IoI skrev:
Om jag fick önska fritt, skulle jag vilja ha det så här hemma:
  • Dator i arbetsrummet, med nätverksanslutning för att köpa musika via nätet och med möjlighet att rippa egna CD-skivor. Ska bara vara igång när jag använder den.
  • LAN-hårddisk i garderoben, där jag kan lägga säkerhetskopior av min musik (och alla andra filer). Ska vara strömsnål och kunna vara igång jämt.
  • Apparat typ Squeezebox i vardagsrummet, kopplad till stereon, som kan spela min musik direkt från LAN-hårddisken utan att datorn i arbetsrummet är igång.
Är det någon som vet om man kan få det så? De apparater jag har sett (Squeezebox, Showcenter, etc) verkar alla kräva att en dator med någon typ av mjukvara står och snurrar i huset.
Låter ganska likt det jag har, förutom punkt 2 - men det är på gång. Just nu har jag en Squeezebox i vardagsrummet och kör Slimserver på min dator i arbetsrummet (två hårddiskar på 200 GB). Jag planerar att installera ClarkConnect på en gammal burk och köra slimserver på den (i garderoben...). ClarkConnect har hittills funkat bra och är relativt lätt att starta med (trots att jag bara har windowsvana).

För att använda squeezeboxen måste du mycket riktigt kunna köra slimserver på en dator eller NAS. Det finns lite andra alternativ som tidigare nämnts t.ex:

NSLU2: http://www.nslu2-linux.org/wiki/Applications/SlimServer
Linkstation: http://fieldnetworks.com/slim/linkstation.html
Infrant ReadyNAS NV (coolast): http://www.tomsnetworking.com/2006/03/03/infrant_readynas_nv/

Ett annat enkelt alternativ är att prova SlimCD ( http://www.herger.net/slim/detail.php?nr=763&kategorie=slim ) "SlimCD is a complete Linux system based on the popular Damn Small Linux (DSL) / Knoppix live cd distributions." Det är bara att stoppa i skivan och boota om så har du Linux och slimserver ingång. Går att köra på ganska gamla maskiner.

Sen finns det ju faktiskt vissa saker på Squeezeboxen som går att köra med endast den igång - Squeezenetwork ( http://www.slimdevices.com/pi_overview.html ). Framför allt internetradio, men även andra roliga saker som rss, "natural sounds" mm
 
IoI skrev:
Om jag fick önska fritt, skulle jag vilja ha det så här hemma:
  • Dator i arbetsrummet, med nätverksanslutning för att köpa musika via nätet och med möjlighet att rippa egna CD-skivor. Ska bara vara igång när jag använder den.
  • LAN-hårddisk i garderoben, där jag kan lägga säkerhetskopior av min musik (och alla andra filer). Ska vara strömsnål och kunna vara igång jämt.
  • Apparat typ Squeezebox i vardagsrummet, kopplad till stereon, som kan spela min musik direkt från LAN-hårddisken utan att datorn i arbetsrummet är igång.
Är det någon som vet om man kan få det så? De apparater jag har sett (Squeezebox, Showcenter, etc) verkar alla kräva att en dator med någon typ av mjukvara står och snurrar i huset.
Jag skrev i någon annan tråd, och lovordade Sonos. (www.sonos.com) Det är ett system som via radio kör ut musiken i ditt hus, från en hårddisk, tex som den VIPower NAS:en jag skrev om ovan (som stänger av disken när ingen accessar den). Behövs inte någon dator (annat än för att rippa skivor förståss).
Sonos bygger på zoner, så man kan styra tex så att både köket och sovrummet kör synkat, eller helt olika musik. Om man länkar zoner, så får man möjlighet att tex sänka volymen lika mycket i dessa. I fjärren som även den är radio ser man låtlistorna fodralet inscannat, osv på en färgskärm. Iom att det är radio kan man ligga i favvestolen utomhus och bygga playlists osv.
Lyssna på internet radio funkar finfint, då behöver man inte ens ha en nas.

Låter jag såld, så stämmer det. Jag älskar min sonos! ;-) Jag har idag det första startpaketet med 2 players med inbyggd förstärkare och en controller, men nu har den ny ZP80 kommit som endast har digitalt och analogt preamp ut, så jag ska beställa en ZP80 till min hembioanläggning för att köra in ljudet via spif till den. En kontroller till skulle nog inte skada, så man inte behöver springa en trappa ner när man glömt den där nere.

