Vad är saker som man bör undvika om man inte vill leka med elden (kanske bokstavligt talat...) och pilla med själv, utan att se till att anlita en certifierad fackman så det går att styrka vid ev. olycka? Jag tänker spontant på:

- El
- Allt med vatten/avlopp, badrum etc.
- Tak? En takläcka kan ju förstöra hela huset så jag tänker att det är viktigt. Eller?
- Fönster? Hur är det med det?

Kanske också vad man "kan komma undan" med... måla, byta golv & lister känns som safe i alla fall. Jag har ingen koll, som ni märker. Obildad hyresgästsmupp :)
 
Om du gör som det ska vara så klarar du dig undan med i princip vad som helst. Det är bara om du gör "fel" som du kan "åka dit". Så vet du vad du gör ingen fara vet du inte så ta reda på hur man gör. Och lita inte på alla lätta "fix" som folk har som förslag på div forum OCH du ska inte tro att du vet hur det går till utan du ska VETA att du vet.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Hemförsäkringen brukar inte ersätta vattenläckage genom tak. Försäkringen ska skydda mot oförutsedda och hastigt uppkomna skador.
Läckage genom tak är något som bör kunna förutses och är ofta en långsam process.
 
Som sagt, takläckage ersätts överhuvudtaget inte i de flesta försäkringar. Några bolag har tillägg som ersätter läckage genom tak.

Fönster, lite samma sak. Finns inget som försäkringsbolaget ersätter, mer än möjligen om någon kastar en sten genom fönstret.

El är det enda område där du gör dig skyldig till brott om du pular själv. Men så länge ditt hempul är korrekt utfört (bortsett från att det är en olaglig handling), så lägger sig försäkringsbolaget egentligen inte i det. EN risk med hempul, är att om det finns tydliga tecken på hempul (ex. material av låg kvalitet som en elfirma aldrig skulle befatta sig med), och OM huset brinner ned pga. av elfel. Så är nog risken lite större att bolaget i brist på exakt skadeorsak kan neka ersättning, om de kan påvisa att elen är hempulad. Just den dosa där branden startar kan vara så bränd att det inte går att avgöra exakt varför den börjat brinna..

Även en hempulad elanläggning är inte "olaglig", brottet är att faktisk utföra hempulet, resultatet kan vara hur "lagligt" som helst.

När det gäller vatten, så tittar försäkringsbolagen på om reglerna i "säkert vatten" är uppfyllda. Och där ingår att man skall ha följt tillverkarnas monteringsanvisningar. Som hempulare kan det vara lätt att missa saker som att tillverkaren faktiskt specar hur många varv muttern i en koppling skall dras, och det kan skilja mellan olika fabrikat. Eller vilken längd det skall vara på en skruv som håller rörklammern.
 
Reglerna i säkert vatten finns i ett tunt häfte, och är lättlästa. Inga problem att sätta sig in i dem. Och det kan vara nyttigt även om du anlitar en firma, det fuskas väldigt mycket.
 
  • Gilla
Joak
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.