5-10k :- för att besikta ett hus som jag ändå inte var helt säker på var inte aktuellt för mig.
De husen som hade besiktningsprotokoll ute var mer aktuella då det kändes som att ägaren inte hade lika mycket att dölja, mer transparenta helt enkelt. På de visningarna så kunde jag titta mer på känslan av huset och läget då jag visste var de stora problemen fanns.
De husen som saknade besiktningsprotokoll äntrade jag med en helt annan approach. Jag var mycket mer kritisk till allt och vid minsta lilla osäkerhet, exempelvis att golvet sviktade eller att taket så eftersatt ut så försvann mitt intresse helt. Det är mycket möjligt att de husen var klockrena, men min inställning var "inget besiktningsprotokoll => något döljs". Det behöver inte vara så, men som spekulant resonerar jag som så, speciellt om huset kostar över två miljoner.

Det här med ärlighet är verkligen allt för mig vid husvisning. Ett av husen jag kollade på var verkligen ett drömhus, en gammal skolbyggnad som hade rustats upp i fint skick, 6000 kvm tomt med gäststuga m.m. Besiktningsprotokoll saknades, men det var verkligen en drömkåk så jag tillät mig själv att vara lite mindre kritisk denna gång. Efter att ha gått ett varv på övervåningen så kom jag ner till den nedre våningen, gick igenom kök och badrum m.m och jag var verkligen såld. Men sen kom jag in i vardagsrummet och fick en rejäl huvudvärk med detsamma. Det var en frän och stickande lukt härifrån och golvet lutade ner mot ett hörn. Jag frågade mäklaren om lukten och han hävdade att han knappt kände något och att ägarna aldrig märkt något. Något tillfälligt då tänkte jag och lämnade visningen. Jag återkom på nästa visning dagen efter och gick direkt in i vardagsrummet. Vad fanns då där? Jo en jäkla massa starkt luktande blommor som gav ett täcke av blomdoft över den fräna lukten. Jag lämnade visningen med en gång. Jo tjena att ägarna och mäklaren aldrig hade känt lukten om de nu försökte dölja den med dessa blommor. Kändes som att om de försöker dölja detta, vad mer döljer de?
Det huset låg ute länge trots bra prisbild. Ägarna hade rustat upp ytskiktet men totalt struntat i allt som låg bakom tapeter, huset lutade ju.
Kontentan är att det är bättre att vara ärlig och säga vad man vet som är dåligt, för om man säger att allt är bra och att spekulanten sen upptäcker något som inte är bra, då undrar man ju vad mer säljaren undanhåller.
 
  • Gilla
civilingenjören och 5 till
  • Laddar…
Huddingebo Huddingebo skrev:
De flesta mäklare ljuger när de säger att det inte lönar sig att göra i ordning en fastighet inför en försäljning.
De är mest sugna på att få sälja objektet än inte alls.
Japp, och jag lägger till att de är mest sugna på att sälja så snabbt som möjligt.
 
  • Gilla
Huddingebo
  • Laddar…
harry73
MultiMan MultiMan skrev:
Som redan påpekats så kan man inte bara såga av alla stockar i ett timmerhus som det ser ut att ha gjorts i en dörröppning, varningsklockorna ringde direkt när jag såg bilder på dörröppningen in till sovrummet. Är det förstärkt på rätt som man normalt sett måste göra och timmerspecialisten i forumet, @heimlaga , brukar prata om?
Detta är en våldig punkt som ni borde kolla upp.
Tittar jag på bilden av dörröppningen, verkar det som att timmerstockarna hålls på plats med en list.
Att åtgärda detta på rätt sätt kan inte vara en stor kostnad men är jätteviktig för husets kvalitet
Inredningsbild som visar en dörröppning med synliga timmerstockar stödda av en list, bredvid en vitmålad vägg och en stol med korg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
gww och 7 till
  • Laddar…
C calibramicke skrev:
Det är mycket möjligt att de husen var klockrena, men min inställning var "inget besiktningsprotokoll => något döljs".

Kändes som att om de försöker dölja detta, vad mer döljer de?
Precis så resonerade vi. Inget besiktningsprotokoll - jag tror det finns något säljaren inte vill ha papper på att den vet.