- Micke
 
* Dator i arbetsrummet, med nätverksanslutning för att köpa musika via nätet och med möjlighet att rippa egna CD-skivor. Ska bara vara igång när jag använder den.
* LAN-hårddisk i garderoben, där jag kan lägga säkerhetskopior av min musik (och alla andra filer). Ska vara strömsnål och kunna vara igång jämt.
* Apparat typ Squeezebox i vardagsrummet, kopplad till stereon, som kan spela min musik direkt från LAN-hårddisken utan att datorn i arbetsrummet är igång.
Jag har precis samma önskan med ett tillägg. Jag vill kunna spela in TV till den den gemensamma disken också.

Om jag som du inte hade det behovet verkar utvecklingen av standarden UPnP äntligen kommit så långt att folk som vi inte behöver ha en dator med mjukvara igång. Jag är förtjust i Showcenter 200 och den stöder UPnP sedan längen men stödet på LAN-diskar har varit sisådä. Nu VERKAR det alltså kommit igång. Den nyaste Maxtor

http://www.dustinhome.se/dacsaportal/?ProdID=5010089466

har inbyggt UPnP så du SKA bara behöva beställa en sådan av valfri storlek, plugga in den i nätverket köpa en Showcenter 200 och sen är du igång. Jag säger SKA för jag inte har provat själv. Någon annan på forumet som har?

Hade det inte varit för att jag inte vet hur jag ska lösa TV-inspelningen hade jag köpt samma sak själv direkt.

Kolla också denna sidan:
http://www.twonkyvision.com/UPnP/nas.html

Dom kommer nog hålla koll på vilka diskar som stöder UPnP.
 
Jag har nu satt upp en server där jag kör Slimserver, och det funkar suveränt. Ett litet problem dock, min största samling av MP3 ligger på en NAS-enhet (Nätverks hårddisk) och den kan jag inte ange som musikmapp i slimservern. Någon som har tips?
 
gotavi skrev:
Jag har nu satt upp en server där jag kör Slimserver, och det funkar suveränt. Ett litet problem dock, min största samling av MP3 ligger på en NAS-enhet (Nätverks hårddisk) och den kan jag inte ange som musikmapp i slimservern. Någon som har tips?
Kanske...

http://www.slimdevices.com/su_faq.html#troubleshooting-sharedvolume
 
Asterix:

Precis som du är jag lite smått förjust i att UPnP äntligen börjar krypa in i flera enheter med korrekt stöd. Det har varit lite si och så.

Jag provade en hel del med min showcenter 1000 som nästan hade stödet (enbart renderer). Lite småfräckt är det att från vilken dator som helst (inkl PDA) kunna lista filer på x antal servrar och sedan skicka bilden till en helt annan uppspelare.

Ge det några vändor till så blir det nog att bygga om systemet hemmavid.
 
Diskar är nästan gratis. En dator som bara är ett par tre år är också gratis. Ring närmsta större företag och fråga när de skall omsätta datorer nästa gång, de datorer som är tre år gamla idag är ändå runt P4 2.4 GHz med 256-512 MB minne och om du får tag på en Dell/HP (eller annan "märkesdator") så ingår en oftast OEMlicens för operativ.

Som musikspelare har jag en Philips SLA5520 (kostade 1100 kronor) och en Netgear MP101 (kostade 960 kronor). Videoklient har jag ingen än men det blir nog en Snazio.
 
Såg i texten jag skrev ovan om sonos att man kanske kan missuppfatta texten  :-[ och eftersom det börjar pratas UPnP, så måste jag ju förtydliga  :)

Sonos kör UPnP över LAN alt. WLAN (radio i min något otydliga beskrivning ovan), kontrollerna kör även den UPnP över WLAN, wlanet är dock eget mesh nätverk, så man har hela tiden full täckning om man vandrar runt i hemmet med kontrollern, den plockar den närmsta/bästa. Pga av detta måste en av sonos spelarna ha en LAN anslutning för att nå omvärlden.
I&med att det är UPnP så kan man tex styra via web tryne, och naturligtvis PC mjukvara direkt.
Behövs dock inte någon specell NAS e.d. bara SMB delas ut, så är det OK.

Inte samma sak som Squeezebox, som jag först var inne på att köpa, utan mer gjord för att fritt kunna röra sig och lyssna på musik vart man vill i huset/garaget osv.

- Micke
 
Jag ska inte ge mig in i en diskussion om UPnP eller vad som är bäst - Sonos eller Squeezebox (Sonos gör en ganska snygg och schysst produkt). Det jag kan skriva är varför jag valde Squeezeboxen.

Jag tittade även på Sonos innan jag köpte Squeezeboxen, den har trots allt en fjärrkontroll som är ljusår bättre/snyggare och kanske har den högre WAF. Jag tyckte dock att den var för dyr.

