N
OK. Läste på lite ock kommer köra r.i.r separata till varje brukare på entréplan.Får bli ett kopplingskåp i "maskinrummet" i undervåningen där även vattnet kommer in. Så långt OK, pex rören går i mellanbjälklaget och upp till brukarna med avslut i sån där kopplingsbox. Inga skarvar eller t.kopplingar.

Bra. Men till tvättmaskinen o ev. grovtvättbalja i undervåningen då ? Upponervänd kopplingsbox + blandarbricka i taket då eller hur gör man där ? Kanske ser konstigt ut men ?

(Vill helst inte ha de rören synliga under taket)
 
tommib
Eh, du får nog specificera bättre vad du har för förutsättningar och vad du vill uppnå.

Vad menar du med "sån där kopplingsbox"? En väggdosa?

Om jag förstår dig rätt så vill du komma ner genom bottenvåningens tak med rör till tvättmaskin och utslagsback/grovvask. Det finns flera lösningar på det. Enklaste är väl att dra PAL-rör hela vägen från fördelaren, de är snyggare än PEX och går att dra rakt. Då kan du köra samma rör hela vägen. Tyvärr är de också dyrare och krångligare att hantera. En annan variant är att gå ner med PEX-rören från taket och där direkt skarva till halvhårda kopparrör, kromade eller inte beroende på smak/stil. Det finns hylsor man kan dra på PEX-rören som är vita och blanka så att man inte ser själva plaströret (dessa används vanligen till radiatorer). En tredje variant är att bara gå med PEX hela vägen till blandaren/tvättmaskinskranen. Du kan dra slangen i ett stålrör eller liknande huvuddelen av vägen så ser det snyggare ut. Om det är en källare/grovtvättstuga hade jag nog gjort så.
 
  • Gilla
nova383
  • Laddar…
N
Ja du förstod helt rätt. Menade sån där väggdosa som hör i hop med r.i.r när man ska ut genom vägg till blandarfäste o.s.v.

Sista tipset där med pex hela vägen o dölja med nåt annat snyggare låter som en bra lösning.Så får det bli : )
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.