Hej,

Vi ska ta ner en del av en bärande vägg på nedervåningen i vårt hus. Huset är ett 1,5-plans hus och vi har tagit hjälp av en konstruktör/arkitekt för att beräkna avlastningen och han rekommenderade en HEA140-balk som läggs på två HEA100-pelare. I den bygghandling som han tog fram rekommenderade han också att pelarna gjuts i bottenplattan.

Nu till problemet. Vårt hus står på en krypgrund med träbjälklag, dvs det finns ingen betongplatta att fästa i. Det ser inte heller ut att vara möjligt att använda ytterväggen och lägga den på. Hur ska vi göra för att fästa dom här pelarna?

Vi har naturligtvis återkommit till konstruktören men det verkar dröja med svar. Jag skulle gärna höra era kloka tankar om vilken som är den bästa lösningen.

Tack!
 
T
Vi har byggt på en våning på vårt hus och har en längsgående IPE-balk som sår på VKR-stolpar (fyrkantsrör).
På stolparna svetsades plattor på toppen och botten som stack ut en bit där det gjordes hål. Motsvarande hål gjordes i balkens flänsar och sen skruvades de ihop med maskinskruv och låsmutter.
Vi har betongbjälklag så stolparna stod på betongen och fästes genom hålen i plattan med expanderbultar.

I ert fall borde det gå att fästa nederdelen av stolparna i en bjälke på liknande sätt med fransk träskruv eller motsvarande.
Om bjälkarna inte tål lasten så behöver ni kanske stötta under mot berg eller gjuten plint. I det fall det inte finns en lämplig bjälke just där stolpen kommer ner så bör det går att dra stolpen igenom bjälklaget och ställa den på berg eller gjuten platta/plint i grunden.
 
Konstigt att konstruktören rekommenderar att gjuta in pelaren i plattan, ännu konstigare då ni har krypgrund.
Kraften från pelarna måste ledas vidare till plint/sula för att få ner kraften till grunden. Pelaren kan fästas i trä via en fot på pelaren av tex ett plattstål med tex fyra hål för skruv.
 
Tack för svar! Jag tolkar det som att den enkla, snabba lösningen är att fästa direkt i en bjälke givet att det finns en som löper på lämplig plats. Blir det inte en väldigt stor belastning för den bjälken att bära?

Annars är alltså lösningen att fästa pelarna hela vägen ner i plinten eller i berget som det troligtvis är i vårt fall?
 
se tidigare svar. lasten från pelaren måste föras ner till grund/fast mark via tex plint. om den står direkt på en balk/bärlina finns risk för brott/nedböjning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.