Har du redan en ok stereo så kan du använda den med Squeezeboxen. Med Squeezeboxen kan du sedan bygga ut ditt system allt eftersom - uppgradera förstärkare, DAC, högtalare. Den kan dessutom spelas i flera rum, precis som Sonos (synkroniserad med samma musik eller olika musik). Vill du ha en roligare fjärrkontroll kan du använda din handdator eller din Sony PSP ( http://www.slimdevices.com/pi_remotes.html ).
 

TCM,
Jag tror att, visserligen lockar dessa produkter samma typ av köpare, men användningsområdena är lite olika. Och priset &så, såklart, så egentligen är det nog upp till vad man söker. Squeezeboxen är mer av en komponent så kan tweakas rätt mycket, men som behöver fler burkar runt om sig. Dock har av samma orsak begränsningar man _kan_ använda Squeezen på samma sätt som sonos, men det blir mer omständigt, inte lika bra. Dock gillar man att att tweaka saker o ting, så är Squeezeboxen perfekt, speciallt om man oftast lyssnar på musik inom IR-räckhåll.

 
Vespaman:

Jag tror nog att vi är överens om det mesta, Sonos är nog en "enklare" produkt att komma igång med (inte enklare funktionsmässigt), även om min standardkonfiguration (trådbunden) installation av Squeezebox gick som en dans. Som du säger tilltalar nog Squeezeboxen dom som gillar att "tweaka" sina prylar - där finns det många möjligheter.

För att återkomma till fjärrkontrollen så är ju Sonos kontroll precis som jag tidigare skrivit ganska mycket bättre än Squeezeboxens (minst sagt). Sen är du dock inte bunden till IR-avstånd om du väljer en annan lösning ( http://www.slimdevices.com/pi_remotes.html ). Har du en PocketPC-baserad handdator med Wlan-kort så kan du kontrollera boxen via wlan med hjälp av TelCanto ( http://www.slimdevices.com/dev_telcanto.html ). Det finns även lösningar för Palm-datorer och mobiltelefoner. Eller om du har en Nokia 770 ( http://www.nokia.se/phones/770/ ) kan du använda den som fjärrkontroll ( http://benklaas.com/slimserver/ ). Eftersom SlimServer är opensource så kommer det hel tiden nya lösningar (en del bra, en del mindre bra ;-D).

Såg i en annan tråd att du höll på att rippa till flac just nu - bra val. Håller själv på och börjar närma mig 1000 album och ser snart slutet.

Trevlig lyssning! ;D
 
Har nu tömt min gamla burk på data (en 40G disk + en 8G) för att ha något att prova på.

Testade att dra in ClarkConnect och började labba lite med det men.....

Hittade då vi Hembioforumet Pluto (http://plutohome.com) som jag drog in i datorn igår. Verkar ju väldigt roligt. Är det någon som har testat och har några åsikter?

Lyckades bara installera igår så mer blev det inte.

/Gojan
 
Vespaman:
Sonos verkar vara så nära mitt i prick för mig som man kan komma! Enda nackdelen skulle vara priset då - det blir många sköna slantar för att komma igång. Var köpte du dina prylar? Direkt via nätet eller från någon svensk återförsäljare?
 
Snor tråden lite. ;)
Har själv en D-link trådlös Router och funderar nu för att slippa ha min stationära dator igång jämt, att köpa en extern HD som ansluts direkt till Routern.
Det jag har i tankarna är en MAXTOR SHARED STORAGE PLUS 300GB USB/LAN (http://www.dustinhome.se/dacsaportal/?ProdID=5010089468) och tänkte att på en av usb portarna koppla min skrivare.

Tanken är då har jag en HD som jag kan lagra all gemensam information samt en skrivare som jag då kan komma åt från valfri dator.

Frågan lyder då SÄKERHET, hur blir det med säkerheten då denna HD är direkt kopplad till Routern som i sig är kopplad till Internet. T.ex. om någon tar sig igenom routerns Brandvägg (som jag är väldigt osäker på funktionen) är det då fritt fram att komma åt denna HD eller kan man lägga upp T.ex. Nortons Internet firewall för denna disk ??

Är det bara Routerns brandvägg som skyddar eller finns det någon egen brandvägg på Disken  :-?




 
Det är enbart routerns brandvägg som skyddar, men det räcker.

Normalt sett är alla dessa små routrar/brandväggar ställda så att de inte tillåter någon uppkoppling utifrån överhuvudtaget och iom det så kommer ingen åt den
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.