ring runt till VVS företag i området och fråga dem.
Erbjuder de inte värmepumpar själva så vet de vilka som gör det
 
För att komplicera lite...

Bergvärme kontra ytjordvärme (slinga i marken) kan vara styrt av annat än priset och veckans mode.

Beskaffenheten av det lokala berget spelar in! Om orten har "dåligt berg", så att borraren riskerar köra fast och inte få upp kronan, eller om han kan borra hålet, men när han drar upp verktygen faller hålet ihop innan man får dit slangar, ja då har man inte rätt förutsättningar för bergvärme!

I sådana fall blir det, om man vill gå på värmepump, nödvändigt att se på andra alternativ, slinga i jorden eller luft/vatten. Det senare verkar dock lite lurigt att räkna hem riktigt bra så långt norrut.

En viktig fråga Du inte fått av forumet; hur länge tänker Du bo i huset? Om det bara handlar om en kortare tid måste Du fundera på vad olika installationer gör för salupriset. Om Du tänker bo där länge blir det en annan kalkyl.

Och för att göra det hela ännu svårare: Man kan räkna på pengar för alla alternativ, men man kan bara gissa på vad kommer ___ att kosta i framtiden (fyll i: olja, el, pellets, bankränta, ...).

Hittills har ju en bra gissning varit att titta lika många år bakåt som man måste jobba framåt, men det är ingen garanti, dock det bästa man kan göra.

Den billigaste värmen är den Ni inte behöver; som andra har antytt - se först av allt över Er förbrukning, isolering på vinden, ventilation som är uppåt väggarna stor. Vänj er vid lite lägre temperatur inne direkt nu i höst, fundera på om alla rum måste ha full temperatur, byt tätningslister i dörrar och fönster etc etc.

Sedan, skaffa värmepump i rätt storlek (en mindre pump blir lite billigare!), som det ser ut nu med priser på alternativen har det hittills varit klart förmånligaste alternativet. Försök sedan ha eldstad och elda ved, som Ni köper så prisvärt som möjligt, så fort Ni kan och det är kallt...

Värmepumpar jobbar med att "lyfta temperaturen" mellan "ute/berget" och "elementen inne". Ju större skillnad det är mellan dessa båda temperaturer, desto jobbigare är det för värmepumpen, och desto sämre blir utbytet från den. Därför är en bergvärmepump, som får kanske 5 grader in, mer effektiv än en luft/vatten som får -10 grader en kall vinterdag.

MEN detta gäller lika mycket inne! Halvgamla elementsystem (60-80-tal, typ) som är dimensionerade för olja/el jobbar med höga temperaturer, det blev mindre element och tunnare rör så, dvs billigare i installation och löste sin tids problem.

För värmepumpar (berg/jord/luft-vatten) är det "idealiskt" med golvvärme - större element än golvet är svårt att ha i huset, och då blir det låg temperatur. Men gamla stora 40-tals vattenradiatorer behöver inte vara dåliga de heller.

Det kan vara lönsamt att se över huset vid övergång till värmepump, kan vara ekonomi i att byta vissa element till större t.ex. Här kommer en bra röris/VVS-konsult (gränsen kan vara hårfin!) till sin rätt! En "värmepumpsinstallatör" behöver inte ens ha förstått problemet... (men vissa kan vara kanonbra, förstås).

Så får man tänka på att gamla rörsystem kan innehålla mycket smuts. När energin har överförts från värmepannan till elementen vid högtemperatursystem, dvs varmt vatten ut till rummen och kallt tillbaka, så har vattnet inte behövt snurra särskilt fort, skiten som alltid finns lägger sig på botten i rören. Men när man byter till värmepump och skall få samma energi ur en lägre temperaturskillnad måste man i stället gasa på vattnets hastighet. Då drar det med...

Alla värmepumpar har filter, både mot ev borrhål/slinga, och mot "huset". Dessa filter brukar dock vara väldigt små, avpassade för ett nybygge typ, och kan behöva rensas väldigt ofta säg första driftåret. Att slarva med det kan också påverka ekonomin, liksom det gör om man inte dammsuger filtren i sin luft-luftvärmepump var och varannan vecka!