Absolut gick vi säkert miste om bra hus. Men det finns många hus på marknaden och vi hade ingen lust att besiktiga, hitta fel och sedan behöva börja pruta eller bara släppa och gå vidare.

Men så tillhör vi då också den kategori köpare som mäklare och säljare väljer att inte rikta in sig på.
 
  • Gilla
Appendix och 1 till
  • Laddar…
Fast det beror ju lite på vad huset kostar. Häromkring säljs de flesta hus för runt 500 000 eller lägre. Det känns inte motiverat att göra en besiktning före försäljningen då. Speciellt inte som hus kan stå osålda i flera år.
Vill köparen göra en besiktning är det ju upp till dem, men jag tycker inte det är värt pengarna.
 
  • Gilla
Kjol
  • Laddar…
Men på det här huset skulle det kanske löna sig, med ett utgångsbud på över 2 miljoner och lite udda lösningar.
 
Precis. Ett besiktningsprotokoll behöver inte vara blankt. För min del får det finnas brister, så länge man vet om det när man överväger att lägga bud. För min del visar det på transparens från säljaren, dvs det finns inga saker denne vill/hoppas på att dölja. Det behöver inte vara så från säljarens sida, men det är så jag som köpare resonerar när jag överväger bud. Många här på sidan är bra på att göra bedömningen själva, men bland hemnetsurfarna, dvs personer som mig själv, så är besiktningsprotokollet dels en trygghet men även ganska avgörande för om jag lägger bud eller ej. Sen är det självklart så att billigare objekt inte har samma krav från min sida som köpare. Även om jag bott 26 av 29 år i Stockholm så är 2.3 miljoner inga fickpengar för mig och allt måste kännas rätt för att jag ska överväga att lägga bud.
 
  • Gilla
Appendix och 1 till
  • Laddar…
harry73
Snälla.snickaren skrev:
Har ett litet hus, 70 m2, åretrunt boende vid vattnet.
Jag tror att ni behöver vara tydligare med vad man kan göra med huset. Själv skriver du åretrunt boende och det känns som du tycker att huset ska säljas som en vanlig villa.

Men det finns många saker som tyder på att det är ett fritidshus i annonsen.

För det första har huset typkod 213, det betyder att huset har ett lägre värde än 50 tkr https://www.skatteverket.se/privat/...koderforsmahus.4.46ae6b26141980f1e2d3a0a.html

Sedan räknar man i driftkostnader bara med ett sommarabonnemang för renhållningen. Vad betyder det för uppvärmningskostnader? Är det också bara sommaruppvärmning?
Det finns inte heller en energideklaration eftersom det inte behövs för denna typ av fastighet.
Man börjar undra om man kan använda vattnet året runt och hur lämpligt huset är för åretruntboende.

Hur länge bodde ni i huset och var det permanentboende?
- Kom i alla fall med en energideklaration.
- Skriv tydligt att man kan använda det som fritidshus (sommar och vinter) eller att man kan flytta dit permanent om man vill.
- Räkna med kostnaden för ett åretrunt renhållningsabonnemang (och skriv att man eventuellt kan välja sommarabonnemanget

Går det att lägga in huset 2 gånger på hemnet, både som villa och fritidshus, blir det ännu tydligare.
 
  • Gilla
Cruzze och 1 till
  • Laddar…
A
harry73 harry73 skrev:
Detta är en våldig punkt som ni borde kolla upp.
Tittar jag på bilden av dörröppningen, verkar det som att timmerstockarna hålls på plats med en list.
Att åtgärda detta på rätt sätt kan inte vara en stor kostnad men är jätteviktig för husets kvalitet
[bild]
Hela det partiet ser lite märkligt ut, avloppsröret, förrådslampan och den klossiga strömbrytaren. Det andas inte 2-miljonerskåk direkt.
 
  • Gilla
Anonymiserad 137805 och 3 till
  • Laddar…
KristinaRT
Emma242 skrev:
Hela det partiet ser lite märkligt ut, avloppsröret, förrådslampan och den klossiga strömbrytaren. Det andas inte 2-miljonerskåk direkt.
Det känns kolonistuga eller sommarstuga. Vilket illustrerar vad jag skrev ovan - diskrepansen mellan säljarens och potentiella köpares bild av objektet och dess värde.
 
  • Gilla
Anonymiserad 137805 och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.