Under senaste kanske halvåret har merparten av grannens jättestora granar dött. Hur lång tid tar det innan träden blir farliga, dvs risk att de rasar? Om de rasar ner är det överhängande risk att de rasar på vårt hus, beroende på vilket håll det blåser åt.
 
  • Flera stora granar med bruna, döda barr bland friska träd, potentiell risk för fall.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Kommer det en storm i natt så kan dom ligga över din tomt imorgon bitti.
 
Har barkborren tagit dem?
Kontakta markägaren så han får fräsa ner dem.
Vi kan nog betrakta dem som farliga redan nu, blåser det hårt åt fel håll kommer de ner.
 
lärjungen
Är det granbarkborren som varit i farten tro? Hörde på radio häromveckan att de förstört enorma mängder granar senaste tiden.

Svårt att säga när träden kommer falla. Döda träd kan ibland stå i åratal. Men förstår att det känns olustigt med döda granar nära tomten. Prata med markägaren. Ibland är de medgörliga.

På vår tomt knäcktes en frisk gran av en kraftig vindstöt och landade på vedbodens hörn och sedan ned på marken. En kvart innan hade frun och barnen vistats på exakt samma plats. Ringde markägaren och han skickade ett gäng killar som tog ned nästan alla träd runt vår tomt.
 
Det vore väl klokt att tala med den som äger träden.
 
Jag läste det som grannar. Tur där var en bild :crysmile:
 
  • Haha
Magnus E K och 5 till
  • Laddar…
Den där skulle jag ta ned före årets höststormar om den är på ett sådant ställe att den kan falla över något hus eller uthus eller annat värdefullt.

Är granen på din mark eller på någon annans?
 
Totalt 8 granar som ser lika döda ut. Var friska för ett halvår sedan. Alla står på grannens tomt, 1-2 meter in på tomten.
 
Det är ingen fara än. Vindfånget och massan minskar när barren försvinner. Rötterna är sannolikt rätt fräscha än så länge. Men om man ska ha nytta av virket är det ju läge att ta hand om det.
 
  • Gilla
lärjungen och 2 till
  • Laddar…
Brukar stå rätt länge men förr eller senare tar rötan dem, men det tar åtminstone ett tiotal år innan de blir så dåliga.
Men är det orsakat av granbarkborre ska de ur skogen annars kommer det att fortsätta.
Är det en skogsfastighet borde det ligga högt prioriterat hos ägaren. Men vi har fått tjata på Skogsstyrelsen om det när det gällt deras egen skog, slutade med att deras egen förvaltare fick flytta på sig;)
 
Mikael_L
D Daniel 109 skrev:
Det är ingen fara än. Vindfånget och massan minskar när barren försvinner. Rötterna är sannolikt rätt fräscha än så länge. Men om man ska ha nytta av virket är det ju läge att ta hand om det.
Ja.
Tall kan klara sig fantastiskt lång tid efter de dött, först vissnar barr bort och kronan blir ett mindre vindfång, samtidigt börjar tjära dras upp i stammen från rötterna och impregnerar stammen från röta i många många år.
Sen tappas grenar och de stora kan förvisso utgöra en viss liten risk för skador, men torrfuran blir ett ännu mindre vindfång.
Förr eller senare rötar den dock och kommer falla vid någon storm.

Med gran är det inte fullt lika bra, det dras upp betydligt mindre tjära från rotsystemet, så granen börjar ruttna tidigare än tallen, dock senare än de flesta lövträd. Så den får inte samma goda egenskaper att motstå röta som tall.

Men om det är någon sjuka eller insekt som tagit granarna så är de kanske farliga till att falla omedelbart, jag har inte koll riktigt, men jag kan tänka mig att det möjligen är så.
 
Det är högst sannolikt att det är granbarkborre när det ser ut så här. Den käkar upp delar av barken. Så de påverkar inte riten eller virket i granen. Men när den är död påbörjad ju en nedbrytning, men barrträ håller generellt längre än lövträd. Så även om det är sämre än tall så bryts de inte ned fort. De är inte farlig några månader efter att den dör.
 
Nej de är inte farliga ännu om de inte är innanruttna och det kan man aldrig vara säker på eftersom innanruttna granar ofta drabbas först av sjukdomar och insekter.

Rimligtvis är det bättre att få 30 sågstockar ur dem än att få en hög med ytterst dålig brännved..... och så gäller det att få ut dem illa kvickt innan sjukan sprider sig till fler granar som ju alla blir farliga småningom.
 
Två andra vanliga orsaker till att granar ser ut så där är att man endera har fyllt ut över en stor del av deras rotsystem eller att man har kört eller grävt sönder en stor del av deras rotsystem.

Granar har ytliga rötter som är väldigt känsliga för skador. Mycket vanligt att man ser sådana där granar i kanten av nya villaområden (överfyllda) eller längs schakt i skogen (söndergrävda). Det är också ett skäl till att det är så svårt att gallra områden med tät granskog. Ofta blir det mycket skador på de träd som lämnas kvar när de andra körs ut.

Är det utfyllt nära träden så brukar den döda granen kunna stå nästan hur länge som helst. Den har ju liksom blivit extra fast i marken. Är det kör eller grävskador så går de ikull fort. Företrädelsevis i riktning bort från det område som blivit skadat.
 
Fast väldigt ofta så blir granar innanruttna efter rotskador.

Rötan inuti stammen går också ned i rötterna och vanligen är det sådana granar som blåser omkull.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.