Se också över vilket elavtal Ni har i huset - kan påverka totalkostnaden.
 
Vi bytte från uppvärmt 35.000 kWh per år spritt på boyta 134 kvm och biyta svagt uppvärmt 103 kvm till bergvärme med 11.400 kWh och nu boyta 205 kvm och biyta svagt uppvärmt 70 kvm. Vi har nu elhybrid som drar ca 1000 kWh per år som räknas in i de 11.400 kWh...

Ca 24.000 kWh besparing och med dagens elpriser runt 30.000 kr per år.

Vi betalde ca 170.000 kr för 200 m borrhål med en CTC GSi 6-12 kW. Extra foder 12 m.

Funkar suveränt och avbetalt på mindre än 6 år med STÖRRE ytor uppvärmda (konverterad källare samt nytt Attefall).

Bergvärme rekommenderas!
 
Vi installerade en 12kw nibe f1255 borrade 220m och la i grövre kollektorslang, inkl utmontering av gamla pannan o installation av nya inkl borrning 156k efter rot i stockholmsområdet
 
Bergvärme var inget alternativ. Ändå handlar hela tråden om bergvärme.
Tala om exakt vilken typ och modell av panna som finns så kan vi rekommendera lämplig begagnad pelletsbrännare.
Installation av brännaren kan göras av en händig person.
Kanske blev det ingen affär av på huset?
 
De allra flesta på detta forum är tämligen överens om att värmepump är det absolut billigaste sättet att värma sitt hus - i alla fall har det varit så de senaste åren för den som inte har gratis ved i släkten. Med en bra vedanläggning kan tidsåtgången vara rimlig (stor ackumulatortank, modern effektiv panna etc), En sådan anläggning kostar i inköp, och det kostar tid att kapa, klyva, torka och hantera sin ved, som bör ligga under tak från påsk till nästa vinter. Sedan kostar det tid med själva eldningen, sotning etc. Med en gammaldags panna - som går att använda om man bor på landet och inte är så nogräknad med vad man skitar ner i miljön - tas ännu mer tid till både mer ved (sämre verkningsgrad) och till mer eldning, flera gånger per dag typiskt.

Värmepumpen ger en kompromiss med rimligt låga kostnader - och tid nog över för att ha ett jobb där man tjänar pengar. Om man ändå är hemma av någon orsak, och har kraft/ork och tid över att elda kan vedeldning vara det förmånligaste. Det finns även "proffs" som säljer kapad och kluven ved, kommer då på flak, endera lastbil eller traktor, dyrare än jobba själv, men lite smidigare...

Jag har kryddat med förslag på isolering, tätningslister och låg innetemperatur.

Om TS anser att det billigaste alternativet är för dyrt återstår att köpa ett annat hus eller flytta i lägenhet.

För övrigt är oljeeldning väldigt billigt, kanske 9 månader kostar det bara en gnutta el till brännaren.

Om man inte räknar med att man i månad 10 måste betala 40 lakan för en fyllning av sin tank så är alltså oljeeldning väldigt billigt.

På samma sätt är det olika hur man räknar - pelletsbrännare blir billigare i installation än värmepump, men i löpande drift dyrare. Pellets är väl löpande billigare än olja, och direktel vissa tider på vintern, och om man har kass elavtal kan elen vara dyr hela året, men med ett bra avtal kan man köra el under sommaren.

Som det har sagts tidigare, köpa hus så att ekonomin ligger och balanserar mellan vinst och förlust är inte smart - välj hus i storlek, ålder och läge så att det finns pengar till reserver varje månad - förr eller senare måste taket lagas, och då behöver man ha sparat ihop en påse på förhand. Ett alternativ kan förstås vara att hitta jobb med mer betalning, för att nu fortsätta vara spydig - jag inser själv att det är en tulipanaros jag skriver om, de flesta gör redan vad de kan, och det i synnerhet personer som ligger nära gränsen!
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.