Hej och tack för ett bra test.

Vi ska flytta till hus från lägenhet i September och har börjat läsa massvis av trådar här på byggahus.se. Jag hade gärna sett att ni började med podcast. Med allt inom att bygga, renovera och annat som har med hus samt tomt att göra. Tillbehörs avsnitt och olika teman. Knyter besökare mer till byggahus.se när man också kan lyssna in olika avsnitt.

Tack för en fantastisk sida!
 
  • Gilla
Flipbed
  • Laddar…
Skulle önska instruktioner text eller film för vanliga arbetsmoment när man renoverar hus på "hobbynivå", likt filmerna Byggmax har men riktiga istället för animerat (tycker det visar bättre och blir tydligare).

En annan önskan vore en prisjakt fast för hantverkartjänster. Kanske att medlemmar kan hjälpa till att rapportera in exempelvis timkostnad för olika typer av hantverkare så man får en hum om vad normalpriset är i din region (kanske även kan generera intäkter till Byggahus.se för framtida satsningar i form av reklam från firmor etc).
 
Ventilation och hur självdrag skall fungera. Tyvärr finns få VVS.are som kan idag. Vad man skall tänka på vid planering av bygge. Gärna exempel med renovering eller ombyggnad av äldre hus.
Likaså hur man räknar för att dimensionera sitt värmesystem. Om man som vi skall byta från direktel till vattenburen golvärme vad skall man tänka på för att få rätt storlek på ackumulator till exempel. Hur man sedan kan addera olika varianter på tillförsel av energi. Det finns flera hundratusen villaägare med direktel och enkla värmepumpar men vill man ändra hela systemet saknas generell kunskap. Som villaägare hamnar man i händerna på försäljare som bara säljer sitt märke.
Vi skulle ha stor nytta av en häcksax då vi omges av förvuxna häckar. Även om dom inte är våra måste vi klippa för att komma fram på vår infart. Nu klipper vi för hand men det räcker inte i längden.
 
En samlingssida för bra och seriösa länkar inom olika kategorier för allt som rör huset. Tänk www.catweb.se fast för Byggahus.

Precis dragit på mig en elak och långvarig handledsinflammation på grund av en gammal och tung häcksax.
 
Fadai
Jag tror att många skulle vara intresserade av att läsa ett reportage om Småhusbyn som håller på att byggas i Uddebo utanför Tranemo. En innovativ och nytänkande ide om att bygga enkla och billiga småhus, med betoning på små, som har en kooperativ tanke. Kommer inte att finnas t ex badrum i varje hus utan såna bekvämligheter delas i en gemensam byggnad. Talas mkt om behovet av billiga bostäder och detta är definitivt en lösning utanför the box.
Gärna fler artiklar om nytänkande/annorlunda byggideér och "grönt" byggande.
 
Ännu mer tema ”äldre hus” (byggnadsvård), tex torp. Det finns så mycket jobb att göra i äldre hus, där det inte lämpar sig med normala/moderna metoder och material. Ett mycket intressant ämne, som jag aldrig får nog av.
 
Många bra idéer. Å några lite mindre bra :p

Kom på en sak till: vid tävlingar, som den senaste med dammsugarrobot, fixa nåt bra pris för just den produkten man tävlat om. Jag är inte mindre intresserad av den roboten idag, och med ett bra pris från sponsorn till tävlingen kanske jag slår till på en (y)
 
Marlen Eskilsson Marlen Eskilsson skrev:
Vi har testat 12 häcksaxar och nu tänkte jag att vi tävlar vi ut dem alla bland er medlemmar på Byggahus.se, så får ni möjlighet att testa vidare där hemma.

[bild]

Så här tävlar du:


Skriv ner dina idéer om vad du skulle vilja läsa mer om eller kunna göra här på Byggahus.se. Kanske har du själv gjort något intressant vid ditt hus som du vill att vi skriver om? Alla idéer är välkomna. Du skriver ditt tävlingsbidrag här i tävlingstråden.

Vilka vinner?

Vinnarna är de som har de bästa idéerna som vi vill göra något av.

Vi har 12 stycken häcksaxar och vi kommer att rangordna idéerna. Bästa idén får den häcksax som fick högst betyg i testet, näst bästa idén får den som hade näst högst betyg i testet, och så vidare.

Häcksaxarna vi tävlar ut är alltså:

Ryobi RHT1851R20F
Stihl HSA 56
Bosh AdvancedGrassCut 36
Ryobi RHT36C61R15S
Dewalt DCM56P1
Black & Decker GTC18502PC
Husqvarna 115iHD45
Biltema CHT 36
Bosch AHS 70-34
Bosch AHS 45-16
Bosch EasyHedgeCut 12-35
Biltema CPH 36

Läs mer om häcksaxarna här: [länk]

Tävlingen pågår till och med torsdag den 29/8.

