Hej.
Jag är sugen på att montera in 3 st LEDspottar på ovansidan/utsidan av garageportöppningen. Min fråga är vilken IP klassning de bör ha och om de är något annat jag bör tänka på i valet av spot.
Någon som kan rekomendera en från t.ex Bauhaus, Malmbergs. De bör vara en 230V spot så man slipper trafo.
Är det något jag behöver mer? Har ett tomt rör från dosa för utebelysning som jag skulle kunna dra till första spoten.
 
Har du klenspänning (t.ex. 12 eller 24 V) så behöver du ingen IP-klassning p.g.a. elsäkerheten även om du kanske vill ha det ändå.

Här är vad som (troligen) gäller:

https://www.lampgrossen.se/sida/IP-Klasser

IP-klasser utomhus
IPX1
Elmateriel som är placerade så att de är skyddade för regn ovanifrån eller med en vinkel på 60° från lodplanet (vertikalplanet).

IPX3
Elmateriel som kan utsättas för regn, men som är placerad på ett större vinkelrätt avstånd än 0,5 m från ett vågrätt eller ett lutande plan (mark, golv, yttertak etc.).

IPX4
Elmateriel som är placerad på vinkelrätt avstånd högst 0,5 m från ett vågrätt eller lutande plan (mark, golv, yttertak etc.).

IPX7
Elmateriel som är placerad i horisontellt plan (mark, golv etc.). Vattentätt utförande. Kan tillfälligt nedsänkas i vatten.m över golv. Kräver IP 20.

Produkter för utomhusbruk har en särskild symbol som visar detta:

http://media.villaekhojden.hidealite.se/2014/12/inomhusutomhus_ipxx.jpg

/Fredrik
 
Har de skydd av ett takutsprång så kan IPX3 räcka, annars krävs minst IPX4. Viktigt är också att det är armaturer avsedda för utomhusbruk. Vidare att tänka på är hur de ansluts, om de tillåter en fast anslutning av en installationskabel, och medger vidarekoppling till nästa, eller om det krävs en anslutningsdosa vid varje spot och en kort anslutningskabel. En klenspänningssystem tillåter smäckrare installation.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.