Lycka till!
Jag skulle väldigt gärna läsa enkla men detaljerade guider för olika mindre projekt. Som nybliven husägare gör man allt för första gången och då vore det skönt med några enkla guider. Dessa skulle gärna få vara graderade på något sätt för att ange svårigheten med projekter och om det finns olika varianter kan dessa också beskrivas och graderas. Jag skulle gärna se att dessa är ungefär som en "guide for dummies". Exempelvis kan jag tänka mig projekt som: lägga om stensatt gång, klippa häckar, lägga trall (på mark, på befintlig alltan osv), måla om inne (finns ju en uppsjö av olika färger till olika ändamål, ex trä, betong, plast osv), sätta nytt innertak, lägga golv osv. Finns såklart massor av fler möjliga projekt!
 
En forumdel där man kan samla offerter på utförda arbeten, med text, bilder mm.
Tex stenläggning med gatsten 40kvm, inkl grävning i Enköping, pris xx,xxx:-
Tror att många skulle få en bättre uppfattning om kostnader och även inspiration.
Kanske även många får lust att utföra fler arbeten själva när de inser vad de kan spara. Borde även ge fler en ungefärlig bild på vad olika projekt kostar/ska kosta när man anlitar någon på löpande räkning.

Med vänlig hälsning, fremax
 
En DIY-bank med videoklipp + enkla steg för steg-instruktioner hade verkligen uppskattats. Allt ifrån hur man byter altandörr till hur man ventilerar element hade varit välkommet, gärna för medlemmar att själv lägga upp.
 
Något som de flesta besökare och medlemmar på detta forum allt som oftast kommer i kontakt med är verktyg och situationer som är potentiellt skadliga och i värsta fall dödliga.

Enligt devisen "Säkerhet först" skulle jag vilja se en sektion dedikerad till säkerhetsutrustning, riskbedömning osv. Önskvärt vore att denna sektion/wiki hanteras av auktoriserade specialister på det aktuella området t.ex. fallskydd, mobil plattform, skyddsåtgärder vid användning av elverktyg osv.
 
  • Gilla
twoody
  • Laddar…
Orientexpressen
Svartlistor är bra att det finns och ska naturligtvis finnas kvar, men jag önskar även en "grön" lista där det listas vilka firmor som är bra, som har gott renommé och har bra likviditet. Både när det gäller hantverkare och firmor som säljer byggmaterial, växter och annat som man kan behöva här i livet som husägare.

Tips om bra mässor som vänder sig till husägare och gärna få tillgång till fribiljetter även om det är ett begränsat antal biljetter där det t ex är först-till-kvarn-principen, tävling mm.

En lista där man kan söka på olika projekt för hemmafixaren (eller länkar till andra bra sidor), t ex hur man tapetserar, bygger en altan, sätter upp en mellanvägg mm. Även en lista på vad som man kan behöva söka bygglov för och även hur det ser ut i olika kommuner när det gäller bygglov då det tyvärr inte är lika överallt.

Länkar till sidor som tar upp bra saker som vi behöver veta om bygglagar, elregler mm.
 
  • Gilla
UlrikaSpg
  • Laddar…
ullet
Jag skulle vilja se en Byggahus-femkamp ("100 m häck(klippning)" osv) där man samtidigt får konkreta tips och råd på hur man bäst utför varje moment.

PS. Även om Black&Decker-saxen inte var den bästa skulle jag helst ta emot den, då jag redan har en trimmer med den typen av batteri.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
Färskvatten är en bristvara på många ställen på jorden, jag skulle vilja läsa mer olika sätt man kan återanvända vatten i sitt hem.
Jag själv återanvänder vattnet från min kondenstumlare till tvättmaskinen.

Några tankar jag har är:
En sökfunktion med ritningar, t.ex Bygg 8m2 fristående bastu, bygg grillbänk.
En sökfunktion för recensioner, liknande det Amazon har. En produkt och medlemmarnas åsikter om produkten. T.ex Julas 42x55 trallskruv.
En sökfunktion liknande Pricerunner, för allt mellan hemförsäkringar till kanalplasttak.
 
Jag skulle villa att ni har en underavdelning med olika tester och jämförelser. Det kan då sedan handla om verktyg, olika husleverantörer, takmaterial eller isoleringsmaterial eller annat.

En specific sak som jag skulle vilja att ni testar är solpanel system från olika tillverkare. Jag har försökt söka men tycker det är väldigt svårt att få en opartisk åsikt om vad som är bra eller dåligt eller vad man borde beakta. Skulle vilja se pris/kvalitet jämförelse mellan olika solpaneler, inverterar, batterityper etc.

Andra saken som jag tror att många är intresserade av är uppdaterade jämförelser på luftvärmepumpar. Oftast när man googlar hittar men flera år gamla tester, och det kan vara svårt att hitta tester som är up-to-date.

Slutligen skulle jag också vara intresserad av artiklar angående nybyggnader av stockhus.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.